Astăzi este Ziua Naţională fără Tutun

 

 

Ziua Naţională fără Tutun este marcată astăzi, sloganul ales pentru acest an fiind “Câştigă independenţa faţă de tutun”, se arată într-un comunicat de presă remis, ieri, de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj. Tema acestei zile este“Informarea şi conştientizarea populaţiei privind efectele nocive ale fumatului“, scopul fiind de a atrage atenţia tuturor asupra riscurilor expunerii la fumul de ţigară, atât a fumătorilor, cât şi a celor din jurul lor, a dreptului fiecăruia dintre noi de a trăi sănătos, precum şi asupra practicilor companiilor producătoare de tutun. „Se estimează că în prezent fumează circa 1.3 miliarde din populaţia globală de 7 miliarde de locuitori, adică 18.6 la sută. Fumatul produce în prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi ex-utilizatori, iar mai mult de 600 000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv (dintre care 28 la sută erau copii în 2004), astfel că fără aplicarea unor măsuri urgente, numărul deceselor ar putea creşte anual la peste 8 milioane până în 2030”, searată în comunicatul de presă respectiv.

 

Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a lansat primul studiu Global Adult Tobacco Survey (GATS), prin care au fost urmărite tendinţele consumului de tutun în România. Conform acestui studiu, fumatul ucide peste 33.000 de persoane anual, 70 la sută dintre acestea având vârste cuprinse între 35 şi 69 de ani. Unul din patru decese are loc înaintea vârstei de 35 ani şi este cauzat de boli în legătură cu fumatul. În medie, fumătorii decedaţi prematur ar fi trăit cu 21 de ani mai mult în absenţa acestui viciu.

 

Prevalenţa curentă a fumatului in Romania este 26,7 la sută (4.85 milioane de locuitori), fiind mai mare în rândul bărbaţilor decât în rândul femeilor: 37,4 la sută faţă de 16,7 la sută. De asemenea, 24,3 la sută din fumători fumează zilnic (34,9 la sută din bărbaţi şi 14,5 la sută din femei), iar 2,4 la sută sunt fumători ocazionali (2,5 la sută din bărbaţi şi 2,2 la sută dintre femei). Prevalenţa maximă pe vârste se înregistrează în rândul persoanelor de 25-44 ani (36,3 la sută), iar cea minimă la cei cu vârsta ≥ 65 de ani (7,6 la sută).

 

România ocupă prima poziţie în Uniunea Europeană în funcţie de procentul persoanelor expuse la fumul de ţigară în spaţii închise la locul de muncă. Astfel, conform datelor prezentate de Eurobarometer 2012, numai 38 la sută dintre români nu au fost expuşi deloc sau aproape deloc la fumul de ţigară în spaţii închise la serviciu. Alţi 40 la sută au fost expuşi ocazional, 8 la sută – mai puţin de o oră pe zi, 6 la sută – între o oră şi cinci ore pe zi, iar 8 la sută – peste cinci ore pe zi.

 

Alte articole

Leave a Comment