Petru Teglaș, împletitorul de vise

Petru Teglaș împletește vise. Așa îi place să creadă sălăjeanului de 78 de ani din localitatea Var. Nuielele pe care le împletește pot lua forma unui vis, crede Petru Teglaș.

Îl cunosc de mulți ani pe meșterul din sat. L-am văzut la nenumărate târguri și expoziții. I-am vizitat și atelierul din satul de la marginea pădurii. E un loc de poveste. Întotdeauna m-am întrebat care este legătura dintre Var și împletitorii de nuiele de aici. Povestea e lungă, iar situația neclară. Sunt multe povești, dar cea a sălăjeanului Petru Teglaș e mai deosebită. „Vin din localitatea Var, am 78 de ani și de 30 de ani împletesc nuiele. Uitați, aici avem măsuțe, piese mici de mobilier, coșuri, coșulețe pentru rufe, pentru fructe, sunt obiecte pe care le confecționez manual. Totul este manual. Avem nuiele pe care le îngrijim, le cultivăm, iar apoi le prelucrăm. Nimic nu este mecanizat. Este ceva care a ajuns să-mi placă mult și asta lucrez eu. Vin tot mai mulți și mă caută și acasă, le place ce văd, atelierul meu. Le arăt cum procedez, cum împletesc nuielele. Au fost mulți săteni în Var care se ocupau cu așa ceva. Acum sunt puțini, tot mai puțini. Mulți mă întreabă dacă există vreo legătură între satul Var și varul pentru văruit. Nu, nu există, cred eu. Avem doar tradiția asta, a împletitului de nuiele. E un meșteșug. Înainte am fost tare mulți care împleteam nuiele în Var. Acum suntem puțini, bătrânii au plecat, Dumnezeu să-i ierte!”, mi-a spus Petru Teglaș.

Nuielele și pandemia

Petru Teglaș e supărat și nu neapărat din cauza pandemiei. Recunoaște că și criza asta sanitară a dat totul peste cap, târgurile sunt puține, expozițiile aproape că au dispărut, sărbătorile locale au fost uitate, iar produsele sale n-au mai ajuns prin multe locuri. Sălăjeanul din Var mi-a spus că nu are cui lăsa moștenire secretul împletirii nuielelor. „Tinerii vor bani mulți și într-un timp cât mai scurt. Cine mai are răbdare să împletească nuiele? Uneori vinzi, alteori stai și nu dai nimic. Nu merge așa. La tineri le trebuie bani și nu îi învinovățesc. Este o lume în care nu mai faci nimic fără un ban în buzunar”, îmi șoptește împletitorul de nuiele. Îl puteți găsi în Var. E meșter și e cunoscut, iar povestea sa e fascinantă.

Leave a Comment