Lucian Bode, Legea arhivelor naţionale şi cei 9.000 de pensionari sălăjeni

Preşedintele PDL Sălaj, deputatul Lucian Bode, a făcut cunoscut că plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi, 23 aprilie, cu 127 de voturi „pentru”, 18 „împotrivă” şi două abţineri, Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996. „Aceste reglementări sunt aşteptate de câţiva ani, de peste 700.000 de mii de români, dintre care aproape 9.000 sunt sălăjeni”, a declarat Lucian Bode, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă. Liderul PDL Sălaj a arătat, apoi, o parte dintre cele mai importante prevederi din Legea 16 / 1996. Potrivit actului normativ, în cazul declarării falimentului, în condiţiile legii, a unui creator de documente, fără ca activitatea acestuia să fie continuată de altul, documentele cu valoare istorică se preiau de Arhivele Naţionale sau de serviciile judeţene ale Arhivelor Naţionale, iar documentele cu valoare practică, în baza cărora se eliberează copii, certificate şi extrase privind drepturile referitoare la stagiile de cotizare la asigurările sociale ale cetăţenilor se predau, pe bază de contract, operatorilor economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice. De asemenea, în cazul încetării, în condiţiile legii, a activităţii unei persoane fizice autorizate sau a activităţii unui profesionist care îşi desfăşoară activitatea în baza unei legi speciale, care sunt creatori de documente, sau în cazul în care aceştia solicită, în mod expres, preluarea arhivei deja create, documentele care alcătuiesc arhiva se pot prelua de către persoana fizică asociată, de către profesionistul asociat sau de către organizaţia profesională din care aceştia fac parte, la solicitarea expresă a acestora. Liderul PDL Sălaj mai aminteşte din Lege că documentele cu valoare practică, în baza cărora se eliberează copii, certificate şi extrase privind drepturile cetăţenilor referitoare la stagiile de cotizare în sistemul unitar de pensii publice, aflate la casele teritoriale de pensii, se predau cu prioritate, pe bază de contract, operatorilor economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice, la cererea acestora. Apoi, în cazul persoanelor juridice pentru care s-a declarat falimentul, finanţarea transferului arhivei către un operator economic autorizat să presteze servicii arhivistice se va face, cu prioritate, de către lichidator, din fondul de lichidare, în condiţiile art. 4 din Legea 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare sau, după caz, din averea debitorului.
În finalul întâlnirii cu presa, Lucian Bode mărturiseşte că adoptarea acestui Proiect de Lege reprezintă, pentru el, şi nu numai, una dintre cele mai mari satisfacţii profesionale, din 2008 şi până în prezent. „Am sentimentul că munca mea nu a fost în zadar”, a ţinut să spună deputatul.
Ştiut fiind faptul că, din anii 90, arhivele fostelor IAS-uri, CAP-uri sau fabrici comuniste s-au împrăştiat în mai multe direcţii, dar şi după ce întreprinderile au intrat în faliment, documentele au fost mutate la casele de pensii, au fost preluate de societăţi comerciale apărute între timp ori, pur şi simplu, s-au pierdut. Potrivit modificărilor aduse la Legea arhivelor naţionale, documentele care atestă vechimea în muncă vor fi căutate şi verificate de firme specializate, contra cost. Doar în Sălaj, sunt la această dată circa 9.000 de pensionari care nu şi-au mai putut dovedi anii de muncă.

8 Thoughts to “Lucian Bode, Legea arhivelor naţionale şi cei 9.000 de pensionari sălăjeni”

  1. Anonim

    un kkcios, nici nu stii ce-ai votat dar esti satisfacut. Marca Bode.

  2. Anonim

    o problema care nu a fost clarificata si care a afectat cateva mii de oameni……problema trebuia clarificata … o initiativa de urmat si pentru alti deminitari

  3. eu

    vezi bai bode ca tot USL te-a ajutat sa fie cum ai vrut tu.zici ca de vreo 3 ani nu ai reusit sa ii faci pe cei de la tine din partid cand erau la putere sa voteze legea??? pai nici ai tai nu te bagau in seama si acum ar trebui sa le multumesti actualilor guvernanti.dc nu au votat legea desteptii aia ai tai de pdl-isto unguri???? ai avut noroc cu USL. dar recunostinta la tine nu e ceva care sa te caracterizeze.baga capul in nisip si nu-l mai scoate de acolo.
    scriai pe niste panouri ca multumesti pt incredere la alegeri. SA STI CA LOCUL 2 (DUPA OROS) ,NU INSEAMNA INCREDERE.dar de unde drecu sa sti tu astea?

  4. Si eu

    Domnule Barsan ia problema in mana daca altii n-o iau ce dracu.Pune-i sa-ti dea jos poza aia mare din statia de autobus Zahana,spunele ca e prea mare caldura si te-ai copt deja plus de asta alegerile s-au terminat de mult.

  5. Anonim

    domnule Bode, la cate competitii ati castigat de pe locul 2? De cate ori v-a fost rusine?

  6. Anonim

    doar nu voiai sa castigi tu de pe locul al treilea, Nelule

  7. Anonim

    cine dracu mai e si asta bode ca nu l-am auzit niciodata spunand ceva in parlament? A intrat acum pe usa din dos? Atunci ede inteles…

  8. Anonim

    cum nu ai auzit de bode? a fost electician, apoi sindicalist pe la electrica si apoi mare deputat. l-a sustinut vas andrea pt. ministrul economiei in guvernul ungureanu. L-am auzit o data la un interviu ca a citit raspunsurile de pe o fituica, nu stiu cine i le-o fi scris, ca el tare rau vorbeste. Nu ai ce astepta , de altfel, de unu cu profesionala de pe vremuri. Sau poate si-o fi continuat la intensiv studiile, ca se practica la cei cu bani.

Leave a Comment