În Sălaj: Majoritatea candidaţilor pentru alegerile parlamentare sunt în bloc-starturi

Aproape toţi candidaţii cu care partidele din Sălaj vor intra în campania electorală pentru alegerile parlamentare din iarnă au fost stabiliţi, puţine fiind nominalizările care se lasă în că aşteptate. Pe liste se regăsesc aceleaşi persoane care au mai fost aduse în atenţuia sălăjenilor şi la scrutinurile anterioare şi care sunt cunoscute deja electoratului prin prisma unor proiecte promovate sau, din contră, prin aceea a unor scandaluri. Întreaga saga a celor care îşi vor încerca forţele în decembrie în cele ce urmează.

Mihaela Moldovan

Toţi cei trei parlamentari USL în funcţie – deputatul Iuliu Nosa (PSD), deputatul Mirel Taloş (PNL) şi senatorului Gheorghe Pop (PSD) – candidează pentru un nou mandat, un alt candidat desemnat de USL pentru alegerile parlamentare fiind directorul Direcţiei Silvice Sălaj, Dorel Oros. Pentru două Colegii din Sălaj, USL nu şi-a desemnat, deocamdată, candidaţii, acest lucru urmând să fie realizat săptămâna viitoare.
Fostul ministru al Economiei din Guvernul Ungureanu, deputatul Lucian Bode, va candida la alegerile parlamentare pe listele PDL Sălaj. Ceilalţi candidaţi desemnaţi de democrat-liberalii sălăjeni sunt Claudiu Bârsan, fost subprefect al Sălajului, în 2008-2009, Romeo Benc – silvicultor, Florin Astaloş – consilier local în comuna Măerişte şi Dumitru Blaga – om de afaceri din Şimleu Silvaniei. Pentru Senat, în Colegiul nr. 2 Jibou–Zalău, din partea ADR, ca propunere a PNŢCD, va candida Avram Fiţiu, conf.dr. în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj Napoca.
Candidaţii UDMR sunt deputatul Seres Denes, Vegh Alexandru – fost prefect şi actual inspector guvernamental, Csoka Tiberiu – actual vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Papp Lajos – profesor, Sarkozy Paul – fost viceprimar al Jiboului şi Irina Kovaci – directorul Colegiului Reformat Wesselenyi Zalău.
De asemenea, PPDD Sălaj vine cu o formulă de candidaţi interesantă, care îi reuneşte, până acum, pe fostul candidat independent la Primăria Şimleu Silvaniei – Ioan Mocanu, fostul subprefect al Sălajului în perioada 2008 – 2010 – Onorica Abrudan, pe liderul PPDD Sălaj – Alin Demle şi pe omul de afaceri Otto Haller.

