Norica Nicolai, la Zalău: “Trebuie să fim tratați cu același respect și să avem aceleași drepturi ca și cetățenii celorlalte state UE” 

Europarlamentarul Norica Nicolai a vizitat, miercuri, Zalăul, ocazie cu care filiala ALDE Sălaj a organizat o serie de întâlniri cu membrii ALDE, precum și o conferință de presă la care au participat reprezentanții ALDE Sălaj și cei de la ALDE Zalău. Printre problemele pe care Norica Nicolai le-a adus în discuție în cadrul conferinței de presă de la Zalău s-au numărat alegerile europarlamentare, problemele majore existente în statele Uniunii Europene, apărarea și securitatea statului și altele.

“În buna tradiție românească, problemele importante cu care ne confruntăm și pe marginea cărora ar trebui să avem discuții constructive, nu fac obiectul dezbaterilor publice. Am încercat zilele trecute să avem o dezbatere televizată despre marile subiecte europene, însă candidații se pare că nu sunt foarte prietenoși cu abordarea acestor probleme.

Este adevărat că problemele, dar și conceptul de Uniune Europeană în general, sunt greu de înțeles pentru mulți dintre cei aflați chiar pe listele europarlamentarelor. În opinia mea, sunt câteva probleme cruciale de care depinde viitorul UE, despre una dintre ele – cea referitoare la transportatori – aș vrea să l ridic chiar aici, la Zalău, știut fiind faptul că județul Sălaj este un județ important și semnificativ în materie de transportatori.

Un lucru foarte important este acela că ne-am atașat și facem parte dintr-o coaliție pe acest segment, la nivel european, o coaliție foarte importantă la care au aderat recent și Spania și Portugalia. Fac un apel la transportatori, inclusiv la cei din Sălaj, să ne însoțească în această dezbatere care va reîncepe curând, o dezbatere cu argumente și realități, dacă este nevoie să ne însoțească și la protestele ce vor urma, proteste ale transportatorilor desfășurate inclusiv în fața Parlamentului European.

Este o chestiune foarte importantă pentru economia românească. Criza de forță de muncă afectează și domeniul transporturilor, astfel încât, într-o discuție recentă cu Ministrul Transporturilor am semnalat prezența unui regulament care interzice exercitarea acestei ocupații de către străini, pe teritoriul României și o condiționează de Limba română. Ministrul Transporturilor a promis că va rezolva printr-un ordin de ministru această problemă, pentru că discutăm de mobilitatea forței de muncă iar o astfel de decizie ar fi una în spirit european. Eu sper ca în următoarele zile să avem acest ordin și să putem ajuta transportatorii care se confruntă în prezent cu un deficit major de forță de muncă”, a spus Norica Nicolai.

Dublul standard – o problemă care ne afectează pe toți

Europarlamentarul a atins, la Zalău, și o altă problemă importantă de pe urma căreia toți consumatorii români au de suferit -cea a dublului standard al produselor. Norica Nicolai a criticat dur faptul că această problemă nu este abordată în continuare, la modul serios, de cei responsabili și că în România, continuăm să folosim produse cu un standard dublu de calitate, mai precis o calitate pentru țările vestice și alta, evident, mai slabă, pentru țările Europei de est. “

Calitatea produselor o știți foarte bine și nu mai are rost să discutăm despre ceea ce a constatat fiecare sau constată, în continuare. În ultimele șase luni am adoptat o directivă ce are o perioadă de tranziție de doi ani, până la implementare, dar va trebui să luăm măsuri urgente. ALDE este dispus să facă acest lucru împreună cu Guvernul, pentru a adopta legislația necesară protecției dublului standard.

Noi am reușit și am introdus în această noțiune de dublu standard și publicitatea agresivă, cea cu care fiecare cetățean se confruntă în toate mediile, online, pe telefon etc.

Din păcate, la nivel european, se încearcă o viziune clară, de delimitare a Estului în scopul profitului Vestului în Uniunea Europeană. Aici am să leg și problema fondurilor europene. Dacă noi avem foarte multe beneficii din UE, România trebuie să facă urgent toate eforturile pentru simplificarea procedurilor prin care oamenii pot avea acces la fonduri europene, proceduri care știm foarte bine cât sunt de birocratizate și descurajează accesul la fondurile europene.

Ar fi bine ca și autoritățile statului, mă refer în special la DNA, să evite să mai privească orice român ca pe un posibil infractor și să-și îndrepte atenția către cauzele mari, cu prejudicii uriașe rămase nerecuperate, cu infractori fugiți prin alte țări care atunci când sunt aduși acasă vin, dar vin fără banii care să acopere prejudiciile mari pe care le-au cauzat.

O altă problemă ignorată de clasa politică românească este cea legată de apărare. Mai nou, binomul franco-german a venit cu ideea unei << armate europene >>. Sigur, eu pot să înțeleg, pentru că am activat în cadrul Parlamentului European chiar pe aceste probleme, timp de cinci ani, lucrez și acum în această componentă și pot să înțeleg dorința acestor țări de a ne proteja, dar când am văzut recent că marea problemă a apărării europene era achiziția de armament, am înțeles despre ce este vorba.

