Comunele sălăjene se chinuie să finalizeze investiţiile din bani europeni

Majoritatea proiectelor derulate la nivel de judeţ prin Măsura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii satelor” nu au fost implementate la timp, motiv pentru care comunele beneficiare sunt puse în situaţia de a plăti penalizări. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanţii administraţiei judeţene în urma întâlnirii pe care au avut-o marţi, la Zalău, cu primarii comunelor care au în derulare astfel de proiecte. În cadrul acestei întâlniri, primarii au prezentat stadiul derulării proiectelor în fiecare comună în parte sau în cadrul comunelor componente ale asociaţiilor de dezvoltare intracomunitară.

„Am analizat împreună cu primarii beneficiari, stadiul de implementare a proiectelor finanţate prin Măsura 322, urmărind două obiective: capacitate de finalizare a proiectelor şi eventualele ameninţări asupra finalizării în termen a acestora. Am constat că în majoritatea covârşitoare a cazurilor termenele de finalizare au fost prelungite şi beneficiarii vor trebui să găsească surse suplimentare de finanţare pentru finalizarea în bune condiţii a proiectelor. Vom evalua, la nivelul executivului Consiliului Judeţean, fiecare situaţie în parte şi vom decide asupra principiilor în baza cărora vom acorda sprijin financiar pentru proiecte, astfel încât să se evite posibilele situaţii de blocaj financiar, cu repercursiuni atât asupra funcţionării primăriilor, cât şi a rezultatelor proiectelor”, a declarat, la finalul întâlnirii, Tiberiu Marc.
La nivelul judeţului Sălaj există 22 de proiecte finanţate prin Măsura 322, dintre care 18 sunt implementare de primării de comune şi patru de asociaţii de dezvoltare intercomunitară, în valoare totală de aproape 73 milioane de euro.
Printre activităţile eligibile în cadrul acestor proiecte se numără înfiinţarea de drumuri noi, extinderea şi îmbunătăţirea reţelei de drumuri de interes local, a reţelelor de apă, apă uzată sau gaz, investiţii în staţii de transfer pentru deşeuri şi dotarea cu echipamente de gestionare a deşeurilor, investiţii în construcţia de grădinite noi pentru copii, inclusiv dotarea acestora, achiziţionarea de utilaje şi echipamente pentru serviciile publice.

Alte articole

Leave a Comment