PCM face apel la UDMR pentru o candidatura comuna la alegerile pentru Parlamentul European

PCM face apel la UDMR pentru o candidatura comuna la alegerile pentru Parlamentul European

Presedintele PCM Salaj, Papp Lajos, sustine ca o eventuala intelegere cu UDMR privind o candidatura comuna a celor doua formatiuni la alegerile europarlamentare nu ar fi un lucru lipsit de interes. Ba, mai mult de atat, ar fi singura solutie ca etnia maghiara din Romania sa aiba reprezentanti in viitorul Parlament European. Singura solutie ca etnia maghiara sa aiba reprezentanti in viitorul Parlament European este ca PCM si UDMR sa candideze pe liste comune. Astfel, etnicii maghiari vor vota o singura lista, iar voturile lor nu vor mai fi risipite, spune liderul PCM Salaj. Papp Lajos a mai declarat ca, in caz contrar, exista riscul ca etnicii maghiari din Romania sa nu aiba europarlamentari, pentru ca UDMR si PCM se vor anihila reciproc. Trebuie sa se gaseasca o solutie in acest sens, pentru ca nu mai vorbim de interesele vreunui partid, ci de nevoile comunitatii maghiare din Romania. A sosit momentul sa ne demonstram unitatea si aceasta este asteptarea comunitatii maghiare din partea noastra, a tuturor. Astfel, conducerile PCM si UDMR vor trebui sa ajunga la un numitor comun, a afirmat Papp Lajos. Potrivit acestuia, in cazul in care comunitatea maghiara din Romania nu va reusi sa aiba reprezentanti in Parlamentul European, va fi cel mai mare esec inregistrat dupa 1989.

Pe de alta parte, presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, este de parere ca ideea privind o candidatura comuna a celor doua partide ar fi benefica, insa acest lucru ar trebui sa aiba loc sub sigla UDMR. Din punctul meu de vedere, candidatura comuna a celor doua formatiuni politice, sub sigla UDMR, ar fi un lucru benefic. In acest mod, toate voturile maghiarilor ar merge acolo unde este nevoie de ele, a mai spus Seres Denes.

Parlamentul European a anuntat ca alegerile pentru viitorul Legislativ european vor avea loc la data de 7 iunie 2009, in Romania urmand sa fie alesi 33 de eurodeputati.

Alegerile vor avea loc simultan in toate cele 27 de state membre UE, oferind unui numar de 375 milioane de cetateni europeni cu drept de vot posibilitatea de a decide asupra politicilor la nivel european.

In urma alegerilor europene din 7 iunie 2009, 33 de locuri vor reveni membrilor in Parlamentul European din Romania, si nu 35 cum am avut pana acum.

Leave a Comment