Refacerea majoritatilor politice in Consiliile locale si Consiliul Judetean: Prima fisura in Coalitia PSD – PDL Salaj

Refacerea majoritatilor politice in Consiliile locale si Consiliul Judetean: Prima fisura in Coalitia PSD - PDL SalajConducerea centrala PDL a facut cunoscut faptul ca, in cadrul Biroului Politic de Coordonare a Coalitiei, va cere refacerea majoritatilor din administratia locala, astfel incat protocoalele de colaborare dintre PSD si PDL la nivelul judetelor sa fie cu adevarat functionale. Cererea pedelistilor se bazeaza, indeosebi, pe faptul ca, dupa alegerile locale din vara anului 2008, la nivelul mai multor judete, cum de altfel s-a intamplat si in Salaj, PSD si PNL, sustinuti pe alocuri de UDMR, au decis sa colaboreze astfel incat sa-si sustina reciproc proiectele din administratia locala. Intre timp insa, dupa alegerile parlamentare, relatiile dintre social-democrati si liberali s-au schimbat, cel putin teoretic, astfel incat pedelistii vor sa remodeleze harta politica din conducerile unitatilor administrativ-teritoriale. Cu alte cuvinte, PDL spera sa stranga legaturile cu PSD si la nivel local, existand temerea ca intelegerile pe care le au social-democratii cu liberalii ar putea influenta punerea in aplicare a programului de guvernare. Practic, este lesne de inteles ca pedelistii vor sa forteze mana PSD pentru a-si putea negocia anumite posturi de viceprimari sau vicepresedinti de consilii judetene. In cadrul intalnirilor avute cu liderii PSD Salaj, echipa de negociere mandatata de catre organizatia judeteana a PDL Salaj a supus discutiei acest subiect. Insa, de comun acord, am hotarat ca, pentru a ne atinge obiectivele de etapa cu care am fost mandatati, sa amanam aceasta discutie. Altfel, riscam sa ajungem la un blocaj…, ne-a declarat presedintele PDL Salaj, deputatul Lucian Bode. Tot el ne marturiseste ca refacerea majoritatilor politice la consiliile locale si Consiliul Judetean Salaj este unul dintre subiectele pe care urmeaza sa le abordeze, intr-o etapa viitoare, in discutiile cu cei de la PSD.

Pe de alta parte, se pare ca social-democratii salajeni nu prea vor sa imbratiseze ideea. Prim-vicepresedintele PSD Salaj, deputatul Iuliu Nosa, sustine ca, in cadrul discutiilor purtate cu cei de la PDL nu s-a luat nici o clipa in discutie subiectul privind refacerea majoritatilor la consiliile locale sau la Consiliul Judetean. Daca ei (democrat-liberalii salajeni – n.r.) vor acest lucru, nu pot sa spun decat ca este strict punctul lor de vedere. Din cate stiu eu, in protocolul de colaborare al celor doua partide nu se prevede acest lucru. Va asigur ca, in Salaj, cele doua conduceri ale partidelor au convenit ca, acum, nu este momentul sa luam in discutie acest subiect, si nici nu stiu daca este necesar sa se intample asa ceva, ne-a spus Iuliu Nosa. Mai mult de atat, prim-vicepresedintele PSD Salaj subliniaza ca, din punctul sau de vedere, refacerea majoritatilor politice in consiliile locale si Consiliul Judetean nu ar fi ceva de bun augur. Personal, eu nu sunt de acord cu acest fapt, pentru ca majoritatile existente s-au format in urma alegerilor locale. Sa le dai acum peste cap, nu foloseste nimanui, a incheiat liderul social-democrat.

In momentul de fata, PDL Salaj detine majoritatea politica in 13 unitati administrativ-teritoriale din Salaj, in timp ce PSD in 20. De asemenea, numarul consilierilor judeteni social-democrati este de 10, in timp ce pedelistii alesi in structura Consiliului Judetean Salaj sunt doar 6. Totusi, un simplu calcul aritmetic ne arata ca, impreuna, PSD si PDL Salaj ar forma un grup politic de 16 indivizi, adica jumatate plus unu din numarul total al consilierilor judeteni alesi la alegerile locale din 2008. Numar suficient pentru a obtine majoritatea care sa hotarasca schimbarea actualilor vicepresedinti ai Consiliului Judetean, fotolii detinute azi de liberalul Cristian Ionescu si udemeristul Csoka Tiberiu.

Leave a Comment