Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR, impresionată de tradiţiile din satul Marin

Sălăjeancă la origine, judecătoarea Dana Gîrbovan, magistrat la Curtea de Apel Cluj şi preşedintel al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, s-a aflat, la finele săptămânii trecute în Sălaj. Cu această ocazie, magistratul a trecut şi prin satul Marin, pentru a lua parte la evenimentul „Zilele AuGust la Marin”, organizat de Patricia Toma.
Frumuseţea şi originalitatea sărbătorii satului sălăjean au impresionat-o, lucru confirmat şi într-o postare făcută pe contul său de Facebook, acolo unde Dana Gîrbovan i-a adresat felicitări tinerei organizatoare „pentru că dragostea ei pentru tradiţii ne ajută să ne redescoperim cine suntem şi pentru bucuria caldă ce te umple într-o ogradă plină cu oameni fericiţi, în cântec, soare şi miros de sarmale şi plăcinte”.
Şefa judecătorilor din România a postat mai multe fotografii cu detalii de pe costumele populare întâlnite la Marin, precizând: „Am ajuns la o sărbătoare din satul Marin, cu tineri, copii şi bătrâni în costume populare, cu poveşti din bătrâni şi dansuri în bătătură. Costume populare atât de frumoase, cum numai credinţa şi dragostea pot crea. Îmi povestea un mare iubitor de ii că fiecare cămaşă, fiecare cusătură este o rugăciune. Când se cosea un model, fiecare cruce cusută era o rugăciune: asta este pentru mama, asta pentru tata, asta pentru copil, să îl ajute Dumnezeu să…, să îi multumească pentru… şi se completa rugăciunea cu fiecare intenţie, cu fiecare mulţumire pentru fiecare dintre cei dragi”.
Manifestarea „Zilele AuGust la Marin” a avut loc la finele săptămânii trecute, în localitatea Marin, fiind un demers de promovare a satului sălăjean, a tradiţiilor şi portului popular din zonă.

Alte articole

One Thought to “Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR, impresionată de tradiţiile din satul Marin”

Leave a Comment