Fără silozuri, agricultorii sălăjeni fac profituri minime

Fermierii sălăjeni nu se vor îmbogăţi nici în acest an. Deşi producţiile obţinute la multe culturi sunt peste cele din 2012, agricultorii au fost puşi în situaţia de a vinde ieftin către intermediari, din cauză că în judeţ nu există spaţii de depozitare.
Potrivit spuselor lui Valentin Duca, directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ), Sălajul nu dispune de spaţii de depozitare a cerealelor, cu excepţia unor spaţii de depozitare proprii ale unor comercianţi din industria morăritului şi panificaţiei. „Depozitele de cereale sunt o problemă extrem de dureroasă pentru judeţul Sălaj, care se numără printre puţinele judeţe din ţară care au rămas fără baze de recepţie. Dacă odinioară în Sălaj existau 13 baze de recepţie care au aparţinut Comcerealului, în prezent avem doar doi agenţi economici cu o capacitate de 4200 de tone, care depozitează pentru nevoile proprii.”
În aceste condiţii, fermierii s-au văzuţi nevoiţi să-şi vândă produsele agricole imediat după recoltare, la preţuri mici. „Dacă la începutul anului tona de grâu era 260 de euro, în august, când oamenii şi-au recoltat grâul, a ajuns la 137 de euro, iar acum, preţul pe piaţa mondială este de 200 de euro. Estimările Bancii Mondiale spun ca până la sfârşitul anului, preţul grâului va urca până la 260-270 de euro”, a menţionat oficialul DAJ Sălaj.
Va fi, însă, prea târziu pentru producătorii agricoli din Sălaj.
În acest an agricol, în judeţ au fost cultivate cu grâu şi secară peste 5.700 de hectare, aproape 1.600 de hectare cu orz şi orzoaică şi 23.000 de hectare cu porumb.

Alte articole

2 Thoughts to “Fără silozuri, agricultorii sălăjeni fac profituri minime”

  1. cetatean

    Unde sunt bazele de receptive si Ilf-ul si CLF-urile?Acum din ele se vand viscan si bere tuborg nu se inmagazineaza cereale fructe si legume!Dupa „89 ne-au condus tradatorii care impinsi de la spate de interese economice straine au distrus tot ce a existat.E bine?Eu zic ca nu!Acum se screm alesii si nu stiu sub ce motiv sa dea gratis aurul si argintul!Nu stie nimeni un cizmar pe undeva sa-l alegem sa ne conduca.ca acctualii sunt de toata groaza.Nu se pricep dar vreau sa conduca.

  2. cetatean

    Erata:receptie in loc de receptive.

Leave a Comment