Sălajul şi UDMR revin la ciolan

După o pauză de aproape doi ani, UDMR revine din nou la guvernare, de această dată alături de Partidul Social Democrat și alți doi sateliți ai pesediștilor – PC și UNPR. Odată cu intrarea în arcul guvernamental, UDMR a pus mâna pe ciolan și a obținut două portofolii de ministru, secretari de stat, șefi de agenții guvernamentale, prefecți, subprefecți și directori de instituții deconcentrate. La nivelul județului Sălaj, momentan se știe doar că UDMR îl va schimba pe actualul subprefect, Lucian Băican, cu un maghiar. Unul dintre numele vehiculate pentru această funcție este cel al consilierului județean Robert Szilagyi, mâna dreaptă a președintelui UDMR Sălaj, Seres Denes. Szilagyi recunoaște că se gândește la Prefectură, dar așteaptă decizia forurilor de conducere ale partidului. ”Procesul de nominalizare va dura mai mult. Trebuie să mă gândesc dacă accept această funcție. Nu vreau să intru în discuții până nu voi avea o întâlnire cu colegii de partid, atâta timp cât sunt luate în calcul și alte persoane din interiorul partidului”, ne-a declarat Robert Szilagyi.
Pe lângă funcția de subprefect, negociată direct la București, UDMR are și dreptul de a nominaliza directori în mai multe instituții deconcentrate. Aceste posturi vor fi discutate la nivel local cu reprezentanții PSD Sălaj. Tiberiu Marc, șeful pesediștilor, spune că în momentul de față e prematur să vorbească despre posturile pe care o să le cedeze UDMR-ului, dar că vor fi negocieri după instalarea noului Guvern. Logic, PSD va ceda maghiarilor o parte din funcțiile de conducere ocupate de liberali. Momentan, PNL Sălaj are directori la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Registrul Auto Român, Compania de Apă, Electrica, Serviciul de Ambulanță și Inspectoratul Școlar Județean.

Comunele UDMR au prosperat în timpul precedentelor guvernări
Precedenta guvernare PDL-UDMR-UNPR a fost un ”sac fără fund”, atât pentru comunele cu primar maghiar, cât și cele cu primar pedelist. În octombrie 2010, jumătate din suma alocată de Guvern județului Sălaj pentru finanțarea bazelor sportive din mediul rural a mers către primăriile UDMR, cu toate că acele comune au o populație îmbătrânită. Două luni mai târziu, 70 la sută din banii trimiși de premierul Boc pentru cheltuielile curente ale primăriilor sălăjene au mers către primăriile PDL și UDMR. Nici când a venit vorba de învățământ Guvernul nu făcut rabat de la modul discreționar de acordare a fondurilor. UDMR și PDL acaparau 75 la sută din banii destinați modernizării școlilor. În octombrie 2011, Boc scoate din rezerva bugetară 1,2 milioane de lei pentru 31 de primării din Sălaj. Pe listă sunt toate comunele cu primar pedelist sau udemerist la acea vreme, mai puțin primăria Crișeni.
Cu o ultimă răsuflare, Guvernul Ungureanu aloca în aprilie 2012 nu mai puțin de 11,5 milioane de lei pentru 33 de primării sălăjene. Comuna Valcău de Jos, de unde este originar deputatul pedelist Lucian Bodea, primea mai mulți bani decât toate primăriile PSD sau PNL la un loc. Ungureanu a dat 11 milioane de lei către PDL și UDMR, și doar 400.000 de lei pentru restul primăriilor. La acea vreme, chiar dacă Prefectura a trimis o statistică referitoare la datoriile comunelor, primăriile PDL fără datorii primeau sute de mii de lei, iar cele ale opoziției, aflate în pragul falimentului, nu erau în atenția guvernanților.

