Colecţie etnografică în „Şura de la Jac”

După ce anul trecut a amenajat la Creaca „Odaia Ţărănească”, reconstituind un interior de casă tradiţională specifică zonei, în acest an, Crina Terec, o sălăjeancă în vârstă de 43 de ani, a finalizat un nou proiect etnografic.
Este vorba despre „Şura de la Jac”, un proiect de suflet materializat într-o colecţie de obiecte vechi adunate de la prieteni, consăteni şi membrii grupului pe care îl administrează pe Facebook – “Daţi-ne şansa să ducem tradiţia mai departe”. „Am dat sfoară-n ţară şi am reuşit să adunăm foarte multe obiecte vechi de la oameni care iubesc tradiţiile, obiecte cu care am însufleţit o şură din sat. În satul nostru drag sunt adevărate comori tradiţionale pe care le punem la loc de cinste pentru a înţelege şi a trăi, fiecare în parte, trecutul părinţilor noştri”, ne-a declarat Crina Terec. Potrivit spuselor sale, vizitatorii vor putea admira aici exponate care făceau parte din odăile ţărăneşti de altădată, de la şterguri, ţoale, farfurii, îmbrăcăminte, lădoaie, dar şi unelte folosite în gospodărie şi la muncile câmpului: lada de bucate, vârtelniţă, hecele, storcător de monturi, şitău (pentru struguri), plug, unelte de săpat.
„Şura de la Jac” va fi deschisă oficial în 16 septembrie, la ora 12, prilej cu care două sălăjence Elena Roşan şi Kisscsilla Csilla – îi vor învăţa pe copiii prezenţi să confecţioneze diferite produse handmade. Pentru adulţi, organizatorii au pregătit o şezătoare, unde să fie depănate amintiri de pe vremea bunicilor.

 

Alte articole

Leave a Comment