Primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, la „Rotisorul politic”: „Noi suntem foarte consecvenţi”

Daniel Săuca

Un nou client la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalău, o emisiune realizată în parteneriat cu Magazin Sălăjean: primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, membru în Comitetul Judeţean al UDMR Sălaj. Ca de obicei, în această pagină vă ofer câteva fragmente, editate, din dialogul purtat cu primarul sălăjean menţionat.

„Ceea ce nu facem azi va trebui să facem mâine dar poate cu un preţ mult mai mare”

Rep.: O ştire de ultimă oră, să-i spunem aşa, nu se mai majorează impozitele şi taxele locale. Bănuiesc că pentru primărie era un ajutor destul de consistent.
Boncidai Csaba: Da, într-adevăr, noi trebuie să pornim de la idee, că din nimic, nimic se face. Dacă unităţile administrativ-teritoriale nu au la dispoziţie pârghii financiare, nu au la dispoziţie un buget pentru dezvoltare, nu putem să satisfacem cerinţele cetăţenilor de a crea condiţii mai bune de locuit, de infrastructură, de a extinde serviciile sociale. Un pic am rămas surprins. Sperăm că din bugetul naţional acest gol va fi completat.
Rep.: Bănuiesc că din raţiuni strict electorale s-a renunţat la această majorare…
B.C.: Pur din raţiuni electorale. Trebuie să ne aducem aminte că am pierdut mult şi am riscat din cauza acestui fenomen. Din raţiuni electorale nu majorăm impozitele, nu percepem impozite, nu stabilim impozite şi până la urmă trebuie să ştim o treabă: tot noi va trebui să contribuim, să construim, nu vor veni alţii să facă în locul nostru. Ceea ce nu facem azi va trebui să facem mâine dar poate cu un preţ mult mai mare. (…)

„Încă nu am văzut partid politic sau alianţă politică să pornească în campanie cu sloganul «Noi vrem în opoziţie!»”

Rep.: Şi la întâlnirea UDMR de la Zalău s-au reluat teme ştiute deja de multă vreme, printre care şi limba maghiară, limbă regională…
B.C.: Da, noi suntem foarte consecvenţi. Din anii 90 deja UDMR şi-a manifestat dorinţa că avem această doleanţă, ca limba minorităţilor să poată fi folosită în administraţie, în şcoli. Sunt foarte multe şabloane din Europa, nu suntem unicii, UDMR nu are o pretenţie exagerată. Sunt mai multe şabloane în Europa de Vest, unde nu e o problemă dacă o minoritate a reuşit să transforme limba minoritară într-o limbă regională ori într-o limbă naţională.
Rep.: S-a povestit şi despre modificarea Constituţiei…
B.C.: Da, într-adevăr, totul este perfectibil. Sunt acele pârghii, cum poţi să te atingi de Constituţie nu de azi pe mâine. Dacă este legea de bază a naţiunii nu se poate permite să faci în fiecare zi câte o modificare, trebuie pregătite aceste modificări. Este perfectibil. Putem observa foarte multe anomalii, foarte multe greşeli legislative provin din această treabă, Constituţia nu mai ţine pasul cu societatea.
Rep.: O declaraţie recentă a fostului preşedinte al UDMR, Markó Béla. UDMR ar trebui să fie la guvernare. Să nu mai stea în afara guvernării, pentru că altfel ar fi foarte greu să vă atingeţi scopurile. Cum comentaţi?
B.C.: Este o treabă normală. Încă nu am văzut partid politic sau alianţă politică să pornească în campanie cu sloganul „Noi vrem în opoziţie!” Fiecare partid politic are un deziderat, de a ajunge la putere. Consider că şi UDMR la această treabă se gândeşte. Constructiv. Facem parte din societatea civilă, facem parte din naţiunea română şi dorim să fim constructivi şi eficienţi.
Rep.: Veţi face înţelegeri înainte de alegeri?
B.C.: Nu. UDMR nu face înţelegeri înainte. Noi avem principiile noastre. După alegeri vor fi acele înţelegeri cu partidele care au linie democratică şi care sunt cu o viziune mai largă, mai deschisă spre Europa, spre societate, spre lume.

