“Duo Chocolat” – festin dulce în alb și negru

„Culinaria” Magazin Sălăjean vă prezintă, astăzi, o rețetă ce necesită ceva mai multă răbdare și un timp  mai lung de preparare, dar care, prin rezultatul pe care îl oferă la final, va merita tot efortul depus. Duo Chocolat! Un tort cu adevărat festiv, deosebit de ușor, plăcut atât de cei mari, cât și de cei mici prin senzațiile gustative pe care le oferă. Combinația celor două creme, atât din punct de vedere vizual cât mai ales din punct de vedere al gustului, reprezintă, alături de un blat pufos, un desert arătos și deosebit de gustos pe care merită să îl încercați nu doar în zilele de sărbătoare. 

Ingrediente blat:

-3 ouă

-90g zahăr

-20g cacao

-70g făina

-1 praf mic de  sare

Ingrediente crema ciocolată neagră:

 -250 ml smântană lichida pentru frișcă (peste 30% grăsime)

-150g ciocolată cu conținut ridicat de cacao (peste 50%)

-5g gelatina (1/2 de pliculet)

Ingrediente crema ciocolată alba:

-200g smântană pentru frișca (peste 30% grasime)

-200g ciocolată albă

-5g gelatina

Decor:

flori comestibile, bomboane, decoruri din zahar, 23frunze menta

 Mod de preparare blat:

Pornim cuptorul la 180 grade Celsius și pregătim o tavă rotundă cu fund detașabil, cu un diametru de 20 cm. Tava se tapetează cu hârtie de copt.

Blatul tortului Duo Chocolat este de fapt un pandișpan simplu cu cacao.

Se mixează ouăle cu zahărul si un strop de sare până ce compoziția își triplează volumul. Apoi se adaugă câte puțin cacaua și faina cernute împreună. Încorporarea acestora se face cu mișcări largi, de sus în jos, cu ajutorul unei spatule. Compoziția se toarnă în tava și se introduce în cuptorul preîncălzit, timp de cca. 25 de minute. Pentru a ne asigura ca s-a copt, putem face testul cu scobitoarea.

Atunci când e copt, blatul se scoate din cuptor și se lasă la racorit. Se scoate apoi din tava si se pune pe un gratar pana la racirea completă. Dacă blatul este puțin cam gros sau are o creștere mai accentuată în  partea centrală, atunci se îndepartează partea superioară cu un cuțit lung, cu lama lată, bine ascuțit. Blatul se pune înapoi în tavă. Deasupra vor fi puse cremele de ciocolata, la interval diferite.

Mod de preparare crema de ciocolată neagră:

Într-o cratiță cu fund dublu se pune smântâna și se dă la foc mic. Se amestecă mereu până când aceasta este fierbinte. Atunci se da deoparte și se adaugă ciocolata rupta bucățele. Se amestecă cu o spatula pana la dizolvarea completa a ciocolatei. Gelatina se pune la înmuiat în 50 ml apă rece, conform instrucțiunilor de pe pachet. Când gelatina s-a hidratat, se dizolvă la bain-marie (baie de abur) si se adaugă peste crema de ciocolată.
Crema de ciocolată neagra se toarnă peste blatul de pandișpan de cacao. Tava se duce la frigider pana la întărirea cremei.

 Mod de preparare crema de ciocolata albă:

 Crema de ciocolata alba se prepara identic cu cea neagra, doar proporțiile de smântană și ciocolata diferă puțin. Cand crema de la frigider s-a întărit,  se toarnă crema alba deasupra. Se da iar la rece pana la întărirea completa. Tortul festiv Duo Chocolat se aseaza pe un platou și se decorează cu flori comestibile, frunzulițe de menta și bomboane de ciocolată. Crema nu trebuie sa fie fierbinte deoarece exista riscul ca gelatina să-și piardă proprietățile. Când tăiem prăjitura, pentru fiecare felie se curăță cuțitul în prealabil, lama acestuia putând fi ușor umedă, pentru ca feliile să fie perfect tăiate.

 

Leave a Comment