Șase întrebări pentru parlamentarii sălăjeni: senatorul Cosmin Cristian Viașu

În ce domenii considerați că aveți un nivel de experiență care vă recomandă ca viitor parlamentar?

Răspuns: Domeniile în care am experiență sunt domeniul managementului și cel al conservării și restaurării clădirilor de patrimoniu afectate de intemperii.

Câte țări străine ați vizitat și ce limbi străine cunoașteți?

Răspuns: Pe parcursul anilor am avut posibilitatea de a vizita multe țări europene, în afară de țările nordice, țările baltice și Marea Britanie. Am văzut cum țările dezvoltate au un alt nivel de trai, o altă cultură administrativă. Vreau să îmi aduc contribuția la dezvoltarea României, să ajungem cel puțin la nivelul lor. Cunosc limba engleză la nivel conversațional, iar limba germană la nivel de înțelegere.

Care sunt proiectele considerate de dumneavoastră urgente pentru sălăjeni și dacă între acestea se regăsesc și cele pe care le veți aduce în Parlament?

Răspuns: Consider că este necesară digitalizarea și eficientizarea administrației publice. Cred că administrațiile locale și centrale trebuie să fie suple și să răspundă exact nevoilor cetățenilor. Vreau să mă implic în adoptarea unor legi care să reglementeze această activitate complexă a administrației publice. Susțin necesitatea adoptării unei legi noi a patrimoniului istoric care să reglementeze parteneriatul în diverse forme dintre stat și deținătorii bunurilor sau expresiilor patrimoniale în vederea protejării și punerii lor în valoare și modul de intervenție a statului pentru a împiedica dispariția monumentelor istorice. Doresc modificarea și completarea Legii Electorale care să cuprindă alegerea primarilor în două tururi, dar și votul electronic sau prin corespondență.

Numiți două legi pe care le considerați greșite sau prea puțin eficiente în scopul pentru care au fost adoptate și care este primul proiect legislativ pe care îl veți propune în Parlament?

Răspuns: Nu consider că există legi neapărat greșite, ele pot fi ineficiente sau perfectibile. Exact de asta avem nevoie: de un Parlament, ca putere legislativă a țării, care să corecteze și să perfecționeze legislația actuală. Avem nevoie de un Parlament care face legi pentru binele cetățeanului și de un Guvern capabil să le pună în aplicare. Consider că este necesar să continuăm munca unor colegi la proiectele aflate deja în diferite stadii, astfel încât vreau ca în cel mai scurt timp să se pună în discuție Legea de modificare a Codului Penal privind traficul de persoane și de minori, inițiată de colegul meu, senatorul Vlad Alexandrescu, o lege care înăsprește pedepsele pentru acest gen de infracțiuni și definește, pentru prima dată în mod corect, traficul de persoane. Susțin că este nevoie ca acest fenomen să dispară din România.

Cum considerați că este tratată problema pandemiei în România? Ce greșeli majore considerați că s-au făcut și care sunt soluțiile pe care le vedeți a fi eficiente în gestionarea acestei situații?

Răspuns: Pandemia a afectat țările din lumea întreagă, România nefiind o excepție. La începutul pandemiei nu știam nimic despre acest virus, Guvernul a trebuit să ia hotărâri doar pe baza sfaturilor primite după analize și cercetări precare. Bineînțeles, nu toate măsurile au fost sau sunt bune, este nevoie ca pe viitor să fim tot mai bine pregătiți. Din păcate, condițiile din multe spitale din România sunt proaste, din cauza lipsei de investiții sau din lipsa managementului eficient. Protocoalele care trebuie urmate în această perioada pandemică să fie clare și să fie respectate. USR-Plus își propune reforme reale în sistemul de sănătate, centrate pe pacienți, beneficiarii sistemului de sănătate. Voi susține toate măsurile de eficientizare și reformele în sistemul de sănătate.

 Sălăjenii nu au fost foarte norocoși în ultimii 30 de ani cu echipele pe care l-au trimis în Parlament. Ce doriți să schimbați în proiectele, în ideile cu care veți veni, în viața sau problemele sălăjenilor, astfel încât la final de mandat să primiți aprecieri și nu cuvinte mai puțin frumoase?

Răspuns: Nu vreau să emit judecăți de valoare în acest moment despre foștii sau actualii parlamentari sălăjeni. Unii ne-au reprezentat mai bine, alții mai puțin bine. Sălăjenii m-au trimis în Parlament pentru a fi vocea lor în Senatul României. Voi asculta vocea sălăjenilor, mă voi consulta cu ei, voi folosi toate pârghiile pe care le am la îndemână pentru propunerea și susținerea proiectelelor bune în Parlament, indiferent din partea cărui parlamentar vine propunerea.

Leave a Comment