Bugetul Zalăului 2020: cum se împart banii între funcționare și dezvoltare

Conducerea Primăriei municipiului Zalău a organizat, marți, o conferință de presă la sediul instituției, în care au fost prezentate principalele date, cifre și investiții cuprinse în bugetul municipiului aferent anului în curs. La conferința de presă au participat primarul Zalăului, Ionel Ciunt, viceprimarul Teodor Balajel, administratorul public al municipiului, Călin Forț și directorul Direcției Economice, Mariana Cuibuș.

Buget de venituri mai mare cu 18,6 milioane de euro în acest an față de 2019

La întocmirea bugetului pentru acest an s-a avut în vedere, în special, rămânerea la același nivel a taxelor și impozitelor, scutirile, bonificațiile și gratuitățile existente anul trecut. S-a dorit, totodată, ca bugetul la secțiunea de dezvoltare să fie mai mare decât cel destinat funcționării aparatului administrativ al municipiului. Am dorit ca secțiunea de dezvoltare să fie mai mare pentru a putea continua proiectele pe fonduri europene pe care le-am început. Ne dorim, de asemenea, ca din acești bani să începem proiecte noi – în acest sens avem în evaluare proiectul pentru pietonizarea străzii Unirii din centrul municipiului, reabilitarea platoului de marmură și a Piaței Iuliu Maniu.Tot în cadrul acestui proiect este cuprinsă și reabilitarea DJ 191, mai precis drumul care cuprinde străzile Porolissum și Moigradului, sat Ortelec. Vrem să finalizăm proiectul privind iluminatul public în municipiu și să demarăm lucrările privind modernizarea a cinci zone din municipiu – terenuri aflate în degradare – pe lângă celelalte zece aflate în lucru deja, toate pe bani europeni. Dorim să asigurăm și cele șase proiecte pe bugetare participativă – fiind vorba de pădure urbană-pictură murală exterioară, spații depozitare temporară a mașinilor neutilizate, realizarea statuii Szikszai Lajos, treceri de pietoni 3D, demolarea Puntului termic 14 și amenajarea unor locuri de parcare și construirea unei Băi comunale sociale în Zalău. În ceea ce privește componenta de venituri, acestea sunt mai mari decât în 2019 cu 87,5 milioane de lei, față de anul trecut. 67,2 milioane de euro reprezintă bani europeni, restul reprezintă venituri proprii ale Primăriei”, a spus primarul Ionel Ciunt.

Cheltuieli 2020: funcționarea

În ceea ce privește componenta funcționării din cadrul bugetului de cheltuieli pe anul 2020, acesta este de 116,6 milioane de lei (aproximativ 24,8 milioane de euro), mai mic cu aproape 3 milioane de euro față de componenta de dezvoltare. “Funcționarea nu înseamnă exclusive salariile celor din Primărie – salariați, Poliția Locală, creșa, Direcția de Asistență Socială, inclusiv asistenți și persoane cu dizabilități ce primesc indemnizații, salariații bazelor sportive și cei ai Casei de Cultură. Această sumă cuprinsă la funcționare înseamnă și cheltuielile cu creșa, utilitățile unitpților de învățământ, întreținere construcții ce aparțin municipalității dar și subvenționarea de sută la sută a transportului urban pentru elevi și pensionari, doar aceste subvenții se ridică la 13 milioane de lei, bani din bugetul local. Se mai adaugă și sumele cheltuite pentru activitățile culturale. Se mai plătesc din banii de funcționare și cei 155 de asistenți personali și 527 de persoane cu indemnizații pentru grad de handicap. Costurile pentru asistența socială au fost asigurate anul trecut din TVA-ul alocat de la bugetul de stat. Mai sunt și beneficiarii de ajutor social, 88 de persoane, dintre care 55 de persoane sunt scutite medical în ceea ce privește prestarea de muncă, iar 33 de persoane efectuează diverse activități, mai ales pe segmentul curățeniei și salubrizării, dintre cei 88 câți sunt în evidența Primăriei”, a spus Ionel Ciunt pe marginea secțiunii de funcționare din cadrul bugetului Zalăului pe anul 2020.

Dezvoltarea municipiului

128 de milioane de lei reprezintă suma alocată dezvoltării, în acest an, sumă ce reprezintă peste 27 milioane de euro. Suma este cu peste 3 milioane de euro față de suma totală destinată funcționării și cu 18,6 milioane de euro mai mare față de cea alocată acestui capitol, anul trecut. Referitor la felul în care vor fi cheltuiți acești bani, primarul Zalăului a spus: „Vom finaliza cinci blocuri, în ceea ce privește reabilitarea; 11 blocuri sunt deja gata dintre cele 33 câte am planificat. Au fost reabilitate patru lifturi, două dintre ele înlocuite, dintr-un total de nouă lifturi pe care le vom reabilita sau înlocui până la finele anului. Cinci licee vor intra în reabilitare și dotare, vom finaliza un Centru de zi pentru copii, modernizarea rețelei de iluminat public, dar și cele șase proiecte prin bugetare participativă menționate”. Tot în ceea ce privește investițiile, municipalitatea a început construirea unui spațiu destinat căsătoriilor, în parcul central, un proiect mai vechi sugerat de mulți tineri din Zalău. Proiectul va fi gata după sărbătorile de Paști, iar în prima duminică de după această mare sărbătoare creștină va fi oficiată și prima căsătorie în aer liber, în Zalău.

Se investește în acest an în lucrări de reparații străzi, modernizarea străzilor Gheorghe Doja, Mihai Eminescu, sistem de semaforizare la intersecția străzilor Parcului cu 22 Decembrie 1989, o nouă parcare pe strada Corneliu Coposu, spații de garare pentru autobuze și alte lucrări ce vor fi anunțate începând din această primăvară. Primarul Ionel Ciunt a spus, totodată, că ei care nu își îngrijesc terenurile și clădirile din proprietatea lor vor plăti un impozit cu 300 la sută mai mare decât cel normal. Bonificațiile, până în 31 martie, rămân valabile și în acest an la impozite: persoanele fizice care achită până la data menționată au 10 la sută reducere, iar persoanele juridice 5 la sută. Nici bursele elevilor nu au fost uitate, Primăria alocând în acest an banii necesari celor două tipuri de burse acordate elevilor. Bugetul urmează să fie discutat și votat în următoarea ședință de Consiliul local municipal.

 

 

Alte articole

4 Thoughts to “Bugetul Zalăului 2020: cum se împart banii între funcționare și dezvoltare”

 1. Anonim

  Exceptionala propunerea cu impozitul majorat pentru cei care nu-si ingrijesc terenurile, numai va rog insistent sa trimitrti inspectorii pe teren sa se puna in practica aceasta treaba, altfel totul va fi ca inainte !!!

 2. Anonim

  Propunerea -de fapt Hotararea CL -exista decand lumea ,deci nu e o noutate.

 3. Anonim

  Castiga bani completand sondaje care valoreaza între 0.10€ si 2,5€ iar la inregistrare primesti un bonus.
  Inscrie-te aici https://bit.ly/2V8LlXl

 4. Anonim

  Au votat consilierii PNL împotriva demolării garajelor din spatele blocului B120 C3? Și dacă da, poate sa îmi spună cineva ce argumente au avut?

Leave a Comment