Medicament infestat, de vânzare în farmaciile sălăjene

 

Colegiul Farmaciştilor Sălaj a trimis zilele trecute o adresă farmaciilor din judeţ prin s-a dispus retragerea siropului MIG Pediatric. După cum a explicat Sergiu Mureşan, preşedintele Colegiului, furnizorul acestui medicament a anunţat, în urmă cu aproximativ o săptămână, faptul că s-a produs o contaminare microbiană a câtorva dintre loturile trimise. „La începutul săptămânii trecute am primit o notă din partea furnizorului în care sunt menţionate loturile incriminate. De la Asociaţia Naţională a Medicamentului nu ni s-a transmis încă nimic, însă, înştiinţarea venită din partea furnizorului a fost trimisă în toate farmaciile din judeţ. Deja s-a iniţiat procedura de retragere a loturilor respective”, a explicat farmacistul sălăjean.
Potrivit preşedintelui Colegiului Farmaciştilor Sălaj, siropul în cauză a apărut recent pe piaţă şi este un medicament prescris destul de rar. „Este un sirop pe bază de ibuprofen, a apărut recent, însă nu prea are succes. Tocmai de aceea în farmaciile din judeţ stocurile sunt foarte mici. De pildă, eu am doar două flacoane de sirop. Cele mai des prescrise siropuri pentru copii sunt Ibuprofen şi Ibalgin, cel de-al doilea aflându-se şi pe lista medicamentelor compensate”, a precizat Sergiu Mureşan. Acesta a mai adăugat că retragerea siropului MIG Pediatric de pe rafturile farmaciilor nu va avea un impact deosebit, întrucât necesarul terapeutic este acoperit de celelalte două siropuri.
Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale a Medicamentului s-a decis retragrea siropului, după ce producătorul a anunţat că a fost descoperită o bacterie periculoasă. Reprezentanţii Agenţiei au declarat că infecţiile cauzate de acest produs pot fi tratate cu antifungice sau că, în unele cazuri, simptomele pot să dispară de la sine.

Leave a Comment