Închirierea unui container pentru depozitarea acoperișurilor distruse de furtună costă 1.000 de lei

Furtuna puternică ce s-a abătut asupra Zalăului, la sfârșitul lunii trecute, dar și a mai multor localități din împrejurimile municipiului, a cauzat, pe lângă pagube inseminate la autoturisme, distrugeri parțiale sau chiar totale la acoperișurile unor case. Mai mulți cititori ne-au contactat pentru a ne cere sprijinul în legătură cu aceste probleme cu care se confruntă și pe care, se pare, nimeni nu le ia în seamă. Este vorba despre proprietarii ale căror case ori anexe au avut ori au acoperiș format din plăci din azbest. De asemenea, sunt și proprietari de apartamente care locuiesc la bloc și au avut acoperișurile distruse complet, în multe cazuri situația fiind atât de gravă încât acestor oameni ploaia le-a ajuns în casă.

Aceste acoperișuri au fost avariate total de grindină, în timpul furtunii din 28 mai. Problema ce mai mare pe care acești proprietari o au este aceea că pentru a putea închiria un container de la societatea Brantner, trebuie să plătească suma de 1.000 de lei.

Mulți dintre ei nu au acești bani și, în condițiile în care în primele zile de după dezastru, Primăria Zalău dădea semne că s-ar implica în ajutorarea celor aflați în nevoie, oamenii s-au întrebat dacă municipalitatea ar putea să-i sprijine cu o reducere a acestei taxe sau chiar cu scutirea ei.

Problema care există este aceea că municipalitatea nu oferă astfel de containere, iar firma sus amintită percepe, așa cum este normal, taxe pentru acest lucru. Însă ajutorul, dacă într-adevăr ar fi putut fi vorba de un ajutor, ar fi putut veni pe acest segment din partea Primăriei, prin oferirea în mod gratuit, de către municipalitate, a unor containere sau măcar a unor spații de depozitare în care oamenii să își ducă aceste plăci din azbest, fără să fie taxați cu sume atât de mari.

Acoperișul uniu bloc din cartierul Dumbrava Nord, Zalău

 “Nu cerem bani primăriei. Vrem doar o soluție, un sprijin pentru că acestă taxă este uriașă”

Mai multe familii care locuiesc într-un bloc din cartierul Dumbrava Nord, situație cu care se confruntă, de altfel, zeci de familii, vor avea de plătit, doar pentru materiale, cel puțin 5.800 de lei de familie. Acoperișul este distrus pe o suprafață de peste 100 mp, la fiecare apartament. Mai mult, acestei sume i se adaugă costul pentru demontarea acoperișului, costul pentru container – 1.000 de lei – și, firește, manopera care se poate ridica și aceea la o sumă considerabilă. Prin urmare, o familie afectată de grindină prin distrugerea acoperișului de la bloc va avea de plătit cel puțin 8.000 de lei pentru a readuce suprafața în starea inițială.

Suntem cinci familii într-un singur bloc, în această situație, mai sunt și altele că nu suntem singurii din Zalău. Înmulțiți aceste sume cu cinci. Taxa de containere pentru aceste familii se ridică în total la peste 5.000 de lei. Nu cerem nimănui bani, dar ne-am gândit că măcar o dată, în fața unui asemenea necaz, ne putem baza pe cei pe care i-am ales. Printr-o reducere a acestei taxe, o soluție pe care să o găsească consilierii locali, pentru că ne gândim că până la urmă, acesta este cel mai mare rol pe care ei îl au acolo. În rest nu aude nimeni de ei niciodată”, ne-a spus o locatară.

Ne-am adresat reprezentanților Primăriei Zalău iar răspunsul a fost că Primăria nu poate oferi aceste containere, societatea care oferă aceste obiecte fiind firma Brantner care le oferă contra cost, pentru suma de 1.000 de lei, însă municipalitatea nu va taxa serviciul de distrugere a acestor plăci care au un regim special prin toxicitatea pe care o prezintă acest material, atunci când este depozitat pentru mai mult timp sau distrus prin ardere. Acesta ar fi singurul sprijin oferit de municipalitate.

Pentru că nu au bani de închiriat containere, oamenii au început să arunce țigla și materialele distruse de grindină, la pubelele de lângă blocuri. Așa arată un loc de depozitare a deșeurilor menajere în Dumbrava Nord.

Containerele în care se pot depozita resturile plăcilor din azbest, rezultate în urma fenomenelor meteo extreme din data de 28 mai 2019, sunt asigurate de către operatorul de salubrizare, societatea Brantner. În acest caz Primăria municipiului Zalău nu poate aproba o scutire totală sau parțială din taxa necesară pentru închirierea containerelor, însă va suporta costurile cu depozitarea și neutralizarea acestor resturi de plăci de azbest,” se arată în răspunsul Primăriei Zalău la solicitarea noastra.

