Decizie inevitabilă. Activitatea Centrului de Cultură şi Artă, mutată forțat din clădirea care îi poartă numele

Consilierii judeţeni au aprobat în cadrul ultimei şedinţe ordinare de Consiliul Judeţean (CJ) de luni, 28 octombrie, un proiect de hotărâre privind retragerea dreptului de administrare conferit Centrului de Cultură și Artă al Județului  (CCAJ) Sălaj asupra unui  imobil situat în municipiul Zalău, Piața 1 Decembrie 1918 nr.11, aflat în domeniul public al judeţului Sălaj.

Concret , este vorba despre clădirea în care îşi desfăşoară  activitatea CCAJ Sălaj. Astfel, în scurt timp angajaţii acestei instituţii, dar şi activităţile, astfel încât cursurile destinate elevilor se vor muta în alte clădiri din municipiu, pentru o perioadă de cel puțin doi ani. Palatul administrativ în care în care îşi desfăşoară activitatea  CJ Sălaj,  dar şi Instituţia Prefectului Sălaj, va intra într-un amplu proces de reabilitare,  iar pentru personalul aferent, clădirea CCAJ Sălaj este salvarea şi va găzdui activitatea CJ Sălaj.  De precizat este faptul  că angajaţii CJ Sălaj  vor fi mutaţi în clădirea precizată aflată în administrarea CJ Sălaj, iar angajaţii CCAJ Sălaj şi activităţile vor fi, de asemenea,  vor fi  transferate în alte clădiri. Cu toate că proiectul a fost aprobat,  consilierii din opoziţie au atras atenţia că decizia nu este una foarte bună. ”Nu sunt absolut convinsă că s-a analizat situaţia şi oprtunitatea  de a dezmembra ceva ce funcţionează într-un sistem unitar, în momentul acesta. După părerea mea oamenii aceia şi-au găsit acolo un loc, locul lor! Clădirea aceea a fost construită pentru ei,  pentru Centrul de Cultură şi acum noi îi împăştiem în mai multe locaţii din oraş. Nu se putea putea găsi o  altă soluţie? Acolo e locul  lor, e spaţiul lor, e pentru ei. Am justificat atunci când am construit, când am aprobat indicatorii pentru acel spaţiu şi când am obţinut finanţarea pentru Centrul de Cultură. Nu mi se pare în ordine şi nu ştiu dacă s-a analizat foarte, foarte bine posibilitatea ca birourile din CJ să fie altfel reorganizate pe perioada executării lucrărilor”, a precizat în cadrul şedinţei consilierul Livia Chende.

Tiberiu Marc : ”Pe o perioadă limitată, Centrul de Cultură va funcţiona în alte locaţii”

De cealaltă parte, Tiberiu Marc – preşedintele CJ Sălaj a ţinut să explice în detaliu de ce s-a ajuns la o astfel de decizie. ”Nu a fost intenţia noastră de a retrage acest drept de administrare pe termen nelimitat. Prin proiectul pe care instituţia care administrează această  clădire l-a făcut, a dat posibilitate constructorului să  lucreze într-un spaţiu liber. Drept urmare, Consiliul Judeţean trebuie să plece din acest spaţiu într-o altă clădire aflată în domeniu public al judeţului, în care să îşi poată desfăşura activitatea întregul aparat propriu al judeţului, nu am găsit! Este motivul pentru care nu doar Centrul de Cultură este  în situaţia  de a părăsi temporar acest imobil, ci şi alte instituţii care erau acolo. Eu  sper ca proiectul să înceapă cât mai devreme, să se implementeze în cel mai scurt timp posibil, dar… m-aş mira. (…). Pe o perioadă limitată, Centrul de Cultură va funcţiona în alte locaţii, iar după ce investiţia de aici va fi finalizată şi va fi posibilă întoarcerea  în aceste spaţii a CJ, cu structura aparatului propriu de specialitate, fiecare o să revină acolo de unde a pornit. Eu am încercat să găsesc o soluţie, ca atunci când încep lucrările, aici, să nu fim nevoiţi să eliberăm tot spaţiul.  Mi s-a explicat că nu se poate. Contractul a fost întocmit în aşa fel încât tot spaţiul să fie liber. Când această decizie a fost definitivă şi ireversibilă am comunicat şi managerului Centrului de Cultură. Cred că sunt vreo două luni de atunci, din septembrie. Nu a fost aşa, de la o zi la alta şi nici nu am pus presiune. Am oferit tot ceea ce există în domeniul public al judeţului ca variante pentru Centrul de Cultură. Dacă mă întrebaţi pe mine, mi se pare că acea clădirea este prea mare pentru  ei. Mult prea mare pentru posibilităţile lor de a produce şi venituri proprii. Sigur, toate cheltuielile care nu pot fi acoperite din venituri proprii înseamnă o cheltuială pentru CJ. Intenţia este ca la finalizarea lucrărilor, ei să se întoarcă acolo”, a opinat Marc.

Alte articole

5 Thoughts to “Decizie inevitabilă. Activitatea Centrului de Cultură şi Artă, mutată forțat din clădirea care îi poartă numele”

 1. Dan

  Abuz de putere! Horror cu ocupare abuzivă de clădire ca în timpul războiului, când trebuia să-ți iei catrafusele și să pleci, ca să se instaleze stăpânirea!
  Să li se întoarcă tot răul făcut celor care au votat așa ceva!
  Iar noi să nu-i mai votăm pe ei niciodată!
  RUȘINE județului Sălaj !!!!

 2. comunistul

  Inca Marc Tiberiu face ce vrea! Asa cum a facut si din 1990 pana azi. N-ati inteles?

 3. Anonim

  Si COMISARIATUL a fost aruncat din aceasta cladire , ce sa faci trebuie sa tinem pas cu vremurile.

 4. Cap Limpede

  Oameni buni, jurnalistilor! Atentie la imperecherea cuvintelor, sa nu iasa mutanti. Din titlu, intelegem ca a fost mutata fortat numai activitatea? Iar Centrul de Arta si Cultura a ramas tot acolo, dar fara activitate? Spunea Marc ceva, ca-i muta pentru ca nu fac nici banii pentru plata incalzirii, dincolo sunt spatii mai usor de intretinut.

 5. Anonim

  Securistul ar putea muta CJ la el acasa ….ca sigur ar incapea

Leave a Comment