Bolile care te lasă fără permis de conducere. Diabetul, una dintre ele

Apneea de somn este cea mai întâlnită boală care te lasă fără permisul de conducere, însă nu este singură. Afecțiunile cardiovasculare grave,  tulburările neurologice sau bolile mentale sunt câteva dintre afecțiunile care ne scapă de permisul auto.

 

Problemele cu vederea

Permisul auto nu pot fi obţinut sau reînnoit de către persoanele care au probleme cu vederea. Nu au dreptul de a conduce nici cei care prezintă sensibilitate la contraste sau care tulburări de vedere. De asemenea, după pierderea temporară a vederii există o perioadă de adaptare de minimum șase luni, pe durata căreia se interzice conducerea autovehiculelor. Ulterior, în urma unui aviz favorabil din partea medicilor oftalmologi, persoanele care au fost afectate își recapătă dreptul de a conduce.

 

Handicap locomotor

Persoanele care prezintă afecțiuni la nivelul aparatului locotomor nu au dreptul de obține permis auto sau de a-l reînnoi. Există situații în care persoane cu handicap fizic au dreptul de a conduce un autoturism, este nevoie de avizul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate, acordat în urma evaluării medicale a afecţiunii respective şi, în cazul în care este necesar, a efectuării unui test practic.

 

Afecțiuni cardiovasculare

De asemenea, persoanele care prezintă tulburări grave ale ritmului cardiac ori angină pectorală de repaus sau emoție nu au dreptul de a conduce sau reînnoi permisele auto. Se includ și persoanele care suferă de tensiune arterială anormală, cei care poartă stimulator cardiac, dar şi cei cu antecedente de infarct miocardic.

 

Diabet zaharat

Persoanele care au suferit episoade repetate de hipoglicemie acută nu pot avea permis de conducere sau de a-și reînnoi permisul existent. Cei care suferă de diabet zaharat și sunt sub un tratament medicamentos au nevoie de un aviz medical autorizat și controale medicale periodice, cel puțin o dată la cinci ani.

 

Afecțiuni neurologice

Persoanele care suferă de epilepsie nu au dreptul de a deține permis auto sau de a-și reînnoi permisul de conducere existent.

Alte articole

Leave a Comment