Zeci de infracțiuni în sfera violenței domestice constatate în Sălaj, în 2018

Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj a prezentat recent, o situație privind cazurile de violență domestică înregistrate la IPJ, pe parcursul anului trecut. Astfel, au fost sesizate 252 de infracțiuni din sfera violenței domestice, din care 113 în mediul urban și 139 în rural. Dintre acestea, ponderea este deținută de faptele de lovire sau alte violențe – 144, urmate de abandon de familie – 63 și acte de amenințare – 17, diferenţa o constituie alte fapte. Din punct de vedere al locului comiterii faptelor, cele mai multe infracțiuni s-au comis la domiciliul subiecților. În urma acestor fapte, au fost emise 37 de ordine de protecţie, la solicitarea victimelor acestor infracțiuni. Reprezentanții IPJ Sălaj reamintesc că, din 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Pentru a veni în  sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia.

Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

De la data de 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor.

 

 

Alte articole

Leave a Comment