Prin urmare, ajutorul nici nu există practic ori dacă există, este unul nesemnificativ, iar oamenii vor fi nevoiți să suporte aceste taxe uriașe, pe lângă faptul că vor avea de plătit sume mari pentru achiziționarea de materiale și montarea noilor acoperișuri. Desigur, nicio autoritate locală nu este obligată să ofere ajutoare sau să-i sprijine, măcar o dată în viață, pe cetățenii contribuabili în aceste situații cu adevărat grele și nicio lege nu obligă autoritățile locale să ofere sume de bani, materiale sau ajutor concret în astfel de situații grele, însă dacă un ajutor concret în bani ori materiale nu poate fi oferit din motive obiective, acest capitol, al scutirii, fie și parțiale, de la plata unor sume uriașe în cazul acestor oameni pe care furtuna i-a lăsat cu pagube foarte mari, ar fi putut reprezenta un motiv de reflecție pentru cei care conduc urbea, dar și pentru consilierii locali aleși. Primăria ar fi putut închiria containerele la prețuri mai mici sau le-ar fi putut achiziționa și păstra ulterior pentru situații de acest gen ori altele. Ar fi putut fi un motiv de reflecție mai ales pentru consilierii și factorii de răspundere care au în responsabilitate zone din Zalău în care nu au ajuns nici măcar o dată în mandatul lor și pe care cetățenii Zalăului nu i-au văzut nici măcar o dată pe teren în trei ani.

Prin urmare, acești oamenii, deloc puțini, se vor descurca așa cum pot pentru remedierea distrugerilor cauzate de furtună, pentru că niciun ajutor din partea vreunei autorități nu va veni niciodată, indiferent că e vorba despre un ajutor concret material sau măcar despre scutirea sau reducerea unor taxe care se aplică, evident, legal și firesc, în condiții de normalitate și nu de calamitate, cum sunt cele despre care discutăm acum.

 

 

 

6 Thoughts to “Închirierea unui container pentru depozitarea acoperișurilor distruse de furtună costă 1.000 de lei”

 1. Anonim

  1000 de lei ma intreb ce costa atata cand vorbim ca nu vrea sa cumpara nimeni numa sa pune jos si sa ridice ulterior firma de salubrizare ar fii putut sa ofera gratuit saunlanun pret acvesibil

 2. Anonim

  Dupa ce am platit , am aflat ca sunt si alte solutii. Primwria stie, dar vad ca nu le comunica.
  Se pot depazita la fosta Uzină Electrică.
  P.s. aceasta firma este controlate de un pas ist, Ghiță, cel fugit la sarbi

 3. Anonim

  La container cu ele, nu au decat sa le ridice, platim salubritate impozite pana peste cap. Sa isi asume ceva si ei

 4. Anonim

  Va felicit pentru acest articol. Sunteti SINGURII care ati ramas alaturi de oameni. Si se vede asta in tot ce scrieti. Cine sa ne aiba de grija? Primarul si vicii? Doar gura de ei! Consilierii? Care? Dna Gurzau? Labo? Haller? Etc. Hai sa fim seriosi…stim cu totii si vedem ce au facut timp de trei ani. S-au laudat ca ajuta…s-au imbulzit bietii oameni la primarie pana la miezul noptii, au pacalit oamenii cu tot felul de prostii si aberatii. Iar acum cand se poate oferi un sprijin, nimeni nu face nimic. Asociatia de lenesi ecodes, brantner, primaria cj tori niste ipocriti si niste incompetenti!!! Pacat. Dar vin alegerile…un an mai avem. Stiu ca nu se va schimba nimic nici daca vin ceilalti dar macar nu i mai vad pe ciumati in fata ochilor. Asa sa aiba grija de voi Dumnezeu cum va bateri si voi joc de oameni. Fix asa! Nesimtitilor.

 5. Anonim

  Daca tot ati incheiat acest contract pagubos pt zalauani, cu brantner, ajutati ne d le primar! Avem si capusa Ecodes, o castă despre care nimeni nu stie ce activitate are, mancatoare de bani iar in test…iata, asta este realitatea. Nici un sprijin, nici macar corectitudine… Vom sti ce sa facem anul viitor la urne!

 6. Anonim

  pe cei de la primarie ii doare in saispe de oamenii care au suferit pagube in 28 mai 2019. Cel mai bun exemplu….. cand a fost nevoie sa trimita o evaluare a pagubelor ei au solicitat fiecarui om sa faca o hartie scris sau electronic cu pagubele suferite. Asta asa ca sa nu isi trimita oamenii pe teren sa evalueze situatia…………… In cartiere e plin de deseu de tigla iar firma fantoma nu ridica nimic….. tot pe banii nostril trebuie sa ducem deseul rezultat . Oare primaria in beneficiul cui lucreaza? De consiglieri nu mai zic nimic… acolo sunt numai oameni de bani gata care merg doar asa sa se aiba in treaba.. … bine treaba e sa mai vada unde pot acapara ceva pt interesul lor privat. Partidele nu au solutii si nici oameni pentru primaria Zalau………

Leave a Comment