Sper ca acest proiect care a fost pus pe tapet nu va implica niște costuri financiare pentru România, pentru că noi nu ne mai putem permite miliarde, pentru a cumpăra de la unii și alții, pentru a le sprijini lor economia. Noi nu avem foarte clar o poziție față de aceste lucruri. În continuare există aceeași lipsă de responsabilitate din partea celor care răspund, în fața problemelor legate de securitatea statului.

Ne interesează problema fregatelor, ne gândim, în continuare la avioane second hand,  dar nimeni nu aduce în discuție faptul că, un eventual conflict armat în viitor se va desfășura, cel mai probabil, la nivelul securității cibernetice, iar pagubele ce pot fi cauzate în acest segment le depășesc cu mult pe cele cauzate de distrugerile survenite în urma unui atac armat clasic, așa cum au fost cele din secolul XX. Întărirea securității cibernetice a țării trebuie să devină o prioritate și o preocupare a celor care răspund pe acest segment. Indiferent că suntem la putere sau în opoziție, aceste probleme ne privesc iar România, în opinia ALDE, trebuie să-și privilegieze în mod clar și concret poziția în NATO. O armată europeană ar fi, pentru noi, în acest moment, cioara de pe gard pe care vrem să o apucăm, renunțând la vrabia din mâna a spus Norica Nicolai.

Întrebare adresată în premieră președintelui Iohannis

Norica Nicolai a adresat președintelui Klaus Iohannis și o întrebare, în premieră, la conferința de presă de la Zalău.

“Dacă alegerile vor fi câștigate de coaliție, domnule președinte Iohannis, vă dați demisia?

Pentru că asta înseamnă consecvență în politică, învățați ceva de la Crin Antonescu, pe care l-ați înlocuit după alegerile din 2014, el nereușind să-și realizeze targetul pe care și l-a propus. Aștept să avem și noi un președinte adevărat și nu doar unul care ocupă un scaun, fie el și de președinte”.

Norica Nicolai a vorbit și despre politicienii de la Bruxelles, care sunt la fel cu cei de la București, în opinia ei. „La fel de populiști, la fel de preocupați de propriile interese sau de interesele statului, ale unor mari companii – iar în această categorie se înscrie și domnul președinte Timmermans care, are sau n-are treabă ne povestește mereu câte ceva despre justiție, ne explică faptul că regulile sunt prioritare mereu și cîă trebuie respectate și alte lucruri. Eu i-am scris domnului Timmermans și lansez o provocare tuturor celor care cred că România trebuie tratată cu mai mult respect de statele Uniunii, că fiecare român merită același tratament, egal, acelelași drepturi așa cum fiecare cetățean din Franța, Olanda, Germania ori altă țară, o provocare în a semna această scrisoare”.

 

 

Alte articole

9 Thoughts to “Norica Nicolai, la Zalău: “Trebuie să fim tratați cu același respect și să avem aceleași drepturi ca și cetățenii celorlalte state UE” ”

 1. Anonim

  Fata de alti candidati, este pregatita, are vorbele la ea, nu spune tampenii. Sigur ca nu mi place ca face parte din alde, dar decat sa fi ramas intr un PNL ajuns vai de capul lui, mai bine aici. Avand de ales intre analfabeti, neica nimeni, useristi sau plusisti care au demostrat ca nu dau doi bani pe noi, pe tarani,pe cei din mediu privat, Nicolai.macar s a remarcat de multe ori. Probabil o voi vota, ca europarlamentar stie ce face, fata de altii.

  1. Anonim

   Norica Nicolai este o parvenita si oportunista. O fosta procuroare comunista care a fost data afara din magistratura. Citeste ce scrie Wikipedia: „În perioada 1983-1991, Norica Nicolai a fost procuror la Procuratura Oltenița. În această calitate a săvârșit unele abateri profesionale în urma cărora a părăsit în cele din urmă magistratura”. Deci, postacule, nu ne aburi cu „indicatiile” pe care le primesti de la sefii tai de partid.

 2. Anonim

  Cine vorbeste asta care trebuia sa dispară din politica cand nepoata a intrat in parlament si a votat pt ea nu toata lunea e schizofrena

 3. Vosi

  Se pare ca unii au memorie scurtă, ce fel de om esti dacă ai ajuns sa te gândesti ca vei vota Norica ?!
  Fara indoiala, Norica,Renate si Grapini nu mai au ce cauta la Bruxelles.
  Politica romaneasca trebuie sa scape de ticalosii si nenorociții ăștia !

 4. Anonim

  Tablou cu traseisti expirati !

 5. Anonim

  Cand scapam de reptilele astea?

 6. Anonim

  Fripturisti…………………………………..

 7. Anonim

  CINE COMENTEAZA SECURISTUL CODRE

 8. Anonim

  CINE VOTEAZA ALDE SA VOTEZE SI PSD CAS ALIANTA

Leave a Comment