Irina Kovács – prima femeie parlamentar din Sălaj

Zălăuanca Irina Elisabeta Kovács, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, este prima femeie parlamentar din istoria Sălajului. În vârstă de 54 de ani, candidat al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) pentru Senat, este de profesie cadru didactic și are o experiență de peste 30 de ani în domeniul educațional: profesor de biologie, director de liceu, inspector școlar adjunct și actualmente secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, începând din 2017.

Irina Kovács este doctor în biologie, titlu obținut în cadrul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, fiind, totodată, cunoscător a mai multor limbi străine, pregătită și formată profesional atât în țară cât și în străinătate: “Van Lodenstein College – Amersfoort” din Olanda; „Leargas” Education Service Dublin – Irlanda (certificat de management – sistemul educațional european); Universitatea din Edinburgh & Kinda Municipality – Kinda Education Centre – Scotland Blairvadach Outdoor Centre, Glasgow din Scoţia; Universitatea din Gent & Nieuwe Media-School din Belgia; Universitatea Ripon & York – Anglia. În anii 2008, 2009 şi 2010 a primit premiul pentru excelenţă în educaţie acordat de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului; în 2007 – medalia “Gheorghe Lazăr” pentru rezultate de excepţie în activitatea didactică; în 2005, la Istanbul, premiul I şi medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Mediu, iar în Brazilia, medalia de bronz la Târgul Internaţional de Ştiinţă şi Tehnologie “Mostratec”. De asemenea, în cele peste trei decenii de activitate didactică, actualul parlamentar a participat la o serie de simpozioane și conferințe naționale și internaționale în diferite țări din Europa, inclusiv în Asia (China).

Noul senator va susține proiecte destinate bunăstarii locuitorilor județului

Actualul parlamentar spune că a candidat pentru Senatul României, având o experiență de 30 de ani în educație, ca profesor, director de liceu, inspector școlar general adjunct și secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării. „Această experiență acumulată – didactică și managerială – va contribui la inițierea unor proiecte legislative în vederea desăvârșirii reformei în educație. Problemele acute ale școlii românești de astăzi au devenit evidente în momentul acesta, al pandemiei. Dintre ele, cea mai gravă este inegalitatea de șanse în accesul copiilor la educație, în mod special al celor proveniți din medii defavorizate. Activitatea mea în cadrul Senatului României va susține învățământul în limba maternă, prin inițiative legislative care să sporească șansele pentru viitor ale tuturor copiilor și, în mod special, ale copiilor aparținând minorităților naționale. Voi sprijini legislativ dezvoltarea învățământului profesional și tehnic și compatibilizarea procesului de calificare, prin studii preuniversitare și universitare, cu solicitările de pe piața muncii, la nivel local, regional, național și comunitar”, a precizat Irina Kovács. De asemenea, în calitate de parlamentar acesta a spus că va susține proiecte destinate bunăstării sălăjenilor. “Ca parlamentar voi susține proiecte destinate bunăstarii locuitorilor județului meu. Prin aplicarea descentralizării în toate sectoarele de activitate și a principiului subsidiarității, voi cultiva performanța și eficiența! Având în vedere experiența managerială proprie, voi propune, spre aprobare, legi care să faciliteze inițiativele locale în educație, cultură, sănătate, economie – domenii-cheie ale creșterii bunăstării colective a populației sălăjene. Prioritar, voi susține proiectele locale și naționale în derulare, care și-au dovedit performanța și au ca țintă creșterea nivelului de trai al tuturor cetățenilor din județ și, implicit, din întreaga țară. Voi iniția și sprijini proiecte noi, pentru toate sectoarele–cheie, în vederea unei dezvoltări durabile, în spiritul obiectivelor europene pe termen lung. În același context integrator, voi susține inițiativele economice locale, menite să sporească nivelul de trai al populației sălăjene, pe care o voi reprezenta cu onestitate și implicare afectivă în Parlamentul României. Ca senator al UDMR, principiul care mă va călăuzi în activitatea parlamentară are la bază cultivarea identității lingvistice și culturale a fiecărui cetățean, pentru construirea armoniei colective și a conviețuirii, în respect față de valorile celuilalt”, a adăugat noul parlamentar de Sălaj.

Alte articole

12 Thoughts to “Irina Kovács – prima femeie parlamentar din Sălaj”

 1. Anonim

  O femeie de toata isprava! In sfarsit,dupa atatea candidaturi de rahat si mandate batjocoritoare in fata salajenilor, un om care cu siguranta isi va merita locul in Parlament.👏👏👏

 2. Anonim

  Nu va grabiti cu laudele. Vi-se va taia imediat elanul de ”pupat”…
  De asta este tara asta in ”coada ” Europei ca a fost condusa peste 20 de ani de profesori.
  Toata stima pentru cei care-si vad de catedra si nu intra in politica.Nu le poti impaca pe amandoua !!!??

  1. Mus

   Si cine sa intre in politica si sa conduca aceasta tara?! Incultii si afonii tip Veorica,Dragnea;Ciolacul…etc.!?

  2. Anonim

   Poate ti-e dor de vremurile trecute cand un cizmar conducea tara…

 3. 403 Forbiden

  Doamna stăpînește la perfecție langue du bois!

 4. Prieten

  Langue de bois, monsieur!

 5. Anonim

  Acum doamna Kovacs are ocazia sa ajute sistemul de educatie mult mai mult ca atunci cand solicita note explicative directorilor de scoli pentru neincadrarea in costul standard si propunea taierea de posturi . Si ca sa nu mai spun despre invitatie directorilor la ISJ Salaj, in biroul dnei , cate 2, pentru a oferi solutii de reducere a posturilor in mijlocul anului scolar 2014 – 2015. Daca plecati in Parlament cu aceste metehne v-ati gresit cariera.

  1. Anonim

   @19:27. Atît o duce mintea, nu are cum să se schimbe!

 6. Anonim

  Din postura de inspector general adj. in afara de taieri de posturi nu prea v-ati remarcat. Acum puteti sa va luptati pentru alocarea celor 6% din PIB pentru educatie, mai ales ca sunteti la guvernare cu ciumatii.

 7. Vasile

  Cand te gândești că si Com9 este parlamentar in a doua legislatură IRINA este AUR

 8. Mihaela

  Sant bucuroasa ca a castigat si cu un vot de la mine.

Leave a Comment