Fermierii pot cere subvenţia pentru vacile din ogradă

Peste 4.000 de crescători de bovine din judeţul Sălaj sunt aşteptaţi începând de marţi la Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, pentru a-şi depune cererile pentru plăţile naţionale directe complementare.
Pentru acest an, au fost stabilite noi reguli pentru acordarea subvenţiei pe cap de animal. Astfel, fermierii trebuie să deţină minim trei capete de bovine cu vârsta de minim 16 luni, la data de referinţă de 31 ianuarie 2013, iar exploataţia să fie înregistrată în Registrul Naţional. „Sprijinul financiar se acordă şi pentru tineretul bovin cu vârsta de minim şapte luni, cu condiţia ca fermierul în cauză să deţină şi minim trei bovine de minim 16 luni”, a declarat Călin Perneş, directorul APIA Sălaj.
Anul trecut, peste 4.800 de fermieri sălăjeni au primit subvenţii în valoare de 12 milioane de lei, pentru un efectiv total de 24.000 de capete de bovine. Pentru 2013, oficialii APIA Sălaj se aşteaptă ca numărul cererilor depuse să scadă, ca urmare a modificării anului de referinţă. „Până acum condiţia era ca animalele să figureze în exploataţie în 2008. În aceste condiţii, după doi ani, spre exemplu, fermierul putea să solicite ajutor financiar, deşi nu mai deţinea bovinele în cauză. Modificarea anului de referinţă, în 2013, va duce la o diminuare a numărului de cereri. Tot în scădere estimez că va fi şi numărul de bovine pentru care se vor depune cereri”, a explicat oficialul APIA Sălaj.
Cererile se preiau până cel târziu în 28 octombrie.

Alte articole

Leave a Comment