Județul Sălaj a fost tăiat de pe lista Guvernului USL
Din mai 2012, România a intrat în zodia guvernării USL. De atunci și până acum, nici un proiect important de infrastructură nu a fost finanțat de Guvern în județul Sălaj, chiar dacă PNL și PSD aveau o super-majoritate de 70 la sută în Parlament. Mai mult, când a venit vorba de strategia privind transporturile, un ministru PSD a desenat o autostradă care trece prin ”orașul Sălaj”. În timpul Guvernului Boc, a fost cofinanțată reabilitarea drumului național 1H, de la Halmășd până la Răstoci, și a drumurilor județene 108A Românași – Benesat și 108G Vârșolț – Ciucea, construirea a cinci săli de sport, precum și reabilitarea Sălii Sporturilor din Zalău. În schimb, în timpul guvernării USL județul nostru nu a contat la București și asta datorită slabei ”influențe” a politicienilor și parlamentarilor sălăjeni. De exemplu, când a venit vorba de reducerea aparatului bugetar, Guvernul Boc a vrut să desființeze Administrația Finanțelor Publice a comunei Nușfalău, dar la intervenția deputatului Lucian Bode s-a renunțat la acest plan. Acum, AFP Nușfalău a fost desființată, iar un sătean din Tusa, de exemplu, trebuie să meargă până în Șimleu Silvaniei pentru a depune o declarație.

16 Thoughts to “Sălajul şi UDMR revin la ciolan”

  1. Anonim

    dinou ne vand romanii pt interesul lor mafiot de grup. ce rusinee pe natia asta!

  2. Anonim

    „BROSCOIUL” de la Ambulanta, pariez ca pana vineri invata sa vorbeasca ungureste!!!Jos cu …Agentul 007 ! La Transurbis la poarta cu prietena Rastau!!!

  3. UDMR

    La RAR sigur va fi Csepei – un om corect si cinstit , nu corupt si cu firme ca actualul

  4. Anonim

    toti directorii de deconcentrate merita schimbati..nu au facut absolut nimic in favoarea cetatenilor de cand au fost instalati in functii.sa le fie rusine,de promisiunile facute

  5. Anonim

    aaaaaaaaaaaahhhhhhhhhh……….TEPES DOAMNE!!!!!!!!!!!!!

  6. Anonim

    pentru UDMR de la 9:56
    Poate ca Cepei e cinstit (asta cam se poate discuta avand in vedere trecutul lui pana sa ajunga la RAR – vezi ASIROM si apoi perioada petrecuta acolo pana astazi) dar ca sa ocupe un post de manager, chiar si la RAR, trebuie totusi studii superioare de 4-5 ani (nu sunt suficienti 2 ani de scoala superioara). Ce parare aveti?

  7. nae ledra

    Tinta politica a UDMR-ului,in mod cert nu este ciolanul ci mult , mullt mai mai mare ! Gici ciuperca , ce ?!

  8. frustatu

    Doamne mare-i bataia asta pe ciolane si frustati sunt uni care se cred directori pe viata! Nu directorii de deconcentrate sunt de vina pentru ce se intampla in tara ei sunt niste mici trepadusi buni de sponsorizat la toate partidele de la putere ca apoi sa fie schimbati ca sosetele ,,,,,,
    Nu stiu daca domnu de la ambulanta va invata pana vineri sa vorbeste ungureste , dar unii udmeristi chiar merita aceste functii chiar daca noua nu ne convine ca suntem sovini . Intamplarea face ca pe acest domn Cepei de care se vorbeste sa-l cunosc de multi ani sa sa fiu convins ca nu numarul de ani de studii sa conteze cel mai mult ci caracterul omului si corectitudinea acestuia iar sefii udmr ar trebui sa tina cont de asta . Cel care il caracterizeaza mai sus sigur este cel care-si teme scaunu si incearca sa-l denigreze .
    Chiar pentru asta succes domnule si nu te lasa !

