Cu botoşeii prin praful coridoarelor din Spitalul Judeţean

La un an de la demararea lucrărilor de reabilitare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, cea mai mare unitate spitalicească din judeţ continuă să fie un şantier, creând disconfort atât personalul medical şi vizitatorilor, cât mai ales pacienţilor. Holurile sunt înecate în praf, muncitorii se preumblă de colo fără nicio interdicţie, intervin în zonele în care se presupune că treaba a fost finalizată, accesul vizitatorilor se face prin adevărate labirinturi.
Managerul Laurenţiu Barna recunoaşte că sunt “condiţii grele”, că nici lui nu-i convine situaţia existentă, dar că acestea sunt lucruri inevitabile într-un proiect atât de amplu.

10 lei perechea în afara programului de vizită
Paradoxal, accesul vizitatorilor în spitalul-şantier este condiţionat de achiziţia, contra cost, a botoşeilor albastri, de unică folosinţă, care, vezi, Doamne, ar trebui să ţină mizeria departe de pardoseli. Lăsând la o parte faptul că aproape niciun vizitator nu-şi trage botoşeii peste încălţăminte, preferând să şi-i îndese în buzunar şi să-şi vadă de drum, accesoriile nu-şi au utilitate în mizeria de pe coridoare. Întrebat de ce vânzarea de botoşei nu a fost suspendată în perioada în care în spital se lucrează, Barna ne-a declarat că “e mai greu să-i obişnuieşti pe oameni cu ceva după ce i-ai dezobişnuit”.”Nu ţin la aceşti bani (banii încasaţi din vânzarea de botoşei – n. red.). Ştiu că sunt condilii grele în spital, chiar şi pentru vizitatori, dar nimeni nu ar înţelegere să respecte orele de vizită. Mă doare sufletul să văd cum arată acum holurile, dar nici nu putem spăla toată ziua”, a mai spus managerul unităţii spitaliceşti. Acesta a adăugat că după finalizarea lucrărilor de reabilitare, preţul unei perechi de botoşei ar putea fi majorat la 10 lei pentru aparţinătorii care vin în spital în afara orelor de program.
Reamintim că botoşeii de unică folosinţă au fost introduşi la începutul anului 2009, “în scopul păstrării curăţeniei şi a igienei corespunzătoare unei unităţi sanitare. Preţul unei perechi a rămas neschimbat de atunci: un leu.

Lucrările, gata doar pe jumătate
Deşi în cele 12 luni de muncă s-au realizat doar 55 la sută din totalul lucrărilor prevăzute, managerul de proiect, Zoe Crihan, susţine că reabilitarea este în grafic şi că spitalul va arăta ca nou în primăvara anului viitor. Interesant este că în ciuda faptului că oficialii se laudă că în anumite zone ale spitalului, lucrările au fost finalizate, echipele de muncitori mai dau o gaură, mai fixeze câte ceva ori să repare o instalaţie recent montată. Zilele trecute, spre exemplu, doi muncitori găureau de zor pereţii unei secţii recent renovate, de altfel, pentru a monta un placaj de protecţie, creând un praf de nedescris pe holuri.
O altă problemă din spital, vizează calitetea îndoielnică a unor lucrări, situaţia semnalată conducerii Consiliului Judeţean Sălaj, beneficiarul investiţiei, de către Dari Toma, consilier din partea UDMR. Recent externat de la Spitalul Judeţean, Dari Toma a apreciat noul look al saloanelor şi condiţiile decente de care beneficiază pacienţii internaţi în secţiile reabilitate, dar a tras un semnal de alarmă cu privire la unele lucrări făcute de mântuială de către constructor. Potrivit spuselor sale, uşile şi ferestrele, deşi abia au fost înlocuite, nu se închid, iar când vreun pacient face duş, salonul se umple de apă. Ca urmare, el a cerut Consiliului Judeţean Sălaj să urmărească mai atent modul de executare a lucrărilor şi “să nu tratăm cu dispreţ o investiţie atât de serioasă”.

Investiţie de aproape 43 milioane de lei
Proiectul de reabilitare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, în valoare de 42,7 milioane de lei, vizează creşterea gradului de confort al pacienţilor internaţi, mărirea gradului de igienă şi a controlului microbian, creşterea gradului de protecţie la incendii, asigurarea accesibilităţii persoanelor cu handicap, reabilitarea termică şi eficientizarea fluxurilor sanitare specifice ca urmare a asigurării unor condiţii termice, de ventilaţie, sanitare, de circulaţie şi evacuare, corespunzătoare activităţilor medicale.
Din totalul banilor necesari acestei investiţii, 85 la sută provin din fonduri europene, 13 la sută, de la bugetul de stat, iar diferenţa de două procente reprezintă contribuţia CJ Sălaj.

