Coordonatorul UPU –SMURD, dr. Vasile Pop Mădălina: „Avem o mare tendință în a face excese culinare”

Cumpătare, echilibru, atenție la cât mâncați și cât beți, nu solicitați ambulanța decât în situații cu adevărat grave, sunt doar câteva sfaturi pe care coordonatorul UPU – SMURD Zalău Sălaj, dr. Vasile Pop Mădălina, le dă sălăjenilor pentru perioada sărbătorilor.

„Intrăm în acest sezon de Crăciun sub amenințarea unui nou val. Ne-am dori să vă transmitem că pandemia s-a încheiat dar, din păcate, suntem încă departe de această realitate. După doi ani de restricții intermitente, avem un Crăciun cu măsuri lejere, dar cred că depinde de fiecare să păstreze, în continuare, măsuri de precauție chiar dacă suntem deja obosiți și sătui de aceste măsuri. Aveți grijă de cei dragi, purtați în continuare masca de protecție în special în spații aglomerate, limitați interacțiunile în grup și continuați cu măsurile de igienă și protecție promovate. Testați-vă înainte de mese festive sau evenimente. Cu toții de dorim să sărbătorim alături de cei dragi, dar trebuie să conștientizăm că există încă repercursiuni și, din păcate, cei care suferă în urma acestora sunt bunicii și părinții noștri, tocmai cei pe care trebuie să-i protejăm”, ne-a declarat coordonatorul UPU –SMURD Zalău, dr. Vasile Pop Mădălina.

Atenție la ce și cât mâncați

Echilibrul alimentar este esențial mai ales în perioada sărbătorilor. „Să nu uităm să ne temperăm la masa de sărbători pentru că una din trăsăturile noastre ca popor este masa de sărbători. Avem o mare tendință în a face excese culinare în această perioadă, excese care pot cauza anumite probleme de sănătate, în special după o lungă perioadă de post alimentar. Ne confruntăm în această perioadă cu mulți pacienți cu probleme digestive, de la cele mai simple, care pot fi tratate acasă cu dietă, până la anumite probleme care necesite internări sau chiar intervenție chirurgicală. Pe lângă faptul că se consumă cantități mai mari de mâncare, se adaugă și faptul că sunt mâncăruri greu digerabile, prăjite, afumate, grase, dulciuri în exces, dar și mari cantități de alcool. Vă rugăm să consumați totul cu moderație, să nu vă întrerupeți tratamentul cronic ca să puteți consuma anumite alimente și alcool”, a adăugat coordonatorul UPU –SMURD Zalău.

Răbdare și respect

Nu toate problemele medicale sunt urgențe, atrag atenția medicii. „Dacă se întâmplă cumva să ajungeți la noi, suntem aici, de gardă, chiar și în perioada sărbătorilor. Vă rugăm să aveți răbdare și respect, nu față de noi, ci față de ceilalți pacienți. Să nu uitați, dacă trebuie să așteptați în Urgență, este pentru că există cineva grav, mult mai grav decât dumneavoastră, pacienți de lângă care nu putem pleca. Răbdarea și înțelegerea dumneavoastră reprezintă un semn de respect față de acei oameni, iar noi vă mulțumim”, a încheiat medicul Vasile Pop Mădălina.

 

Leave a Comment