Tinerii sălăjeni se înghesuie să-şi facă ferme cu bani europeni

Aproape 170 de tineri sălăjeni au demarat o afacere cu ferme la ţară în ultimii patru ani, pentru care vor primi fonduri nerambursabile de circa 3,5 milioane de euro, potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Oficiului de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OPRDP) Sălaj.
Prima sesiune de cereri de proiecte aferentă Măsurii 112 – “Instalarea tinerilor fermieri” a fost deschisă în decembrie 2008. Până în prezent, din totalul celor 406 de cereri de finanţare depuse de către tinerii sălăjeni, în valoare totală de aproape 11 milioane de euro, 169 au fost selectate. După cum ne-a declarat Dorin Urs, directorul adjunct al OPRDP Sălaj, alte 137 de dosare, în valoare de 4,5 milioane de euro, sunt în curs de evaluare.
Sursa citată a mai precizat că din totalul sălăjenilor care au beneficiat deja de prima de instalare, 50 au reuşit să-şi finalizeze investiţia.
Facilitatea acordată fermierilor care vor să se instaleze la ţară a trezit interesul unui număr foarte mare de tineri. Pentru cei 331,8 milioane de euro alocaţi până în 2013, au fost depuse aproape 22.500 de cereri de finanţare, în valoare de 639 milioane de euro. Rezultatele previzorii indică faptul că 9.200 de fermieri cu vârste sub 40 de ani vor primi fonduri nerambursabile pentru a derula investiţii în mediul rural, prin Măsura 112. Valoarea totală a sumelor acordate în acest sens se ridică la 200 de milioane de euro. Cele mai multe proiecte contractate prevăd investiţii mixte (culturi vegetale şi creşterera animalelor), fiind urmate de cele care vizează investiţii în culturi de câmp. De asemenea, s-au făcut investiţii în horticultură, sectorul vitivinicol, culturi permanente, creşterea porcilor şi a păsărilor de curte.
Persoanele cu vârste sub 40 de ani, care doresc să înceapă o afacere în domeniul agricol, primesc din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală, o primă de instalare cuprinsă între 25.000 şi 40.000 de euro pe exploataţie. Sprijinul financiar se acordă în două tranşe: 60 la sută se acorda la aprobarea solicitării, iar diferenţa, la îndeplinirea acţiunilor prevăzute în planul de afaceri.

Alte articole

Leave a Comment