Crescătorii de oi şi capre din Zalha şi Cristolţ pot cere subvenţii

Aproximativ 45 de crescători de ovine şi caprine din comunele sălăjene Zalha şi Cristolţ, zone catalogate ca defavorizate, sunt aşteptaţi în aceste zile la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Sălaj pentru a cere sprijinul financiar asigurat din fonduri europene.
Potrivit informaţiilor furnizate de către Călin Perneş, directorul APIA Sălaj, cererile de plată aferente anului 2013 pentru obţinerea ajutorului specific de 6,5 euro pe cap de animal, pot fi depuse până cel târziu în 15 noiembrie.
Acesta este primul an în care producătorii de lapte şi de caren de ovine şi caprine din zonele defavorizate primesc subvenţii europene. Oficialii Centrului Judeţean estimează că la nivelul celor două comune vor fi depuse cereri pentru un efectiv total de 6.500 de capete.
Solicitanţii trebuie să depună o cerere pe beneficiar pentru toate exploataţiile deţinute, la APIA Sălaj. Pentru a fi declaraţi eligibili, ei trebuie să aibă un efectiv cuprins între 50 şi 300 de capete de femele ovine şi caprine, iar vârsta animalelor să fie de minim un an la data de 31 august. De asemenea, efectivul de animale pentru care se solicită subvenţia trebuie să fie identificat şi înregis-trat în Registrul naţional al exploataţiilor – RNE la data depunerii cererilor şi să deţină registrul individual al exploataţiei completat şi actualizat în conformitate cu prevederile regulamentelor europene.
În plus, fermele de ovine şi caprine pentru care se solicită ajutorul financiar trebuie să fie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 100 de zile de la termenul limită de depunere a cererilor, respectiv la adresa exploataţiei, situată în zone defavorizate din România, menţionată în cererea de sprijin, iar beneficiarii trebuie să respecte şi strandardele de ecocondiţionalitate aplicabile terenurilor agricole aparţinând fermei şi activităţilor agricole desfăşurate la nivelul fermei, după caz, reglementate de legislaţie.
Reprezentanţii APIA vor efectua un control la faţa locului până la data limită a perioadei de reţinere, respectiv 23 februarie 2014 inclusiv. Controlul poate fi efectuat şi în afara perioadei de reţinere, după caz, în funcţie de neconformităţile rezultate în urma controlului, timp în care beneficiarii au obligaţia de a menţine în exploataţie efectivul de animale pentru care au solicitat ajutorul specific.
APIA precizează ca nerespectarea condiţiilor de eligibilitate poate atrage reducerea sau excluderea de la plata ajutorului specific, respectiv penalităţi sau sancţiuni multianuale.
Plafonul maxim alocat ajutorului financiar specific din Fondul European de Garantare Agricolă este de 6,7 milioane de euro, iar cuantumul maxim, de 6,5 euro/cap de animal.

Alte articole

Leave a Comment