Primul caz de gripă în Sălaj

Primul caz de gripă sezonieră din ultimii 2 ani, în Sălaj, a fost confirmat recent de către analizele efectuate la Institutul Cantacuzino, persoana infectată fiind tratată ambulator, fără spitalizare. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, a declarat că bolnavul este un adult în cazul căruia evoluţia bolii a fost bună în urma tratamentului administrat. „În săptămâna 28 ianuarie – 3 februarie a fost confirmat de către Institutul Cantacuzino un caz de gripă în judeţul nostru. Este primul din ultimii 2 ani, persoana fiind din categoria de vârstă 15-49 de ani, cu evoluţie bună, tratată ambulator, fără a fi nevoie să fie internată. În prezent, mai sunt trimise la Institutul Cantacuzino şi alte probe, pentru care aşteptăm să ni se comunice rezultatul”, a declarat Ligia Marincaş.

Multe viroze şi pneumonii

Tot în perioda menţionată, în judeţ s-au înregistrat circa 1.500 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, în uşoară creştere faţă de săptămâna anterioară, majoritatea dintre ele la grupa de vârstă 5-14 ani, unde au fost descoperite 513 cazuri. Potrivit sursei citate, cele mai multe infecţii ale căilor respiratorii au fost uşoare şi medii, tratate ambulator. Internarea a fost necesară doar în 26 de cazuri. În aceeaşi perioadă au fost semnalate 177 de pneumonii. „Este o evoluţie normală a acestor afecţiuni pentru luna februarie, chiar dacă ne aşteptăm la o creştere a numărului lor, datorită fluctuaţiilor de temperatură din ultima perioadă”, a subliniat Ligia Marincaş.
La nivel naţional, de la începutul sezonului de supraveghere şi până în data de 5 februarie, au fost confirmate 67 de cazuri de gripă (52 de virusuri gripale tip A şi 15 virusuri gripale tip B, n.r.). Ministerul Sănătăţii precizează că activitatea gripală evoluează cu intensitate medie în focare locale (judeţele Constanţa, Dolj şi Iaşi) şi sub formă de cazuri sporadice în alte judeţe. Potrivit Ministerului Sănătăţii, numărul total de cazuri compatibile cu gripa şi alte infecţii respiratorii este cu 8,2 la sută mai mare decât în săptămâna precedentă şi cu 0,4 procente mai mic faţă de cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent.
Legume şi fructe împotriva bolilor de sezon
Pentru a întări organismul şi a-l pregăti să facă faţă viruşilor aduşi de vremea tot mai rece, specialiştii DSP Sălaj recomandă introducerea în alimentaţia zilnică a fructelor şi a legumelor, de care sunt pline toate pieţele. Combinate aşa cum trebuie, legumele echilibrează nivelul zahărului din sânge şi cresc energia, iar împreună cu fructele întăresc sistemul imunitar. În plus, menţinerea unui stil de viaţă sănătos, în care perioadele de odihnă sunt alternate cu exerciţii ajută la trecerea cu bine a iernii, fără ca răcelile să fie o problemă.
Potrivit directorului DSP Sălaj, Ligia Marincaş, o regulă de bază în cadrul unei diete sănătoase spune că este bine să se servească zilnic câte cinci porţii de fructe şi legume. „Pentru a preveni afecţiunile cronice, fructele şi în special legumele sunt foarte importante. Legumele conţin antioxidanţi, minerale şi itochimicale şi combinate aşa cum trebuie acestea echilibrează nivelul zahărului din sânge şi cresc energia, iar împreună cu fructele întăresc sistemul imunitar. Fiecare culoare are rolul său în construirea sistemului imunitar. Este important să incluzi în meniu o varietate de fructe şi legume tocmai pentru a i se administra organismului toţi nutrienţii, având în vedere că fiecare fruct/legumă conţine diverse minerale şi vitamine”, a declarat Ligia Marincaş.
Directorul DSP Sălaj consideră că este important să incluzi în meniu o varietate de culori, tocmai pentru a acoperi un spectru cât mai larg al fitochimicalelor (chimicalele bune din plante, n.r.). „Cercetătorii sunt de părere că, servind fructe întregi şi legume, îi asiguri organismului mai mulţi nutrienţi decât o faci în mod normal prin administrarea de vitamine şi suplimente nutritive. Există peste 12.000 de fitochimicale şi puţine sunt acele suplimente nutritive care să-i asigure organismului 180 de varietăţi de vitamine ori minerale”, a spus Ligia Marincaş.
De asemenea, trebuie acordată importanţă culorii fructelor şi a legumelor, ele ajutând, de altfel, sistemul imunitar să reacţioneze la condiţiile de stres de zi cu zi. Ca urmare, este recomandat ca la prepararea unei salate să existe cel puţin cinci culori în farfurie, fructele putând fi folosite pentru echilibrarea balanţei culorilor. În funcţie de culorile lor, fructele şi legumelor aduc beneficii multiple organismului.
Hidratare este vitală

Tot pentru întărirea imunităţii, proteinele reprezintă un element de bază, ele susţinând sănătatea organismului şi a minţii. Dietele sărace în proteine conţin, de regulă, cantităţi ridicate de carbohidraţi, care sunt uşor transformaţi în glucoză şi cresc nivelul de zahăr în sânge, solicitând pancreasul şi sistemul imunitar. De asemenea, deşi senzaţia de sete nu este la fel de persistentă ca în sezonul cald, organismul trebuie hidratat cum se cuvine. Medicii susţin că majoritatea durerilor de cap survin în prezenţa unui consum insuficient de apă, durerea de cap şi setea fiind semne ale deshidratării.
Pe de altă parte, este recomandată reducerea sau eliminarea zaharului alb rafinat din meniul zilnic,lucru care va atrage o creştere a nivelului de energie, şi a imunităţii. Mai mult, va ajuta la reducerea greutăţii corporale, sporind în schimb abilitatea de concentrare/gândire.

Imunizare prin vaccin

De asemenea, specialiştii MS recomandă populaţiei ca în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă şi să se vaccineze antigripal, pentru evitarea îmbolnăvirilor. Pentru sezonul rece 2012 – 2013, DSP Sălaj a solicitat Ministerului Sănătăţii aproximativ 45.000 de doze de vaccin antigripal gratuit, care au fost distribuite medicilor vaccinatori, campania de imunizare fiind în plină derulare în judeţ. Conform datelor DSP Sălaj, 10.592 de persoane din judeţ s-au vaccinat de la jumătatea lunii noiembrie (când campanie a debutat în judeţ) şi până în prezent. Jumătate dintre cei vaccinaţi sunt persoane vârstnice.Iarna trecută, au fost imunizate antigripal, în cadrul camoaniei naţionale de vaccinare, peste 10.300 de sălăjeni.

Alte articole

One Thought to “Primul caz de gripă în Sălaj”

  1. Anonim

    este cel mai frumos oras din lume deoarece acolo locuiesc persoanele dragii mie

Leave a Comment