Situaţia pe Colegii

Astfel, fostul ministru al Economiei din Guvernul Ungureanu, deputatul Lucian Bode, va candida pentru un al doilea mandat în Camera Deputaţilor pe listele PDL Sălaj, în Colegiul nr.1 Şimleu Silvaniei, unde a câştigat şi la alegerile trecute. Bode îi are drept contracandidaţi pe Dorel Oros, care candidează din partea USL, pe Ioan Mocanu – de la PPDD şi pe Papp Lajos – candidatul UDMR.
Tot pentru Camera Deputaţilor, dar în Colegiul nr. 2 Cehu Silvaniei, candidatul PDL este Florin Astaloş, acesta urmând să îi aibă ca adversari în lupta electorală pe deputatul Seres Denes din partea UDMR şi pe omul de afaceri zălăuan Otto Haller din partea PPDD. În Cehu Silvaniei, populaţia este preponderent de etnie maghiară, iar la alegerile parlamentare din urmă cu 4 ani, respectiv 8 ani, câştigător a fost Seres Denes.
În Colegiul nr. 3 Jibou, candidatul PDL Romeo Benc, de profesie silvicultor, îi va avea drept contracandidaţi pe deputatul Iuliu Nosa, prim-vicepreşedinte al PSD Sălaj care va candida din partea USL, şi pe fostul viceprimar al oraşului, Sarkozy Paul, care candidează din partea UDMR. Pentru acest Colegiu, PPDD Sălaj îşi va stabili candidatul abia săptămâna viitoare.
Desemnarea candidatului pentru acest Colegiu a fost mai grea pentru cei din PSD Sălaj, întrucât au avut de ales dintre două nume: deputatul Iuliu Nosa, care mai are câştigate în acest Colegiu de pe Valea Someşului două mandate şi vrea să îl obţină pe al treilea, şi consilierul judeţean Dan Ghiurco, acesta exprimându-şi dorinţa de a candida în faţa Comitetului Executiv Judeţean al PSD. Pentru desemnarea unui nume din cele două s-a votat secret, iar cele mai multe voturi le-a obţinut Iuliu Nosa (26 la 14). De asemenea, deşi la nivel de judeţ au existat unele vehiculări cum că Dan Ghiurco ar putea candida în Colegiul respectiv independent sau din partea altui partid, în cazul în care nu se bucura de susţinerea colegilor din PSD, liderul social-democraţilor sălăjeni, Tiberiu Marc, a precizat că a fost vorba doar de speculaţii neserioase. „El (Ghiurco, n.r.) a declarat că nu a avut niciodată intenţia asta şi a asigurat că rămâne în continuare în PSD. Nu cred că sunt serioase speculaţiile făcute în legătură cu o posibilă plecare sau o candidatură a sa în altă formă decât USL”, a declarat Marc.
În Colegiul nr. 4 Zalău, deputatul liberal Mirel Taloş candidează pentru un nou mandat din partea USL, avându-i drept oponenţi pe Claudiu Bârsan – PDL, pe Irina Kovaci de la UDMR şi pe fostul subprefect al judeţului în perioada 2008 – 2010 Onorica Abrudan, de la PPDD.
Pentru Senat, în Colegiul nr. 1 Şimleu-Cehu, din partea PDL va candida omul de afaceri şimleuan Dumitru Blaga. Contracandidaţii acestuia sunt, deocamdată, Vegh Alexandru – de la UDMR, care este fost subprefect al Sălajului în perioada 2008-2012 şi actual inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului, şi Alin Demle – preşedintele PPDD Sălaj.
Tot pentru Senat, dar în Colegiul nr. 2 Jibou–Zalău, candidatul ADR, propus de PNŢCD Sălaj este Avram Fiţiu, în timp ce candidatul USL este deputatul Gheorghe Pop (PSD). Din partea UDMR, pentru acest colegiul senatorial va candida Csoka Tiberiu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. De asemenea, un alt posibil candidat al PPDD este Gheorghe Stanciu, fost prim vice-preşedinte al PDL Sălaj.