„Nimeni nu este bătut în cuie pe un scaun”

Rep.: A fost ceva vâlvă în presa locală cu desemnarea candidaţilor UDMR Sălaj la alegerile parlamentare. Cea mai spectaculoasă, să spunem, ştire a fost că dl. Végh l-a învins în alegerile interne pe actualul senator Fekete András. Cum de s-a întâmplat acest lucru?
B.C.: Într-un joc democratic, într-o procedură democratică aşa este normal. Nimeni nu este bătut în cuie pe un scaun. Am ieşit din Evul Mediu, dacă cineva s-a născut grof sau baron, copilul are această titulatură. Trăim într-o democraţie, alegerile sunt deschise. Toată lumea putea să candideze. Şi acesta a fost rezultatul. Votul a fost secret. (…)

8 Thoughts to “Primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, la „Rotisorul politic”: „Noi suntem foarte consecvenţi””

  1. anonim

    Daca faceti parte din natiunea romana,de ce doriti destabilizarea ei si actionati permanent,folosind toate mijloacele posibile si imposibile p.tru realizarea acestui scop? UDMR a fost tot timpul la putere si cu toate partidele si vin acum sa spuna ca vor face alianta doar cu partidele democratice si cu viziuni largi,europene.Pina acum cum v-ati stabilit aliantele? Nu cumva ati fost la putere datorita partidelor romanesti care n-au facut nimic altceva decit sa se sape si sa se manince intre ele iar noi romanii v-am lasat sa fiti la putere din aceleasi motive.Ar trebui sa mai stati pe tusa si sa acceptati ca aveti infinit mai multe drepturi aici decit le-ati avea in America.Ce apucaturi aveti voi ungurii de nu sunteti niciodata multumiti si vreti tot timpul altceva si mai mult si tot mai mult?

  2. anonim 2.

    Ai dreptate anonimule.Daca nu ai fost in viata cand s-a montat utilajele la Emailati,i-ti povestesc o mica anecdota:Un specialist chinez a fost intrebat de un ziarist de la Nazuinta, daca a invatat ceva de la muncitorii romani in perioada cat a stat la Zalau? Raspunsul a fost: „e bine si-asa”.
    Pentru noi nu e bine oricum.Noi intr-adevar vrem tot timpul altceva,mai mult si tot mai mult.

  3. ion

    Dar tu recunosti ca esti produsul unui grof ? Ai grija cum te folosesti de ,,consecventa,,ta.Cat de curand voi face publice documente care o sa-ti tulbure putin linistea…

  4. mircea

    ai dreotate domnule,nimeni nu este batut in cuie, nici tu nici seres, seful tau!!!!!!!!

  5. anonim

    Anonimule 2,tu nu esti ungur.Daca,totusi,esti ungur retine ca puteti cere numai ceea ce vi-se poate da si ceea ce este normal sa vi-se dea.Tot timpul,mai mult si tot mai mult-ul pe care il vreti depinde si de noi romanii daca il veti primi sau nu.Continuati sa apasati pe acceleratie si veti vedea ce veti obtine si unde veti ajunge;poate prin Mongolia.

  6. D-le primar cind aveti de gind sa eliberati TITLU DE PROPIETATE PENTRU TERENUL DIN Togul lui Gusti !!! ?
    Sumnteti o persoana imposibila daca vin la dumneavoastra niciodata in ultimi 15 ani nu aveti timp sa vorbiti cu noi Va rao sa va reformati si sa rezolvati prob;lema cu togul lui GUSTI Astept raspuns ! ! !

  7. dinu

    Asa este, sunteti foarte consecventi in a sabota natiunea romana.

  8. Anonim

    D-nule Pop,de ce nu invatati sa vorbiti ungureste si sa-i vorbiti pe limba lui?Vedeti ca,daca i-ati vorbit doar in LIMBA ROMANA ,nu v-a inteles.Incercati si asa ca,poate,poate …va functiona si asta cit mai repede daca nu vreti sa vedeti titlurile de proprietate emise doar pe nume unguresti.Succes.

Leave a Comment