ISU Sălaj avertizează gospodarii: risc de incendii la igienizările terenurilor agricole

Un incendiu de vegetație a izbucnit, la sfârșitul săptămânii trecute,  sâmbătă la orele amiezii, în Nușfalău, pe marginea drumului înspre localitatea Plopiș. Pompierii de la Garda Nușfalău au intervenit cu o autospecială și au reușit să lichideze incendiul care risca să se extindă.

În aceste condiţii, pompierii sălăjeni recomandă cetăţenilor care utilizează focul deschis pentru igienizarea terenurilor agricole să manifeste atenție și precauție, dar și respecte măsurile elementare de prevenire a incendiilor. astfel, arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul; acesta se solicită de la primăria de domiciliu, emiterea lui se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens. Colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Se interzice realizarea arderilor de vegetaţie uscată, resturi vegetale sau mirişti în următoarele situaţii: în perioadele de caniculă şi secetă prelungită; condiţii meteorologice de vânt, la lăsarea serii.
Potrivit HGR. 537/2007 articolul 1, aliniatul 3, literele r şi s, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

 

 

 

Alte articole

Leave a Comment