Atenție! A început sezonul intoxicațiilor cu ciuperci

Șase persoane au ajuns în cursul acestei luni la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) Zalău din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Zalău intoxicate ca urmare a consumului de ciuperci. Din fericire, doar una singură, o femeie în vârstă de 78 de ani din localitatea Văleni a fost internată pentru tratament de specialitate, iar celelalte cinci nu au necesitat internare fiind supuse unor spălături gastrice la UPU.

Recomandări privind consumul de ciuperci

Conform medicilor specialiști, ciupercile au o valoare nutritivă ridicată motiv pentru care au fost consumate din cele mai vechi timpuri. Pe lângă ciupercile comestibile se cunosc şi cel puţin 50 de specii toxice, maximul de incidenţă al intoxicaţiilor înregistrându-se în perioada iulie-septembrie. Intoxicaţia cu ciuperci este cauzată de toxinele secretate de acestea, care sunt extrem de agresive pentru organism, putând determina de multe ori decesul. Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia şi cantitatea de ciuperci consumată, dar şi de momentul apariţiei simptomatologiei. Concret, cu cât simptomele apar mai rapid după ingestie, cu atât intoxicaţia este mai gravă. Pentru a preveni apariţia unor astfel de intoxicaţii, consumatorii trebuie să respecte câteva recomandări și anume: să evite consumul de ciuperci procurate  de la comercianţi care nu pot face dovada avizului fito-sanitar; să evite culesul şi consumul de ciuperci (bureţi) din pădure, chiar dacă le cunosc că sunt comestibile, deoarece multe ciuperci comestibile din flora spontană a ţării  au suferit mutaţii devenind otrăvitoare. Specialiștii atrag atenția că cei mici sunt mai sensibili decât adulţii şi pot face forme de intoxicaţii foarte grave, chiar letale. Pentru copii este de evitat hrana cu mâncăruri pe bază de ciuperci.

Simptomele intoxicațiilor

În general, intoxicaţiile cu ciuperci se caracterizează prin tulburări digestive constând în: greţuri, vărsături, dureri de stomac, diaree, hepatită acută toxică şi insuficienţă hepatică; tulburări neurosenzoriale – mioză (micşorarea pupilelor) sau midriază (dilatarea pupilelor), agitaţie, dezorientare temporo-spaţială, confuzie, delir, halucinaţii vizuale şi auditive, convulsii, comă; tulburări cardiovasculare constând în bradicardie sau tahicardie, hipotensiune arterială sau hipertensiune arterială; tulburări hidroelectrolitice, cu risc de deshidratare severă la copii şi vârstnici; tulburări renale – insuficienţă renală funcţională sau organică.  Simptome generale: frisoane, febră, transpiraţii, uscăciunea mucoaselor sau dimpotrivă hipersecreţie salivară şi renală. Medicii specialiști atrag atenția că gravitatea intoxicaţiilor cu ciuperci este dată în special de insuficienţa hepatică fulminantă şi insuficienţa renală care duc frecvent la deces. Având în vedere că este posibilă o evoluţie gravă, uneori letală a bolii, intoxicaţia cu ciuperci trebuie considerată o urgenţă medicală majoră, fiind obligatorie apelarea numărului de urgenţă 112 şi prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgenţă.

2 Thoughts to “Atenție! A început sezonul intoxicațiilor cu ciuperci”

  1. Anonim

    „multe ciuperci comestibile din flora spontană a țării au suferit mutații devenind otrăvitoare.” Dragă Augusta ! Cupercii nu fac parte din flora spontană (nu sunt „flori”, nu sunt plante!). O ciupercă comestibilă nu devine otrăvitoare nici prin „mutații”! Ele nu fac mutații! Orice ciupercă necunoscută este „otrăvitoară”, dar de multe ori numai pentru cei care nu le cunosc, dar nu și pentru cei care le cunosc!

  2. Sunt multe ciuperc cu efecte benefice, cum ar fii de exemplu ciuperca lui Dumnezeu, dar trebuie sa avem grija sum consumam si in ce cantitate.

Leave a Comment