Două şcoli au fost închise după ce părinţii elevilor au cerut transferul copiilor în centrul de comună

Desfiinţarea Şcolii Gimnaziale din Romita, începând cu acest an şcolar, i-a nemulţumit pe mulţi dintre părinţii ai căror copii frecventau această unitate de învăţământ şi care se văd, acum, nevoiţi, să de deplaseze în localităţile învecinate pentru a-şi continua studiile.
Contactaţi pentru a lămuri situaţia, reprezentanţii Primăriei Românaşi au ţinut să precizeze că şcoala nu s-a desfiinţat, ci doar „s-a închis pe perioada anului şcolar 2018-2019”, ca urmare a deciziei luate de Consiliul de Administraţie al Şcolii Gimnaziale nr. 1 Românaşi, entitate căreia îi este arondată unitatea din Romita.

Aceeaşi sursă susţine că în spatele acestei hotărâri stau tocmai reclamanţiile pe care unii dintre părinţii elevilor le-au făcut la Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, în care reclamau „condiţiile improprii procesului de învăţământ”. Mai exact, imobilul are doar două săli de clasă, din care una este extrem de mică, iar construcţia este foarte veche, cu pereţii afectaţi de umiditate, cu fundaţie de piatră şi un mediu propice dezvoltării mucegaiului.

De asemenea, susţin autorităţile locale, închiderea şcolii s-a impus în condiţiile în care există cereri de transfer semnate de către părinţi, prin care aceştia cer mutarea copiilor lor la o altă unitate arondată. „Părinţii au cerut transferul la Şcoala Gimnazială nr. 1 Românaşi, deşi li s-a oferit posibilitatea de a-şi înscrie copiii la Chichişa. Şcoala din Chichişa este imobil nou, construit în anul 2006, din panouri compozite, cu încălzire centrală, cu trei săli de clasă, condiţii optime procesului de încăţământ, la 1,5 km distanţă. Părinţii au refuzat şi au optat pentru Şcoala din Românaşi”, explică oficialii Primăriei. Din lipsă de cereri pentru unitatea din Chichişa, autorităţile s-au văzut nevoite să închidă şi această şcoală.
Toţi şcolarii şi preşcolarii din Chichişa şi Romita merg acum la şcoala, respectiv grădiniţa din centrul de comună, transportul fiind asigurat de microbuzul şcolar propriu.

„Având în vedere tendinţa părinţilor din toată comuna de a-şi înscrie copiii la Şcoala Gimnazială nr. 1 Românaşi, se precănizează ca în anul şcolar 2019-2020 să se închidă şi şcoala din localitatea Poarta Sălajului. La fel de posibil este să se redeschidă şcolile din Chichişa şi Romita, în funcţie de datele demografice la nivel de comună şi în funcţie de cererile de înscriere făcute de părinţi”, au punctat reprezentanţii Primăriei. Aceştia au adăugat că dacă numărul şcolarilor şi preşcolarilor din Romita o va impune, administraţia locală „este dispusă să construiască un imobil nou cu destinaţie şcoală”.

Alte articole

Leave a Comment