Alte articole

9 Thoughts to “Cu botoşeii prin praful coridoarelor din Spitalul Judeţean”

 1. Anonim

  MA BARNA NU AI PIC DE RUSINE SAU BUN SIMT!TU CE CREZI CA TOT OMUL E MANAGER CU DREPTURILE SALARIALE AFERENTE???TU ESTI FASCIST NU SOCIALDEMOCRAT!!!SA-TI FIE RUSINE!

 2. sec

  Botosei se dau vizitatorilor pr. a nu-si murdarii incaltamintea.

 3. Semacca

  Mai comentatori de 2 parale!
  Cand va mana Dracul si va-ndoaie de durere,stiti sa pupati cu umilinta si jelanie mana doftorului si sa va rugati de viata si vindecaciune!
  Acuma,cand nu va doare nimica,grohaiti ca porcii si scroafele in calduri!
  Dar vorba cantecului…Vine o zi……..
  Andreie Vlicovschi!Dezinformezi grosolan cu privire la pretul botoseilor!
  Sunt doar 1 leu,nicidecum 10 lei perechea!
  Astia doi grohaitori de mai sus,sper sa fiti la fel de intransigenti si plini de manie proletara si cand veti sta in sala de operatie cu matele scoase in ligheanul de langa voi!

 4. alt anonim

  Pentru restabilirtea adevarului istoric: Lucrarile de reabilitare ale spitalului judetean au fost contractate, semnate de catre vechiul manager comunist, tovarasul Ioan F. Muresan. Acesta a incasat comisionale aferente si s-a retras urgent in pensie. Clauzele indatoritoare ale contractului au ramas sa fie suportate de dl. Barna. Parerea mea ca DNA si Politia economica trebuie sa intervina urgent si sa-l scuture pe Muresan F. Ion de puricii sai. Pe de alta parte, constructorii reprezinta clasa muncitoare cu constiinta socialista cea mai dezvoltata, atat de dezvoltata ca a flat buzunarele lui Muresan de comisioanele grase, cu scopul ca sa castige licitatia. Batranul stalinist, este batut deja de Dumnezeu, dar nu suficient. Cancerul sau de mat gros isi face mendrele inainte. Da Dumnezeu sa sufere cat mai mult, porcul! Ce a lasat in urma lui? O familie dezbinata, cu copii care l-au parasit, cu oamenii care-l injura la fiecare colt de coridor. Mai are totusi o urma de frica (nu de bun simt): Se tratateaza in alta parte, ca stie el ce stie….doar a instituit stilul de munca care il indeparteaza de spitalul zalau. Acesta a fost cel mai iubit fiu al zalaului, pana in 1989. Tovarasul primar Muresan F. Ioan, membru plin al Comitetului executiv al Consiliului Popular zalau, prim-secretar PCR al Municipiului zalau, care fuge acum ca un soarece de raspunderea lui penala.

 5. Contribuabil

  Draga Semacca,Iti doresc sa fi iute iute in situatia de a fi cu matele in lighian cum cu drag altora dorest!Deci iti dam intaietate!

 6. Semacca

  Draga imbecilule contribuabil sa ai parte de tot ce le doresti altora si tu si familia ta ,inmultit cu 1000!
  Tot ce-mi doresti mie sa ti se intample grabnic si inmiit!
  Cand o sa ai ceea ce-mi doresti,sa te intrebi cu ce ai gresit mai balega inumana!

 7. cetatean

  Vad ca tare sunteti ofticati ca unui consilier judetean udmr nu i place spitalul din Zalau.Luati ca singura sursa de informare acel articol ar trebui sa mergeti intr-o vizita si sa vedeti ca s-au facut investitii deosebite, dar spitalul nu -i hotel de 5 stele.Ar trebui sa fiti preocupati de actul medical care lasa mult de dorit, toate stradaniile de a moderniza infrastructura sunt degeaba daca nu se schimba si atitudinea medicilor.Pacat ca se numeste spital de urgenta umbla ca nebunii soferii de ambulanta, se lupta cu secundele sa aduca pacientii la spital dar odata adusi aici in urgenta stau cu orele pina catadicseste sa coboare un medic sa-l vada, ca sa nu mai vorbim ca trebuie 6 ore sa vina rezultatul de la imagistica in cazul unor traumatisme.Mai bine v-ar preocupa aceste aspecte care trebuie imbunatatite.

 8. Anonim

  „Traiasca mafia din PSD,care conduce spitalul’
  Marc si Crihan,doi prosti care stiu de toate,dar nu au habar de nimic.Sa se bucure de lefuri la fel ca si acele familii suferinde.

 9. EU

  MA DA MARE I GRADINA LU DUMNEZEU DA PORCU ASTA CU CHIP DE OM DE SEMACA SAU CUM II SCRIE NUMELE IN CIMITIR CHIAR CA A SARIT GARDUUUU

Leave a Comment