În lipsa posibilităților de comercializare, tone de mere sunt transformate în suc

Nenumărați producători locali de fructe au anunțat că și în acest an, o mare parte din producția de mere va fi transformată în suc. Asta în timp ce pe rafturile multor magazine din Sălaj ajung mere din import.

În Sălaj există zeci de instalații care transformă merele în suc, produs apreciat mai ales că poate fi păstrat mai multe luni dacă este procesat și îmbuteliat corespunzător. Potrivit reprezentanților proprietarilor de livezi din județ, lipsa unor posibilități clare de desfacere pe piață sau de intrare în centre comerciale îi determină pe tot mai mulți producători locali să transforme fructele în suc, pentru a spori șansele unui câștig sau măcar pentru acoperirea costurilor cu întreținerea livezilor. Prețurile sucului de mere variază de la caz la caz și diferă în funcție de cantitate și de fructele procesate. Numai că intrarea în lanțul comercial depinde de mai mulți factori, ne spune unul dintre producătorii locali. Este nevoie de anumite cantități, doar de anumite soiuri, iar calitatea fructului trebuie să primeze.  Potrivit reprezentanților Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Sălaj, producția de mere a fost una bună în mai multe zone din județul nostru. Din păcate, nu puține sunt cazurile în care merele rămân neculese.

Leave a Comment