Directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaș, la startul campaniei de vaccinare cu doza a treia: „În Sălaj, decesele au fost înregistrate doar la persoane nevaccinate!”

Zeci de sălăjeni s-au prezentat astăzi la Centrul de vaccinare din Zalău pentru administrarea celei de-a treia doze cu vaccin împotriva noului coronavirus. Printre cei care s-au vaccinat astăzi se numără și prefectul Dari Toma.

Zeci de sălăjeni s-au strâns pe treptele Centrului de vaccinare din Zalău în jurul orei 14. Cei mai mulți au venit pentru doza a treia. Prezent la începerea campaniei de vaccinare cu doza a treia, prefectul județului Sălaj, Dari Toma, ne-a declarat: „valul patru este în maximă derulare, un val cu cifre îngrijorătoare, cifre care sunt tot mai mari. Secția ATI nu prea mai are paturi disponibile, paturile din secțiile Covid sunt și ele aproape ocupate, iar numărul de infectări zilnice este în creștere. Există un plan de măsuri care este în aplicare și în acest moment. Cu siguranță și restricțiile vor fi mai numeroase dacă incidența continuă să crească. Pe lângă aceste măsuri, am credința că vaccinul este calea cea mai rapidă și mai sigură de întoarcere la normalitate. Desigur, cei vaccinați nu sunt protejați sută la sută, dar este important de știut că vaccinul reduce riscul de infectare, reduce riscul de transmitere a virusului și reduce riscul de spitalizare și de deces. Doza a treia este foarte importantă și necesară. Susțin acest demers de vaccinare, iar astăzi, poentru a dovedi cele spuse, m-am vaccinat și cu doza a treia”.

Directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaș: „Nu avem înregistrate decese la persoane vaccinate.”

La startul campaniei de vaccinare cu doza a treia a fost prezent și directorul Direcției de Sănătate Publică Sălaj, medicul epidemiolog Ligia Marincaș, care ne-a declarat: „doresc ca toată populația să vină, să se vaccineze. Fac un apel călduros în primul rând la cei care sunt nevaccinați. Este foarte important ca toți să avem șansa de a ne da o siguranță pentru viață. Țin să remarc faptul că de la începutul campaniei de vaccinare, am monitorizat în permanență cazurile vaccinate, cazurile de vaccinare care au înregistrat reacții adverse au fost extrem de puține și efectele adverse au fost foarte comune, nu au pus probleme deosebite pentru sănătate. În Sălaj, decesele au fost înregistrate doar la persoane nevaccinate. Nu avem înregistrate decese la persoane vaccinate. De asemenea, doar din rândul persoanelor vaccinate un număr foarte redus a cauzat infecții cu Sars Cov2.  Au făcut forme ușoare, fără probleme. În momentul de față, în cele trei spitale Covid din Sălaj, numărul paturilor libere este variabil, variază de la o oră la alta. Cazurile ușoare sunt lăsate acasă pentru a face loc pacienților aflați în situații severe. La ATI, cazurile grave sunt numeroase, rata de ocupare este peste 90 la sută. Pentru doza a treia funcționează două sisteme. Există platforma cunoscută în care doritorii se pot programa, dar în toate centrele de vaccinare care s-au redeschis, se poate vaccina fără programare”.

Dr. Olimpia Moigrădean: „Vreau să asigur populația că vaccin avem destul.”

Medicul Olimpia Moigrădean coordonează Centrul de vaccinare din Zalău și a declarat astăzi că „mă bucur că avem din nou coadă la centrul de vaccinare și îmi doresc să fie în fiecare zi așa. Vreau să asigur populația că vaccin avem destul, există doze suficiente. Poate sunt oameni care nu au înțeles ce înseamnă doza a treia. Cu această doză se pot vaccina la șase luni după doza a doua. Dacă aglomerația se va menține, le vom cere oficialilor Direcției de Sănătate Publică Sălaj să deschidem centrul încă două zile pe săptămână”.

Leave a Comment