Disconfort termic ridicat în Sălaj. Caniculă, dar și posibile fenomene de instabilitate în minivacanța de Rusalii

Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri, o informare meteo ce vizează fenomene de instabilitate atmosferică valabilă și pentru regiunea de Centru și Nord-Vest a țării. Pe lângă această informare ce avertizează cu privire la posibile averse de ploaie, se mențin informările privind disconfortul termic cauzat de temperaturile ridicate.

În ultimele zile, în Zalău și în majoritatea localităților sălăjene, temperaturile au depășit, la orele amiezii, 34 de grade Celsius.

Vremea va fi călduroasă, izolat caniculară în regiunile vestice și sudice, și în acest sfârșit de săptămână. În orele amiezii disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități cu precădere în zonele de câmpie. Îndeosebi după-amiaza și seara, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată la deal și la munte și local în celelalte regiuni. Vor fi perioade în care va ploua torențial, vor fi descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și izolat 35…40 l/mp. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată. pentru zilele următoare, în municipiu dar și în principalele localități din județ, maximele termice se vor situa între 28-29 de grade, ajungând la orele amiezii până la 32 de grade Celsius, pe arii restrânse chiar 34-35 de grade Celsius. Nopțile vor fi calde, cu temperaturi ce vor ajunge la 18-20 de grade. De duminică, șansele de ploaie cresc, însă precipitațiile nu vor fi însemnate cantitativ.

Leave a Comment