Încep lucrările de restaurare a statuii Wesselényi

Încep lucrările de restaurare la monumentul Wesselenyi din Centrul istoric al municipiului Zalău. Reprezentanții Pimăriei Zalău ne-au comunicat că lucrările de restaurare a statuii Wesselényi vor începe în scurt timp, fiind emis în urmă cu două zile ordinul în acest sens. “Pentru obiectivul de investiții restaurare soclu la Monumentul Wesselényi din municipiul Zalău, inclus în lista monumentelor istorice emisă de Ministerul Culturii și Patrimoniului Naționlal, cod SJ-III-M-B-05151 a fost semnat contractual de lucrări cu firma SC Dimeny Granit SRL Crasna. În vederea atribuirii contractului de lucrări pentru obiectivul de investiții menționat anterior a fost publicat în SEAP anunțul de participare nr. SCN1045031 din 5 iunie 2019. Ordinul de începere a fost emis cu data de 10 septembrie, durata contractului fiind de șase luni. Valoarea contractului este de 476.702 de lei cu TVA inclus”, se arată în comunicatul municipalității. Așadar, doar soculul acestei statui (materiale și lucrări) va costa peste 103.000 de euro, bani de la bugetul local aprobați prin hotărâre de Consiliu Local în iarna anului trecut.

Firma din Crasna care se va ocupa cu această restaurare își va organiza șantierul  în aceste zile, lucrările urmând a fi recepționate în luna martie a anului viitor. Operă a sculptorului Fadrusz János (1856 – 1903), inaugurată în urmă cu 115 ani, statuia din centrul Zalăului îl reprezintă pe baronul Wesselényi Miklós – fiul (1796 – 1850) și pe ciobanul român Samson Pop din Rona, de lângă Jibou. Cele două personaje ce alcătuiesc grupul statuar sunt emblematice pentru spiritul vremii și sunt unite printr-un ideal: libertatea umană. Ca și o parte din celelalte sculpturi realizate de către Fadrusz János, dintre care se remarcă ansamblul monumental Matia Corvin din centrul Clujului (inaugurat în același an 1902 la aproape o lună distanță) dar și fântâna cu îngerași din vecinătatea monumentului din Zalău, statuia lui Wesselényi a avut o istorie tumultoasă.  A fost dezvelită cu șase ani mai târziu decât s-a dorit și a fost chiar pe punctul de a fi distrusă. Statuia a fost, de fapt, demontată între anii 1935 și 1942. A traversat epoci istorice diferite, a stârnit patimi și numeroase controverse, dar a rămas până în ziua de astăzi în centrul Zalăului.

 

 

 

Alte articole

6 Thoughts to “Încep lucrările de restaurare a statuii Wesselényi”

 1. Anonim

  fintina cu ingerasi, nu era de patrimoniu, sau in centrul istoric, si trebuia refacuta, nu modificata, oare cine a dat aprobarile la vremea aceea sau nimeni nu vrea sa vada?

 2. Anonim

  demolare, ca in perioada interblica, epoca de aur a Romaniei Mari

 3. Anonim

  USL -ul ,8:54 din care faceau parte si psd-istii tai.

 4. Anonim

  Priviți groful ungur plasat deasupra ciobanului român, cît și limbajul corpului – așa ceva trebuie distrus, nu renovat! INFATUARE și UMILIRE.

   1. Anonim

    @ 22:01
    De acord, în sus, dar dintr-un buldozer!

Leave a Comment