Dosar de candidat – PDL

Fostul ministru al Economiei în Guvernul Ungureanu, deputatul PDL Lucian Bode, va încerca obţinerea unui al doilea mandat de parlamentar în Colegiul nr.1 Şimleu Silvaniei. Bode este şi preşedintele democrat-liberalilor sălăjeni, printre cele mai importante proiecte sprijinite de el fiind numărându-se reabilitarea drumului naţional DN1H pe tronsonul Hereclean – Aleşd, proiect finanţat din fonduri europene şi guvernamentale. Bode a spus că, pe de-o parte este mulţumit că, în aceşti 4 ani, au fost finanţate în Sălaj proiecte cu o valoare totală de peste 100 milioane de euro.
În 2011, deputatul Lucian Bode a fost cel mai bun marcator al naţionalei de fotbal a Parlamentului României la Turneul european de fotbal al parlamentarilor desfăşurat, în 2011, în Ungaria, marcând trei din cele cinci goluri ale tricolorilor. Bode a cochetat cu fotbalul şi înainte de a intra în politică, el evolând în tinereţe în campionatul judeţean de fotbal. Născut în bazinul oraşului Şimleu Silvaniei (comuna Valcău de Jos, n.r.), Bode este căsătorit şi are un copil.
Cu excepţia lui Lucian Bode, restul echipei de candidaţi a PDL este nouă, dintre ei mai cunoscut fiind Claudiu Bârsan, care a fost subprefect al Sălajului, în perioada 2009-2010, iar apoi, până în iulie 2012, preşedinte al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj. În prezent, Bârsan lucrează în mediul privat, ca şi consilier juridic, meseria sa de bază. În vârstă de 36 de ani, Claudiu Bârsan este căsătorit şi are trei copii.
Dintre candidaţii PDL cel mai tânăr este Florin Astaloş. În vârstă de 35 de ani, acesta este fermier şi consilier local în comuna Măerişte. Romeo Benc, în vârstă de 47 de ani, este de profesie silvicultor şi este angajat al Direcţiei Silvice Sălaj, iar Dumitru Blaga, în vârstă de 44 de ani, este om de afaceri din Şimleu Silvaniei.
În ceea ce îl priveşte pe candidatul ADR Avram Fiţiu, care candidează în Colegiul nr. 2 Jibou–Zalău, acesta este conf.dr. în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj Napoca. Fiţiu este preşedintele Asociaţiei „Agroecologica” şi deţine o fermă de mere, în localitatea Mera – judeţul Cluj, una de catină în judeţul Timiş, dar şi un atelier de procesare de panificaţie în Sălaj. Fiţiu s-a născut în Sălaj, în localitatea Marin.

Dosar de candidat -USL

Deputatul PSD Iuliu Nosa, care candidează pentru obţinerea celui de-al treilea mandat pe Valea Someşului, în Colegiul nr. 3 Jibou, s-a născut în această zonă a Sălajului, în comuna Creaca. În perioada 2000-2004, Iuliu Nosa a fost primar al Zalăului, punând bazele proiectului privind realizarea şoselei de centură a municipiului sălăjean. Odată ales parlamentar, Nosa a susţinut implementarea acestui proiect. Nosa este căsătorit şi are trei copii.
Senatorul PSD Gheorghe Pop, care va candida din partea USL în Colegiul nr. 2 Zalău – Jibou, va încerca să obţină voturile electoratului pentru un al doilea mandat de parlamentar. Pop nu s-a remarcat prin vreun proiect anume, dar nici nu a fost implicat în vreun scandal. Gheorghe Pop este căsătorit şi este membru PSD Sălaj de peste 10 ani. Înainte să fie ales deputat în 2008, Pop a fost director al Direcţiei de Pază şi Protocol din cadrul Consiliului Judeţean.
Deputatul PNL Mirel Taloş, care candidează din partea USL pentru obţinerea unui al doilea mandat în Colegiul nr.4 Zalău, a insistat pentru reabilitarea şi modernizarea Staţiei CFR Zalău încă din timpul Guvernului liberal Tăriceanu, acesta fiind cel mai amplu proiect susţinut de Taloş în folosul sălăjenilor. Pentru modernizarea Staţiei CFR Zalău, contractul de finanţare a fost semnat în decembrie 2008 de ministrul Transporturilor la acea vreme, Ludovic Orban, în ultimele zile ale guvernului liberal.
Planul iniţial era ca în 2009 – mai 2010 să aibă loc proiectarea, mai – decembrie 2010 să fie atribuirea lucrării şi în 2011-2012 executarea lucrărilor, însă procedura de atribuire a lucrării s-a prelungit din cauza contestaţiilor. Totul a reintrat pe făgaşul normal abia în februarie anul curent, când a fost semnat contractul de modernizare, valoarea investiţiei fiind de 6,3 milioane de euro fără TVA. Un alt prooiect susţinut de Taloş a fost realizarea centurii Zalăului, în acest sens deputatul insistând pe lângă autorităţile centrale în vederea mutării poligonului Afghireş în altă locaţie. De precizat că Taloş a fost consilier al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu.
Candidatul USL în Colegiul nr.1 Şimleu Silvaniei, Dorel Oros, este directorul Direcţiei Silvice Sălaj. Nu este prima dată când Dorel Oros a fost nominalizat drept candidat pentru alegerile parlamentare. În 2008, Oros a fost candidatul propus de PNL Sălaj pentru Colegiul senatorial nr.2 Zalău – Jibou, însă înainte de alegeri cu aproximativ o lună, a preluat conducerea RNP Romsilva. Ca urmare, PNL Sălaj şi-a desemnat la vremea respectivă un alt candidat pentru Colegiul respectiv. Oros a rămas la conducerea Romsilva până în ianuarie 2009, când a fost demis din funcţie printr-un al ministrului Agriculturii la acea vreme, Ilie Sârbu. După demitere, Oros a anunţat că va contesta în instanţă ordinul respectiv şi a revenit la conducerea Direcţiei Silvice Sălaj, al cărei director este în prezent.

