Cu ştampila în cabina de vot

Biroul Electoral Central a decis care sunt situaţiile în care votul este considerat valabil, nul sau alb. Conform documentului publicat de Biroul Electoral Central, voturile sunt considerate valabil exprimate atunci când ştampila cu menţiunea „votat” este aplicată în interiorul unui singur patrulater sau dacă ştampila cu menţiunea „votat” depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă (inclusiv situaţia în care ştampila este doar tangentă la un patrulater dar nu atinge şi un altul).
Vot valabil exprimat este considerat şi în cazul în care ştampila cu menţiunea „votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletin) şi în cazul în care ştampila cu menţiunea „votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a mai aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreaun alt patrulater.
În schimb, dacă pe buletinul de vot nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare, buletinul de vot are alt model decât cel legal aprobat, ştampila cu menţiunea „votat” are alt model decât cel legal aprobat ori este aplicată în două sau mai multe patrulatere, votul exprimat este considerat nul.
Tot vot nul se consideră şi în cazul în care ştampila cu menţiunea „votat” este aplicată în două sau mai multe patrulatere, chiar dacă unele ştampile au fost tăiate de alegător, dacă ştampila a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor sau ştampila atinge două sau mai multe patrulatere.
Voturile albe sunt considerate voturile exprimate prin introducerea buletinelor de vot în urnă fără aplicarea ştampilei cu menţiunea „votat” în vreun patrulater.

Leave a Comment