Cele mai importante OUG-uri din “calupul” de 25 adoptat în ultima zi de existență a Guvernului Orban

Guvernul Orban a fost demis miercuri, la trei luni și o zi de la învestire, după ce moțiunea de cenzură a PSD a trecut la votul Parlamentului.  Au fost prezenți 423, voturi exprimate 400, anulate 0, voturi exprimate pentru adoptarea moțiunii 261, voturi contra 139, abțineri – 0. Pentru a trece moțiunea erau necesare 233 de voturi. Trecerea moțiunii de cenzură și demiterea Cabinetului Orban reprezintă primul pas în organizarea alegerilor anticipate.

Guvernul Orban a adoptat, cu o seară înainte de ziua votului pe moțiunea de cenzură împotriva actualului Executiv, 25 de ordonanțe de Urgență, cea mai mare parte dintre ele cu un impact mare asupra vieții românilor. Una dintre Ordonanțe prevede alegeri parlamentare cu acces mai larg pentru populație. Astfel, una dintre cele mai aşteptate, dar şi criticate OUG-uri, este cea referitoare la organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen, actul normativ ce prevede posibilitatea votării la orice secţie, indiferent de domiciliu, dar şi dublarea numărului parlamentarilor din Diaspora, de la 2 la 4 senatori şi de la 4 la 8 deputaţi. În plus, cetăţenii români din străinătate vor putea vota, la fel ca la alegerile prezidenţiale, timp de trei zile, la orice secţie de votare. PSD a criticat această noutate, susţinând că ar încuraja turismul electoral, în timp ce Guvernul a explicat că acest fenomen, manifestat până în 2016, nu se poate repeta din simplul motiv că în urmă cu patru ani a fost operaţionalizat sistemul electronic de prevenire şi combatere a votului multiplu, prin scanarea cărţilor de identitate ale alegătorilor. Pe de altă parte, OUG scurtează termenul pentru organizarea alegerilor anticipate la doar 50 de zile după dizolvarea Parlamentului ca urmare a nevalidării a două propuneri de formare a unui nou guvern.

Servicii medicale în privat, decontate de stat. Tot în şedinţa de marţi, Guvernul a mai adoptat alte 24 OUG-uri pentru varii sectoare de activitate. Spitalele private vor asigura în premieră servicii medicale de urgenţă decontate integral de stat, prevede Ordonanţa de Urgenţă care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, adoptată în şedinţa de Guvern de marți. Lista spitalelor private care vor putea asigura servicii medicale de urgenţă decontate de stat urmează să fie stabilită prin Ordin de ministru. Spitalele private nu pot încasa niciun fel de sume suplimentare (coplată) de la pacienţi, se arată în textul Ordonanţei de Urgenţă. O altă ordonanţă prevede descentralizarea la nivel regional a managementului fondurilor europene structurale şi de investiţii, astfel încât autorităţile locale să nu mai fie dependente de autorităţile de management de la nivelul Ministerelor. Tot în privinţa fondurilor europene, Guvernul a emis o OUG pentru implementarea proiectelor cu finanţare din fonduri structurale în vederea evitării riscului de decomitere pentru anul 2020.

O altă Ordonanţă prevede măsuri financiare pentru finalizarea proiectelor fazate aferente exerciţiului 2014-2020 al UE, iar o alta măsuri pentru pregătirea portofoliului de proiecte destinat finanţării din fonduri nerambursabile pentru perioada 2021-2027. Pe de altă parte, Guvernul a adoptat şi instituirea Programului naţional de introducere a gazelor naturale în localităţile încalzite cu combustibil solid, măsuri pentru stocurile de urgenţă medicală şi instituirea carantinei în situaţii de epidemii, dar şi pentru modificarea Legii Educaţiei.

De asemenea, au fost adoptate noi măsuri în ce priveşte Legea Sănătăţii, referitoare la concediile şi indemnizaţiile sociale de sănătate, pentru eficientizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru circulaţia pe drumurile publice, pentru instituirea unui Program-pilot de acordare a unui suport alimentar (masă caldă) preşcolarilor şi elevilor din 150 de unităţi de învăţământ, dar şi pentru operaţionalizarea completelor de judecată însărcinate cu soluţionarea litigiilor din domeniul achiziţiilor publice, aşa încât procesele să nu dureze, ca în prezent, chiar şi ani întregi, blocând proiecte de infrastructură din cauza contestaţiilor depuse de firmele care pierd licitaţiile.

Orban critica, în trecut,  ordonanţele de urgenţă. Opoziţia a criticat faptul că Guvernul Orban a dat cele 25 de ordonanţe de urgenţă într-o singură şedinţă. Guvernul PNL a recurs la adoptarea unui număr record de OUG, în condiţiile în care chiar Ludovic Orban şi ceilalţi lideri liberali au criticat această practică la guvernele PSD. Chiar în urmă cu câteva zile, fostul premier explica faptul că legiferarea prin OUG nu este foarte democratică, argumentând în favoarea angajării răspunderii în Parlament. De altfel, practica recurgerii la ordonanţe de urgenţă a guvernării PSD era criticată deseori de liberali în perioada în care erau în opoziţie. Acest lucru era semnalat încă din titlu în moţiunea de cenzură din iunie anul trecut împotriva Guvernului Dăncilă, care nu a trecut: „Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot!”

 

 

 

Alte articole

9 Thoughts to “Cele mai importante OUG-uri din “calupul” de 25 adoptat în ultima zi de existență a Guvernului Orban”

 1. Anonim

  Probabil revine psd-ul la putere(din pacate) is curios doar ca fapt divers cat de repede se va dubla alocatiile si pensiile…ca doar ei au batut din gura ca sunt bani si sa vedem acele autostrazi..ori scuza va fii ca guvernul orban in 3 luni a distrus Romania…

  1. Anonim

   1, Scuza mi s-ar părea valabilă, cîtă vreme bugetul a fost făcut de liberali. 2. Liberalii CHIAR au distrus în 3 luni cît lăcustele în 3 ani. 3. Totul de la cap se-mpute,

 2. Anonim

  Lucru dovedit din 1990 încoace: în această țară a eșecului, în care se întîmplă lucruri interesante, dar nu care trebuie, nu are nici un rost să votezi!

 3. Anonim

  Si totusi, ce rost mai are parlamentul cu atatea ordonante ?

 4. Anonim

  tu esti chiar dus cu capul!

 5. Anonim

  Interesele sunt mult mai mari decat onoarea ..
  Alta mare dezamagire ..chiar nu ne putem baza pe clasa politica ?!?! Ne au invadat ciumele de toate culorile ?is mai periculosi ca virusii
  Noi pe cine mai votam ? Mare rusine pentru aceasta tarisoara !!!!???

 6. ioan delu

  Noaptea pentru hoti>Nu am vazut niciun hastagist in Piata Victoriei.Sau la ciuma portocalie se iese numai de la 26 de OUG-ri in sus.

 7. UN DAC LIBER

  – parlament cu 300 de senatori si deputati. La ora actuala avem 465 de parlamentari; de ce ?!!!!
  – cat votul nu este obligatoriu, sa se voteze numai unde au domiciliul, conform listelor electorale. Sa nu se organizeze sectii de votare pentru cetatenii din ROMANIA numai pe TERITORIUL ROMANIEI SI NUMAI INTR-O SINGURA ZI.

  1. Anonim

   Domnu goDac, dreptul la vot este un drept fundamental, care nu poate fi supus vreunei interdicții/resctricții (inclusiv teritoriale), decît prin hotărîre judecătorească de condamnare definitivă!

Leave a Comment