O șansă la normalitate pentru cea mai urâtă piață din Zalău

Una dintre cele mai urâte şi degradate zone urbanistice din Zalău, cunoscută sub denumirea “Piaţa Astralis”, va căpăta o faţă nouă în urma unui plan de modernizare şi restructurare a acestei zone, care nu mai reprezenta de mult un motiv de mândrie pentru zălăuani. Aşa cum promit planurile, zălăuanii se vor bucura de un spaţiu complet nou, o hală, parcări, spaţii verzi, în timp ce “relicvele” reprezentate de vechea piaţă, chioşcurile ruginite sau toate construcţiile cu aspect necorespunzător din zonă, vor intra sub lama buldozerului. Primăria Municipiului Zalău a primit documentaţia necesară demarării lucrărilor de modernizare a Pieţei Astralis din Zalău, mai precis Planul Urbanistic de Detaliu întocmit de specialiştii din cadrul unei societăţi specializate în domeniu, desemnată să întocmească documentaţia.

Demersurile în privinţa acestor lucrări au fost făcute în primăvara acestui an, documentaţia fiind elaborată în cursul lunii martie. Piaţa Astralis va avea aşadar un nou aspect, cei 1.032 de metri pătraţi aflaţi în proprietatea Municipiului Zalău vor intra în lucrări de reparaţii, modernizare şi vor beneficia de noi destinaţii precum şi dotări. Conform planului de detaliu, principalele lucrări vor fi, în primă fază, cele de dezafectare a construcţiilor vechi, aici fiind vorba în special construcţia care adăposteşte piaţa precum şi a rulotelor din incintă ori a chioşcurilor metalice aflate în vecinătatea pieţei. Sunt vizate şi garajele aflate în apropierea pieţei, construcţii care vor fi, de asemenea, demolate. Aşadar, primele operaţiuni de demolare ce se vor derula vor viza structura metalică ce acoperă piaţa, chioşcurile metalice şi cele 11 garaje din apropiere.

Hala agroalimentară, parcări pentru riverani şi vizitatori

Conform Planului de Detaliu, lucrarea va avea o înălţime de 6,12 metri şi o suprafaţă de 858 de metri pătraţi construiţi, fără etaj. Construcţia va fi efectuată pe o fundaţie de beton armat, susţinută de stâlpi şi grinzi metalice având închideri din panouri termoizolante tip sandviş, tâmplărie cu geam termopan şi acoperiş grădină. Hala va fi construită în locul copertinei existente şi în urma dezafectării acesteia. Accesul va fi facilitat prin două direcţii, la est – din bulevardul Mihai Viteazul şi la nord prin Aleea Tineretului.

Pentru asigurarea locurilor de parcare destinate utilizatorilor halei industriale realizatorii planului propun utilizarea parcării publice de la Sala Polivalentă. În partea sudică a halei va fi amenajată o parcare cu 25 de locuri, iar în apropiere, pe partea de sud a zonei reabilitate, o altă parcare cu şapte locuri. În partea de nord vor fi amenajate locuri de parcare destinate exclusiv persoanelor cu dizabilităţi dar şi locuri „mama şi copilul”. Cele mai multe locuri de parcare vor fi în partea de vest a zonei, acolo unde, în urma demolării garajelor, vor fi înfiinţate 34 de locuri de parcare. Numărul total al locurilor de parcare cuprinse în planul “Piaţa Astralis” va fi de 68. Hala va fi, în mod firesc, dotată cu grup sanitar şi un punct gospodăresc.Trotuarele şi drumurile din întreaga zonă vor fi refăcute iar spaţiile verzi, atât cele cu rol de protecţie cât şi cele decorative, vor fi reabilitate.

Zălăuanii s-au săturat de peticit şi lucrări de mântuială

Sperăm ca aceste lucrări să fie făcute cu simţ de răspundere şi prin folosirea unor materiale de calitate, iar cei care le vor efectua să nu le abandoneze până când şi cel mai mic detaliu şi finisaj nu va fi efectuat. Primăria este răspunzătoare pentru felul în care va cheltui banii zălăuanilor în realizarea acestui proiect, iar cei care au în sarcină supravegherea şi mai ales recepţionarea lucrărilor trebuie să ştie că zălăuanii, şi nu doar ei, sunt sătui de lucrări de mântuială (a se vedea piaţa centrală rămasă nefinalizată după mai mult de un an, staţiile de autobuz care arată urât, sunt prost concepute şi au fost amplasate în bătaie de joc dar şi alte lucrări). Autorităţile trebuie să înţeleagă în primul rând faptul că suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri ieftine, lucrări făcute la repezeală sau realizări care să dureze un timp prea scurt până să apară primele neajunsuri, fisuri sau crăpături.

Zălăuanii s-au săturat mai ales de cuvintele “cârpăceală” sau „peticit”, operaţiuni atât de des folosite în multe din lucrările “grandioase” desfăşurate până acum şi care au durat, aşa cum se poate vedea în multe locuri, între o lună şi un an, după care au ajuns într-o fază mai rea decât erau în momentul în care au început lucrările de reabilitare. Piaţa Astralis este un obiectiv extrem de important pentru o bună parte din locuitorii municipiului Zalău, dar şi o carte de vizită pe care o oferim celor care trec prin această zonă care, în acest moment, este una dintre cele mai degradate şi neplăcute privirii dintre toate obiectivele urbanistice municipale.

 

 

 

Alte articole

7 Thoughts to “O șansă la normalitate pentru cea mai urâtă piață din Zalău”

 1. Anonim

  In sfarsit! Speram sa arate ca intr un municipiu si nu facut ” lasa ca merge si asa”. Amin!

 2. Mihai

  Hala agroalimentara in apropierea unui hipermarket(Kaufland)? Mi se pare o idee proasta. La fel ca si cea din centru care se zvoneste ca se va inchide. Nici mall-ul nu mai are multe zile…

 3. Anonim

  Zalaul este un sat, ciuntu o sa-l rada de pe fata pamantului. un gunoi oier cu marc si gasca de hoti pas

 4. Anonim

  Comentariile sunt rautacioase ,facute de activistii PNL ,fara nici un temei .Pietele agroalimentare pentru micii producatori sunt necesare ,iar masura modernizarii acestora este binevenita .

 5. Dora

  Da, asa urata cum e piata de la Astralis, e plina de cumparatori deoarece preturile sunt mai mici decat in centru, unde chiriile sunt mari si comerciantii au ridicat preturile la toate.

  1. codrin

   va fi la fel de plina. vor fi aceiasi comercianti! doar ca locul va arata altfel. asa cum e acum, va place cum arata? ca un ghetou in Sao Paolo!

 6. Anonim

  pt .Anonim 18 august 2016 at 12:59 –
  Oare ce fel de oameni sunt acesti psd-isti care cat au fost in opozitie in Zalau ,nu au fost de acord cu proiectele initiate de pnl-isti care includeau si demolarea garajelor ,inclusiv Piata Astralis?Oare nu ei psd-istii si alde-istii ,mergeau prin cartiere ,zona Pacii ,Astralis ,etc ,promitandu-le oamenilor ca nu le vor demola garajele daca vor fi votati si vor ajunge la putere?Si vin ei acum sa ne arate noua ,celor care i-am votat ,o alta fata?RUSINE PSD si ALDE !!!,iti mai „pupa” votul nostru la sfantul asteapta.

Leave a Comment