Nelu Mangău, Boboteaza, „tiotcușele și piroștele între perini”

Boboteaza este o sărbătoare care implică multe obiceiuri și în Sălaj. Multe s-au pierdut. Dar, mai există sălăjeni care țin mult la tradiție, iar tradiția locală este una deosebită.

Meșterul popular Nelu Mangău din Fildu de Sus este omul care încearcă să ducă mai departe tradiția, să o respecte. L-am sunat în această dimineață, ne-am salutat, ne-am urat după cum este obiceiul la început de an și l-am rugat să-mi povestească, să-mi spună cum e la dumnealui în sat de Bobotează. „Obiceiul e frumos. Ne trezim devreme și ne ducem la o apă curgătoare pentru a ne spăla pe față, dăm de mâncare la animale, ne îmbrăcăm și ne ducem la sfânta beserică. Ne rugăm la Dumnezeu,  luăm apă sfințită și venim acasă. Piroștele cu tiotcușe au fiert și ne așezăm la masă, așa e la noi. Piroștele care au fiert se pot pune între perini, sub dună, așa, să stea calde până ieșim de la beserică. Tiotcușele reprezintă un fel de mâncare pe care eu îl știu din copilărie. E un amestec așezat în stomacul porcului. Produsul este fiert și pus la afumat. De Bobotează, punem tiotcușele în oala cu piroște. Fierb împreună, sunt fierte pe când ieșim noi de la biserică. Aducem și apa sfințită, stropim în grajd, în curte, în casă, peste tot. Așa e obiceiul”, mi-a povestit Nelu Mangău. Discuția s-a încheiat repede. I-am mulțumit sălăjeanului pentru mica povestioară. Trebuia să plece, s-a pregătit pentru biserică, pentru rugăciune, pentru Bobotează.

Foto: Nelu Mangău

Leave a Comment