Poftiți la distracție! Festivalul prunelor din Crasna: zboruri de agrement, concurs culinar și silvoiță!

Sălăjenii sunt invitați astăzi la Festivalul prunelor din Crasna, eveniment care a început la primele ore ale dimineții cu pregătirea concursului culinar pe terenul de fotbal din localitate. Nu lipsesc zborurile de agrement pe micul aerodrom de lângă Crasna și demonstrațiile de preparare a silvoiței.

Cel puțin zece echipe s-au înscris în concursul culinar, spune renumitul maestru bucătar Mircea Groza, cel care va juriza competiția.

Prezent la fața locului încă de la pregătirea ingredientelor, Mircea Groza ne-a declarat că vor fi preparate în special „bogracsos”, „bobgulyas”, diverse sortimente de sarmale, dar și papricaș. În apropiere se află și căldarea în care fierbe lent silvoița. Rețeta este simplă, o știți. Sunt alese cu mare grijă prunele, sunt îndepărtați sâmburii, fructele sunt spălate și puse la fiert în căldare.

De cel puțin 8-12 ore este nevoie pentru a obține silvoița, cea de care ne-am bucurat mulți dintre noi în copilărie.

Rețete și povești lângă ceaun

De „bogracsos” ce să mai vorbim? Sunt multe rețete și diferă de la o familie la alta. Unii pun cartofi, carne afumată, de porc, vită. Mirodeniile sunt și ele multe.

Nu este o mâncare simplă, ci una care are nevoie de multe ceasuri, timp în care socializarea este importantă. Lângă un castron cu „bogracsos” merge bine și un vin de prin părțile locului. Atmosfera se încinge și apar poveștile, zâmbetele și prieteniile închegate.

Avioane, pasiuni, dorința de a zbura

În jurul prânzului, forfota era mare pe miniaerodromul de lângă Crasna, iar Vizaknai Alexandru, proprietarul acestui loc, a pregătit adevărate momente atractive. La fața locului și-au făcut aparate ultraușoare gata să se înalțe cu cei dornici de puțină adrenalină.

„Suntem bucuroși că ne putem simți bine împreună. Zburăm, socializăm, împărtășim povești, iar la final gustăm un gulaș preparat de soția mea. Vă invităm să ne descoperiți”, spune Vizaknai Alexandru. Momentele zilei sunt multe. A, era să uit! Din peisajul culinar local nu putea lipsi nici „foie gras” de Crasna și slănina de gâscă. Cum, nu știați că există așa ceva și în Crasna? Există, dar vă spunem mai multe luni, în ediția tipărită a cotidianului nostru.

2 Thoughts to “Poftiți la distracție! Festivalul prunelor din Crasna: zboruri de agrement, concurs culinar și silvoiță!”

  1. Anonim

    Asa ca Zeller nu face nimeni bogracs.Zeller nr 1!

Leave a Comment