  9. ITP

    Sa teme ca ia controla statia ITP din Criseni HA HA HA HA HA

  10. Anonim

    Cristi Crisan,
    Director :)))

  11. Cui foloseste?

    Bravo salajeni! Votati pe mai departe PSD-ul, acest partid nici nu stie ca exista jud.Salaj.De la lovilutie incoace, salajenii voteaza majoritar cu acest partid care nici nu-i baga in seama!!! Vedeti ce judet sarac si amarit avem.Avem la conducerea Consiliului Jud. un presedinte printre cei mai slabi, mai neperformant, votat binenteles tot de noi. Inseamna ca ne meritam soarta, nu mai avem de ce ne plange.Ce am semanat in toti acesti ani, culegem acum!!! Cate sate sunt fara apa curenta si canalizatie? Drumuri ca pe vremea lui Matei Corvin, orasele arata ca vai de ele!!! De aceea va indemn ,,Votati pe mai departe reprezentantii PSD-lui”!

  12. Solomon

    Sunt cetatean roman, de etnie romana si zau tare m-am bucurat cand am aflat ca iar au venit ungurii la putere! Nu de alta, dar acum vre-o doi ani cand mai erau la putere, incepuse sa se miste ceva si in satele apartinatoare com. Sarmasag, cand se aprobasera cica fondurile necesare pentru introducerea canalizarii in Lompirt, Ilisua si Moiad! Lucrarile incepusera, iar lumea spera intr-o minune….care n-a durat decat foarte putin, lasand lucrarile neterminate, in paragina, cu ulite desfundate in urma sapaturilor si …nemultumirea, ca sa nu zic blestemul oamenilor adresat edililor! In toata aceasta perioada, vecinii nostri din comunele si localitatile cu conduceri USL-iste, s-au pricopsit cu lucrari terminate si strazi asfaltate! Pai asta e dreptate? Chiar s-a ajuns ca fondurile pentru localitati sa fie impartite pe spranceana in functie de culoare politica sau preferinte? Pai daca e asa, atunci, singura speranta ne ramane sa ne bucuram de revenirea ungurilor la conducere, gandindu-ne ca poate in acest fel vom fi si noi bagati in seama! Ba in plus, poate ca in noua conjuctura guvernamentala, Autostrada Transilvania care sub USL ajunsese un obiectiv neglijat, va reveni pe masa prioritatilor, renuntandu-se la poftele lui Dragnea de a-si face autostrada speciala din Bucuresti la Alezandria!

  13. pestisorul

    chiar nu inteleg de unde atata ura fata de unguri ? traiti cu ei, va chinuiti zi de zi alaturi de ei, de ce ii judecati ? daca voi ii judecati, ce sa ma astept de la un oltean incult sau de un moldovean prost… UDMR e partid al minoritatilor maghiare, e ceva normal sa reprezinte maghiarii din tara, e sansa lor de a atrage ceva bani pt satele lor… macar in asemenea momente trebuie profitat de guvern, daca esti in opozitie nu te baga nimeni in seama… ca sunt niste curve pe scena politica? asta e adevarat… dar toata lumea merge pe interese, odata se pupa, iar in clipa urmatoare se injura intre ei… a doua chestie… UDMR atrage bani in Ardeal, banii sunt investiti cu sau fara cap in Ardeal, chiar v-a „incalzit” cu ceva daca guvernarea USL care a directionat banii in alta regiune a tarii ? ? ?

  14. Anonim

    in comunele unde primarii sunt de la udmr traiesc si romanii asta sa nu uitati,si cand acestia fac ceva o fac pentru toti cetatenii indifferent ca e ungur,roman sau rom,doar cei care ajung la guvernare nu inteleg faptul ca edili acestor comunitatii muncesc pentru oamenii care iau votat sa ajunga deputati si senatorii,ca dupa accea sa nu ii mai recunosca,si in cazul in care se shimba un guvern sa puna vina pe alti ca vezi doamne ei au vrut, dar nu sa putut pentru simplu fapt ca nu stiu sa ceara drepturile salajenilor ,si daca cumva vreun deputat udmr cere si vrea sa faca ceva pentru salajenii atunci sunt curve ungurii,toti acesti deputatii si senatori sa ar fi bine sa reprezinte judetul salaj nu doar nevoile personale

  15. Anonim

    pentru cel de la 9,56 sa sti ca DOMNUL CSEPEI NU ESTE MEMBRU UDMR el mai are de asteptat pana va ajunge mpp la guvernare

Leave a Comment