Debut de toamnă cu petreceri și competiții sportive: Zilele Crasnei și Festivalul Prunelor

Una dintre cele mai mari comune sălăjene, Crasna, îmbracă în acest sfârșit de săptămână haine de sărbătoare. Crăsnenii și invitații lor vor petrece, între 1 și 3 septembrie atât cu ocazia “Zilelor Crasnei”, cât și cu prilejul oferit de “Festivalul Prunelor”, ajuns la cea de-a doua ediție.

Sărbătoarea Zilelor Crasnei, reprezintă, ca în fiecare an, trei zile în care locuitorii comunei și oaspeții lor se vor bucura de spectacole de muzică și dans, evenimente sportive și competiții inedite, expoziții și tombole, dar și momente emoționante, cum ar fi festivitatea de premiere a “Cuplurilor de aur” din comună.

Crasna își dorește să devină un punct marcant de atracție turistică

Primarul Bogya Miklos ne-a vorbit despre câteva dintre evenimentele care compun cele trei zile de distracție de la Crasna. “Am pregătit, ca în fiecare an, evenimente la care sunt așteptați toți locuitorii comunei noastre, dar și invitați din celelalte comune, din Zalău și din Ungaria. Încercăm, anul acesta mai mult ca oricând, ca prin activitățile și evenimentele din acest sfârșit de săptămână să începem să promovăm mai mult potențialul turistic al comunei. Avem o comună frumoasă, mare, și există un potențial turistic care nu trebuie trecut cu vederea. Investițiile din ultimii ani și mai ales cele care urmează să le aducem în comună, vor reprezenta un motiv în plus pentru cei care doresc să ne viziteze, unii dintre ei pentru prima dată poate, pentru ca în următorii ani comuna Crasna să devină un punct cu greutate în turismul județean.

Avem obiceiuri și tradiții unice, un registru gastronomic deosebit de bogat, oamenii sunt calzi și mereu bucuroși atunci când în comuna noastră primim oaspeți. În acest an, Zilele Crasnei vor fi cu totul speciale și promisiunea mea, în calitate de primar, este aceea că cei ce ne vor trece pragul vor găsi la noi mâncare gustoasă, voie bună, multe concursuri și spectacole. Așteptăm cât mai mulți sălăjeni la noi, începând de vineri, 1 septembrie, în acest început de toamnă în care și vremea sperăm să fie alături de noi”.

Meciuri de fotbal, concursuri gastronomice, Gala dansurilor și a talentelor din comună

“Zilele Crasnei”, ediția a nouăsprezecea,  și “Festivalul Prunelor” vor debuta vineri, 1 septembrie, de la ora 16, prin competiția de badminton ce va avea loc în sala de sport, urmată de Invitația tradițională făcută de primarul comunei în curtea Primăriei și primirea oaspeților din localitățile înfrățite, începând cu ora 17. Sâmbătă, 2 septembrie, competițiile sportive vor lua startul încă de dimineață, la ora 8 fiind programate meciurile de fotbal din Cupa Crasnei.

Un alt eveniment sportiv este cel ce va debuta la ora 10, pe strada Panoramei,  eveniment intitulat Run to the Hills (alergare pe dealuri) Trail Running START, de la ora 10. La aceeași oră, într-un cadru festiv, 16 cupluri din comună care împlinesc 50 de ani de căsnicie vor fi sărbătorite și premiate de conducerea comunei. Cuplurile de crăsneni vor primi și un premiu de câte 200 de lei, un pachet – cadou dar și diplome și nelipsitele buchete de flori comandate special pentru cele care, timp de o jumătate de secol, au fost alături de soții lor.

Acest moment va reprezenta, de altfel, și deschiderea festivă a Zilelor Crasnei.  Va urma o depunere de coroane la statuia lui Petofi Sandor și plantarea unui arbore simbolic, semn al înfrățirii de peste un deceniu cu localitatea Kiscunlachaza. Vor urma vizitele cu atelaje la pivnițele tradiționale (aceste vizite vor avea un caracter permanent pe toată perioada Zilelor Crasnei, cu plecare din curtea școlii). La ora 12, câștigătorii concursului Run to The Hills vor fi premiați iar după masa de la ora 13, va debuta spectacolul „Gala dansurilor populare și a talentelor locale” la Căminul Cultural din comună.

De la ora 15 va avea loc un meci amical de fotbal, disputat între DVSC Old Boys și Crasna Old Boys, urmat, la ora 17, de premierea câștigătorilor concursului culinar ce va avea loc pe tot parcursul zilei în Piața din Crasna. Pompierii crăsneni își vor prezenta, tot în incinta pieței, autospecialele și “arsenalul” de luptă cu focul, și le vor povesti celor curioși despre vechile utilaje cu care, în trecut, incendiile din comună erau stinse cu mari eforturi.

Iubitorii de muzică religioasă vor avea și ei parte de un spectacol special, un concert susținut de Erdodi Davidm pe scena din incinta Pieței, sâmbătă după-amiaza. Un alt concert va debuta la ora 21, susținut de Olah Gergo, urmat de extragerea la tombolă și nelipsitul foc de artificii. Tinerii și nu numai ei, se vor putea bucura de o discotecă în aer liber începând cu ora 23, la care este invitat DJ Simai Zoltan.

Duminică – concerte și Bal tradițional

Ziua de duminică este rezervată, de asemenea, competițiilor sportive, prin meciurile din cadrul Cupei de Handbal ce vor debuta la ora 10 la sala de sport, Concursul de Atelaje de la ora 10, pe terenul de fotbal, eveniment în pauza căruia va fi organizată o nouă tombolă, lansare de carte Aczel Dora, la ora 11, eveniment ce va avea loc după slujba religioasă de la ora 10.

Seara, la ora 19, va începe pe scena din piață un concert de muzică populară cu invitați de marcă – Miklos Szilvia, Szilagyi Sandor și alții, marea extragere a tombolei și Balul tradițional în aer liber, de la ora 21.30, marca “Party Max”.

Cu un program deosebit de variat, cu momente atent alese în care sunt aduse iubitorilor de muzică, dans, port popular, sport și gastronomie tradițională, evenimente din cele mai diverse, Zilele Crasnei și Festivalul Prunelor, cu nelipsita silvoiță preparată la cazane și deserturile tradiționale cu prune, îi vor încânta, cu siguranță, pe toți cei care în acest început cald de toamnă vor alege să treacă pragul comunei Crasna.

 

 

Alte articole

Leave a Comment