Sălajul are nevoie de peste 20.000 de doze de vaccin antigripal

Vaccinul antigripal va fi disponibil din 15 septembrie, 1 milion de doze urmând a fi utilizate pentru imunizarea populaţiei din grupele de risc, în cadrul campaniei gratuite a Ministerului Sănătăţii.
În acest sens, Ministerul a semnat contractul subsecvent pentru achiziţionarea dozelor de vaccin antigripal şi a stabilit calendarul de livrare în teritoriu, valoarea cu TVA a contractului fiind de 11,2 milioane de lei. Conform contractului încheiat cu câştigătorul licitaţiei, livrarea se face de către furnizor la direcţiile de sănătate publică începând cu data de 15 septembrie.

„Am luat toate măsurile astfel încât anul acesta să nu mai avem întârzieri în asigurarea vaccinului antigripal. Achiziţia se realizează în baza unui acord-cadru încheiat pe o perioadă de 2 ani şi astfel reuşim să asigurăm aprovizionarea la timp şi să demarăm campania de vaccinare în beneficiul celor care au nevoie de acest tip de prevenţie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Categoriile prioritare la vaccin

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, în urma catagrafierii populaţiei din judeţ a fost stabilit un necesar de 20.373 de doze, circa jumătate fiind destinate sălăjenilor de peste 65 de ani. Alte 8.000 de doze ar urma să asigure imunizarea persoanelor cu vârste cuprinse între 6 luni şi 64 de ani care au afecţiuni medicale cronice, în timp ce pentru personalul medico-sanitar s-a estimat că este nevoie de 1.700 de doze. În categoria celor vizaţi de campania de vaccinare antigripală au mai fost incluse 180 de femei însărcinate, precum şi în jur de 400 de copii şi adulţi instituţionalizaţi.

Anul trecut au fost catagrafiate aproximativ 30.000 de persoane vaccinabile, însă judeţului i-au fost alocate doze pentru doar o treime dintre acestea, întrucât pacienţii nu au cerut medicilor de familie să îi imunizeze împotriva gripei.

Campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor. Ea se va derula în cadrul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi, iar beneficiarii sunt persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis personalul medical, persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Momentul ideal pentru imunizare

Sezonul gripal începe, de obicei, în noiembrie şi ţine până în martie, momentul ideal pentru imunizare fiind toamna. Anticorpii se formează în aproximativ două săptămâni, vaccinarea asigurând o protecţie antigripală timp de minim şase luni, fiind acoperit în totalitate sezonul rece.
Odată cu venirea toamnei, specialiştii recomandă populaţiei să respecte cu stricteţe regulile de igienă personală necesare pentru evitarea îmbolnăvirii. Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă.

Leave a Comment