Crește numărul cazurilor de pestă porcină în Sălaj: o nouă suspiciune, în Cosniciu – Ip

O suspiciune de Pestă Porcină Africană (PPA) la porci domestici a fost semnalată, în urmă cu câteva zile, într-o exploataţie din satulCosniciu, comuna Ip, în urma testării virusologice realizate în laboratorul din cadrul DSVSA Sălaj, proba fiind trimisă la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti, pentru confirmarea bolii. Este cel de-al doilea caz semnalat în această săptămână, după cel depistat în Uileacu Șimleului.

„În exploataţia în care a fost identificat noul focar s-au luat, în cursul zilei de astăzi , o serie de măsuri, precum: plasarea exploataţiei sub supraveghere; inventarierea animalelor existente în exploataţie , examinarea clinică a acestora şi recoltare de probe de sânge; întocmirea anchetei epidemiologice cu stabilirea posibilei surse de infecţie; sacrificarea animalelor din exploataţie (două exemplare) şi dezinfecţia în totalitate a exploataţiei”, au anunțat reprezentanții Prefecturii Sălaj. De asemenea, o comisie de specialitate va stabili valoarea de despăgubire a porcilor sacrificaţi din exploataţia unde există suspiciunea de PPA.

În cazul confirmării bolii, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sălaj se va întruni de urgenţă pentru a stabili un plan de măsuri pentru controlul pestei porcine africane (PPA) din acest focar. Pesta porcină africană nu afectează omul. Nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.

Alte articole

One Thought to “Crește numărul cazurilor de pestă porcină în Sălaj: o nouă suspiciune, în Cosniciu – Ip”

  1. Anonim

    Informatie irelevanta ! intrucat aceasta localitate nu exista.
    Pentru informarea d-vs. exista lacalitatile: Cosniciu de Jos si Cosniciu de Sus

Leave a Comment