Sălajul, la polul uitării “Covid”: penultimul loc pe țară la testări

Județul Sălaj este, din nou, în topul “dezastrelor” naționale, de această dată în statisticile privind pandemia. Cu toate că în județ rata de infectare crește cu fiecare zi, având localități în care scenariul roșu a devenit obișnuință, una dintre activitățile decisive în combaterea epidemiei de coronavirus – testarea populației – pare la noi o glumă. Astfel, la nivel național, Vrancea și Sălaj sunt județele în care se fac cele mai puține teste zilnice pentru depistarea Covid-19. Conform unei statistici publicate pe site-ul Guvernului, situația în Sălaj privind testarea este dezamăgitoare, având în vedere că media de teste Real Time PCR efectuate este de 70, zilnic. Aceasta în condițiile în care rata de infectare la mia de locuitori este în creștere, Sălajul situându-se pe locul 9 din 42 cu o rată de infectare de 2,30/1.000 de locuitori. Ministerul Sănătății publică în fiecare zi raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul Sars-CoV-2 și vaccinare. Datele sunt extrase din aplicațiile Corona Forms, Alerte MS și RENV și publicate automat în format brut. Este pentru prima dată de la debutul pandemiei în România, când autoritățile publică, defalcat pe județe, astfel de date care includ situația testărilor și a spitalizărilor. Cu toate acestea, autoritățile județene nu au anunțat niciodată în raportări numărul de teste efectuate în fiecare zi, lucru care a atras numeroase critici din partea cetățenilor, având în vedere faptul că, la un anumit număr de cazuri raportate, în mod firesc ar fi fost obligatoriu să fie anunțat și numărul de teste, pentru o cât mai corectă evaluare a situației epidemiologice. Cele mai multe teste se fac în București, media fiind de 3.600 teste pe zi. Județul Satu Mare, de exemplu, efectuează zilnic aproximativ 360 de teste – un număr mic, însă departe de a putea fi comparat cu cel din Sălaj. Și alte județe comparabile cu județul nostru la numărul populației, ne lasă în urmă în privința testării. Tulcea face zilnic 179 de teste, iar Mehedinți 200.

One Thought to “Sălajul, la polul uitării “Covid”: penultimul loc pe țară la testări”

  1. Anonim

    Ministerul Sănătății publică, în premieră, detalii despre testările COVID din fiecare județ, rata incidenței cazurilor în fiecare localitate din țară, dozele de vaccin administrate în fiecare centru de vaccinare.

    Datele sunt disponibile pe pagina data.gov.ro și includ, printre altele, pentru fiecare zi (cu începere din 1 martie), numărul de teste rapide administrate în fiecare județ, numărul persoanelor infectate aflate în fiecare spital în care au fost înregistrați pacienți cu COVID-19, numărul persoanelor externate etc.

Leave a Comment