În timp ce noul Computer Tomograf stă în cutie, bolnavii aşteaptă o lună pentru o investigaţie medicală

Deşi a fost livrat Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău încă de la începutul lunii mai, Computerul Tomograf cumpărat de către Ministerul Sănătăţii printr-o finanţare de la Banca Mondială nu este nici astăzi funcţional. Motivele ţin de aspectele birocratice, respectiv obţinerea tuturor autorizaţilor de utilizare.

În aceste condiţii, pacienţii trebuie să se programeze şi să se înscrie pe liste de aşteptare pentru a putea face investigaţia ori să scoată bani din buzunare. „Pacienţii care reprezintă urgenţe medico-chirurgicale beneficiază de investigaţii specifice cu computerul tomograf sau rezonanţă magnetică imediat ce s-a efectuat solicitarea. În ceea ce-i priveşte pacienţii care solicită aceste investigaţii cu trimitere de la medicul specialist, în funcţie de bugetul alocat de Casa de Asigurări de Sănătate pentru acest tip de investigaţii, există opţiunea programării şi înscrierii pe lista de aşteptare. De asemenea, există posibilitatea efectuării acestor investigaţii şi contracost, într-o zi, două de la data solicitării”, ne-a declarat dr. Liliana Neaga, managerul SJU Zalău. Potrivit spuselor sale, în prezent, pe lista de aşteptare pentru investigaţii CT/RMN sunt efectuate programări până la finalul lunii august 2018.

Până la punerea în funcţiune a aparatului de ultimă generaţii, medicii folosesc CT-ul fabricat acum un deceniu, care s-a defectat de mai multe ori în ultimii ani şi care, din cauza vechimii şi a utilizării intense, se poate strica în orice moment. Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean, în primele şase luni ale anului în curs au fost realizate aproape 2.900 de examinări CT, din care 1.327, solicitate din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe, 807, solicitate din secţii şi alte 744, la solicitarea medicilor din Ambulatoriul de specialitate. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul acestor investigaţii a crescut cu 525.

Reamintim că SJU Zalău a fost cuprins în lista unităţilor spitaliceşti pentru care Ministerul Sănătăţii a cumpărat în ianuarie 2018, printr-o finanţare de 19,8 milioane de euro, de la Banca Mondială, 14 echipamente CT şi 24 de aparate de Rezonanţă Magnetică. Computerul Tomograf alocat celei mai mari unităţi spitaliceşti din Sălaj are o valoare de 876.000 de lei şi a fost recepţionat în 8 mai 2018.

Alte articole

3 Thoughts to “În timp ce noul Computer Tomograf stă în cutie, bolnavii aşteaptă o lună pentru o investigaţie medicală”

  1. Anonim

    Sa ne explice cineva ce aprobari/avize speciale sunt nevoie sa functioneze un aparat de investigatii!Si de la cine?

  2. Anonim

    Si cui ii pasa,se arunca vina din dreaptra in stanga si cei in suferinta mor din cauza unora carora nu le pasa decat de portofelul si stomacul lor, RUSINIKA

  3. Anonim

    Mergeti la dr.Negru cu spaga(de preferat in weekwnd sau cand e de garda)si va face! Pe bune!

Leave a Comment