Accesul aparținătorilor în spitalele sălăjene a fost limitat

Conducerea Direcției de Sănătate Publică Sălaj a anunțat, astăzi, o serie de măsuri instituite de Ministerul Sănătății și aplicate inclusiv în județul nostru, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu gripă și alte infecții respiratorii. Una dintre măsuri este limitarea accesului aparținătorilor în spitale. Măsurile au fost luate având în vedere creșterea în țară a numărului de cazuri de îmbolnăvire cu gripă și depășirea mediei pe 5 sezoane anterioare, dar și instituirea stării de alertă epidemiologică determinată de gripă. Conform DSP Sălaj, în vederea prevenirii și limitării îmbolnăvirilor prin gripă și alte infecții virale respiratorii la nivelul unităților sanitare se aplică următoarele măsuri:

Limitarea programului de vizită al aparținătorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice; realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu recomandarea de izolare voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie sau efectuarea de activitate ce nu implica interacțiunea cu pacienții; purtarea echipamentului de protecție adecvat, respectiv măști, mănuși, halate, atât de către vizitatori cât și de către personalul medical și alte persoane care intră în contact cu pacienții; asigurarea stocurilor de antivirale, în special de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute; asigurarea instituirii terapiei antivirale specifice imediat după internare la pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripă cu / fără diagnostic de laborator; asigurarea condițiilor pentru vaccinarea antigripală a personalului medico-sanitar și auxiliar nevaccinat; asigurarea sau refacerea, după caz, a stocurilor de echipamente de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestora de către personalul medico-sanitar; asigurarea sau refacerea, după caz, a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igienă riguroasă a mâinilor și a suprafețelor; respectarea protocoalelor de management al cazului de gripă, al contacților și al focarelor de îmbolnăvire.

Recomandări pentru angajatori

Evitarea aglomerărilor în spațiile de lucru, acolo unde este posibil; utilizarea măștii de protecție, dacă aglomerația nu poate fi evitată; realizarea unui triaj epidemiologic zilnic și recomandarea de izolare voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie și încurajarea vaccinării antigripale a personalului.

Măsuri pentru școli și instituții publice

Realizarea triajului zilnic în colectivitățile școlare, informarea părinților sau aparținătorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii, asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor, aerisirea periodică a încăperilor, respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință și recomandarea utilizării măștii de protecție de către cadrele didactice și, eventual, de către elevi și studenți.

Măsuri pentru populație

Consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea și eventuale investigații suplimentare; adresarea la centrele de evaluare/centrele de permanență organizate la nivelul județului; respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință; menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție și continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populația expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicații ale gripei – persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecțiuni cronice respiratorii sau cardiace.

Fotografie cu caracter ilustrativ

One Thought to “Accesul aparținătorilor în spitalele sălăjene a fost limitat”

  1. […] Conducerea Direcției de Sănătate Publică Sălaj a anunțat, astăzi, o serie de măsuri instituite de Ministerul Sănătății și aplicate inclusiv în județul nostru, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu gripă și alte infecții respiratorii. Una dintre măsuri este limitarea accesului aparținătorilor în spitale. Măsurile au fost luate având în vedere creșterea în țară a numărului de cazuri de îmbolnăvire cu gripă și depășirea mediei pe 5 sezoane anterioare, dar și instituirea stării de alertă epidemiologică determinată de gripă. Conform DSP Sălaj, în vederea prevenirii și limitării îmbolnăvirilor prin gripă și… Citeste mai mult […]

Leave a Comment