Spitalul Judeţean, dotat cu un computer tomograf de ultimă generaţie

Ministrul Sănătăţii a semnat marţi, 9 ianuarie, contractele pentru achiziţia a 14 echipamente Computer Tomograf (CT) şi 24 aparate de Rezonanţă Magnetică (RMN) cu care vor fi dotate mai multe spitale judeţene de urgenţă şi din Bucureşti. De asemenea, Ministerul a achiziţionat şi 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea şi partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN etc). Fondurile pentru achiziţionarea acestor echipamente medicale – 250 milioane de euro – au fost obţinute printr-un împrumut acordat de Banca Mondială.

Pe lista unităţilor beneficiare se regăseşte şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, unde vor ajunge – cel mai probabil săptămâna viitoare, după cum susţine managerul Liliana Neaga – un echipament Computer Tomograf, precum şi un sistem informatic PACS.
SJU Zalău dispune de un CT Simens fabricat în 2008, care s-a defectat de mai multe ori în ultimii ani şi care, din cauza vechimii şi a utilizării intense, se poate defecta din nou, în orice moment. „În prezent,

CT-ul de care dispunem este funcţional, dar există riscul să se defecteze din nou. În condiţiile în care numărul acestui tip de investigaţii medicale a crescut considerabil, un aparat nou, modern este binevenit”, ne-a declarat dr. Lucian Negru, şeful Laboratorului Radiologie şi Imagistică Medicală.
Potrivit spuselor sale, în cursul anului 2017, la Unitatea de Primiri Urgenţe a SJU Zalău au fost efectuate 2.200 de CT-uri, faţă de 1.600 în 2016, în timp ce în celelalte secţii (Ambulatoriu, ambulatoriu cu plată, internări continue şi cele de zi) 5.249, faţă de 3.776 în 2016.
Reamintim că în luna aprilie a anului trecut, cu prilejul unei vizite făcute la Zalău, ministrul Sănătăţii Florian Bodog dădea asigurări autorităţilor că SJU Zalău se va număra printre unităţile medicale din ţară dotate cu un computer tomograf.

4 Thoughts to “Spitalul Judeţean, dotat cu un computer tomograf de ultimă generaţie”

 1. Dora

  Ramane de vazut cine va avea acces la el!….

 2. Anonim

  sa speram ca au unde il monta, altfel zboara in alt zudet, asa cum s-a intamplat si cu elicopterul de la SMURD !!!
  la cate incomopetenta e in conducerea acestor institutii si mai ales la Consiliul Judetean, nu trebuie sa ne bucuram inca. Sa stam sa-l vedem pus in functiune si dupa aceea sa strigam URA !!

 3. emil

  Vad ca s-a incetatenit expresia „computer tomograf”; cand traducerea corecta din engleza, plus mai logic, ar fi „tomograf computerizat”.

 4. Anonim

  spitalul din zalau are nevoie de o „dotare” cu medici pt ca duce mare lipsa

Leave a Comment