Dosar de candidat – UDMR

Deputatul UDMR Seres Denes va candida în Colegiul nr. 2 Cehu Silvaniei, pentru obţinerea celui de-al treilea mandat, după ce la alegerile parlamentare din 2004 şi 2008 a câştigat în acelaşi Colegiu. Printre proiectele susţinute de Seres Denes ca parlamentar se numără cel privind mutarea poligonului Aghireş din actuala locaţie, astfel încât să poată fi construit cel de-al doilea tronson al şoselei de centură a Zalăului. După mai bine de 3 ani de lobby şi dialog cu autorităţile centrale, administraţia municipală a obţinut acordul Ministerului Apărării Naţionale pentru mutarea poligonului respectiv în comuna Crasna.
Un nume cunoscut sălăjenilor este şi Vegh Alexandru, candidatul UDMR pentru Senat, în Colegiul nr. 1 Şimleu-Cehu. Vegh a fost subprefect al Sălajului în perioada ianuarie 2005-martie 2009, după care a fost inspector guvernamental până în ianuarie 2010. În perioada 8 inauarie 2010 – 11 mai 2012, Vegh a fost prefect al Sălajului, iar de atunci până în prezent Vegh este inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului.În urmă cu 4 ani, Vegh a cerut Executivului de la acea vreme să sprijine financiar decolmatarea barajului de retenţie a Zalăului, ploile abundente căzute în acea vară riscând să inunde municipiul sălăjean. Totodată, aflat la şefia Prefecturii Sălaj, Vegh a curăţat malurile barajului Vârşolţ de tarabele, rulotele şi „acareturile” amplasate aici de pescarii amatori, răspunzând, astfel, mai multor sesizări primite de instituţia sălăjeană de la populaţie.
Candidatul UDMR în Colegiul nr.2 Zalău – Jibou, Csoka Tiberiu, este la cel de-al treilea mandat ca preşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj, în timp ce Sarkozy Paul a fost viceprimar al Jiboului în mandatul 2004 – 2008. Ceilalţi doi candidaţi ai UDMR sunt mai puţin cunoscuţi în judeţ, ei provenind din rândul cadrelor didactice. Astfel, Papp Lajos este profesor în Şimleu Silvaniei, în timp ce Irina Kovaci este directorul Liceului Reformat Wesselenyi din Zalău.

