Circa 2.000 de bebeluşi sălăjeni vor primi gratuit vaccinul pneumococic

Din luna septembrie a acestui an, un nou vaccin va intra în schema naţională de vaccinare. Ministerul Sănătăţii a finalizat procesul de achiziţie a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valenţe prin care pot fi prevenite boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice şi otitele.

Campania de vaccinare antipneumococică este programată să înceapă în septembrie, când este prevăzută livrarea unei cantităţi de peste 477.000 de doze de vaccin pneumococic. Dozele de vaccin achiziţionate acoperă necesarul pentru campania de imunizare din acest an, precum şi pentru primele luni din 2018. Ca şi în cazul altor vaccinuri din Programul Naţional de Vaccinare, Ministerul Sănătăţii a semnat un Acord Cadru de achiziţie cu producătorul, pentru o perioadă de patru ani. În acest mod, vor fi preîntâmpinate orice dificultăţi legate de disponibilitatea acestui vaccin în viitor, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.
Vaccinul pneumococic se administrează copiilor la 2, 4 şi 11 luni, în mod gratuit, conform schemei de vaccinare, în cabinetul medicului de familie.

O treime dintre decesele la bebeluşi sunt cauzate de pneumonii

Oficialii Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj estimează că pentru imunizarea bebeluşilor din judeţ ar fi nevoie de aproximativ 2.000 de doze, cantitate care ar acoperi necesarul până la finele anului.
„Vaccinul achiziţionat de ţara noastră, prin Ministerul Sănătăţii, este sigur, eficient şi de calitate. În mod concret, vaccinul va ajuta la protecţia împotriva celor mai des întâlnite 13 tulpini de pneumococ, responsabile de peste 90 la sută din cazurile de boli pneumococice invazive în Romania. Oferind cea mai extinsă acoperire a serotipurilor pneumococice, vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valenţe este cel mai utilizat vaccin pneumococic la nivel mondial. El este folosit în peste 100 de ţări, printre Marea Britanie, Franţa, Italia şi Statele Unite”, precizează reprezentanţii

„În rândul copiilor, bolile pneumocice pot provoca afecţiuni grave sau chiar decese. Conform datelor oficiale, ţara noastră înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre ale Uniunii Europene, iar pneumonia – o boală prevenibilă prin vaccinare – constituie principala cauză de deces la copiii cu vârsta mai mică de cinci ani”, mai spune sursa citată.
Potrivit statisticilor DSP Sălaj, în primele şapte luni ale acestui an, şase copii cu vârste de până într-un an decedat din cauza pneumoniilor, după ce în 2016, s-au înregistrat cinci astfel de decese, iar în 2015, patru. „Aproximativ o treime din decesele înregistrate la copiii sub un an sunt cauzate de pneumonii”, a precizat Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj. Aceasta a mai spus că la grupa de vârstă 1-4 ani a fost semnalat un singur deces ca urmare a acestei boli, în 2015.
În intervalul ianuarie-iulie 2017, aproape 1.300 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 4 ani au fost diagnosticaţi cu pneumonie, 29,5 la sută fiind bebeluşi.

Campanie naţională de informare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat, încă de acum zece ani, includerea vaccinurilor pneumococice conjugate în programele de imunizare. Această recomandare a fost urmată de România, iar vaccinul a fost inclus în Programul Naţional de Vaccinare în 2013. Însă, până în 2017, nu au existat fondurile disponibile pentru introducerea efectivă a acestui vaccin în România, precizează MS.
„Odată cu startul campaniei de vaccinare antipneumococică, Ministerul Sănătăţii va demara o campanie publică de informare, demers căruia i se alătură compania producătoare. Campania se va derula timp de un an şi are drept obiectiv informarea corectă, completă şi transparentă a părinţilor, de către profesioniştii din domeniul medical, cu privire la toate aspectele vaccinării antipneumococice”, conform sursei menţionate.

Alte articole

Leave a Comment