Dosar de candidat – PPDD

Dintre candidaţii cu care participă PPDD la alegerile parlamentare, cel mai cunoscut nume este al Onoricăi Abrudan. Aceasta a fost viceprimar al Zalăului, în mandatul 2004 – 2008, din partea PDL Sălaj, iar în perioada 2008 – 2009 a fost preşedintele Organizaţiei de Femei a PD Sălaj şi secretar regional pe Regiunea de Dezvoltare Nord Vest a PD. În 2009, Onorica Abrudan şi-a dat demisia din acest partid şi a fost numită subprefect al Sălajului, funcţie pe care a ocupat-o până în luna mai anul curent, când a fost eliberată din funcţie. De la data respectivă şi până în prezent, Abrudan este angajat al Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţii Sociale Sălaj.
Pentru alegerile parlamentare din acest an, Abrudan a intenţionat să reintre în PDL Sălaj şi să candideze din partea acestui partid, însă dorinţa ei nu s-a bucurat de sprijinul foştilor colegi democrat-liberali. Ca urmare, când PPDD Sălaj i-a propus să candideze şi să îi reprezinte în Colegiul nr.2 Zalău, Abrudan a acceptat.
Un alt nume cunoscut sălăjenilor şi care ar putea apărea pe lista PPDD este Gheorghe Stanciu, fost prim vice-preşedinte al PDL Sălaj. Acesta a candidat şi la alegerile din 10 iunie anul curent pentru şefia CJ Sălaj, fiind implicat la acea vreme într-un scandal politic împreună cu Protopopiatul Ortodox Şimleu Silvaniei. Astfel, Gheorghe Stanciu a achitat asigurările mai multor case parohiale ortodoxe din judeţ, care aparţin de Protopopiatul respectiv, lăsând în schimb la secretariatul acestuia liste care trebuiau completate cu semnături din partea populaţiei, în vederea candidaturii lui ca independent la şefia Consiliului Judeţean Sălaj.
Preoţii ale căror asigurări pentru casele parohiale au fost achitate de Stanciu au primit, în Vinerea Mare, din partea Protopopiatului Şimleu Silvaniei două mesaje pe telefoanele mobile: un prim mesaj în care erau anunţaţi de faptul că Gheorghe Stanciu a achitat integral asigurările caselor lor parohiale şi că le transmite sărbători pascale fericite şi un al doilea mesaj prin care preoţii erau rugaţi ca, până în 25 aprilie, să aducă la Protopopiat o serie de acte bisericeşti, dar şi listele cu semnături pentru Gheorghe Stanciu. După ce această situaţia a fost făcută publică de presa locală, Permanenţa Consiliului Eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Sălajului a luat decizia să nu îi prelungeascu protopopului Vasile Boşca mandatul de 4 ani (a expirat în 12 aprilie, n.r.) şi a numit un protopop nou la Protopopiatul Şimleu Silvaniei, în persoana lui Dan Haiduc.
Gheorghe Stanciu a fost prim-vicepreşedinte al PDL Sălaj din octombrie 2010 până în octombrie 2011, când a fost exclus din partid, printr-o decizie a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al PDL Sălaj, din cauză că nu a respectat câteva hotărâri ale BPJ şi din cauză că „a atacat verbal, în public, mai mulţi colegi”.
Ceilalţi candidaţi ai PPDD sunt nume mai puţin cunoscute. Este vorba, astfel, de omul de afaceri Ioan Mocanu, din Şimleu Silvaniei, de omul de faceri zălăuan Otto Haller şi de liderul PPDD Alin Demle. Dintre aceştia, Ioan Mocanu a candidat ca indepent, la alegerile locale din vară, pentru Primăria Şimleu Silvaniei.

10 Thoughts to “În Sălaj: Majoritatea candidaţilor pentru alegerile parlamentare sunt în bloc-starturi”

  1. Florica

    Haller candideaza? Pai cum ca, insa nu si-a platit datoriile de la locale!

  2. Alin

    Cred ca Bode trebuis sa aiba emotii.

  3. Georgel Babiuc

    „Odată ales parlamentar, Nosa a susţinut implementarea acestui proiect…”

    publicitate

    How much?

  4. Anonim

    Cel mai valabil dintre toti este Avram FITIU

  5. Ileana

    Corect.Si eu voi vota Avram FITIU !

  6. pt cei care voteaza cu Fitu

    bravo, mai. sunteti doi.

  7. iii

    dumitru blaga are materie cenusie si stofa. este de ales.

  8. Dan

    Si eu voi vota FITIU! Si nu mai numara ca o faci pe degeaba!
    Fitiu, un om deosebit va castiga!

  9. Anonim

    votez blaga! merita!

  10. ion

    a ajuns unde este ca s-a vandut ca iuda stiu toti sindicalistii din simex.Pretul a fost un autoturism modest(renault9) pt care a avut misiunea sa dizolve sindicatul,ca bonus a mai primit un apartament.Rusine

Leave a Comment