Averile parlamentarilor salajeni ne invart cutitul in rana

Averile parlamentarilor salajeni ne invart cutitul in rana Fara prea multe comentarii, pentru ca ar fi de prisos, va invitam sa faceti cunostinta cu averile celor care vor reprezenta Salajul in Parlament in urmatorii patru ani. Demersul nostru este cu atat mai util cu cat, peste patru ani, vom putea sa tragem linie si sa punem punct. Mai precis, vom putea face o analiza a veniturilor acumulate de acestia intr-un singur mandat. Astfel, in cele ce urmeaza, vom afla situatia materiala declarata a fiecarui parlamentar salajean in parte, demnitari obligati sa-si completeze si sa-si faca publice averile, asa cum le cere legea odata cu preluarea unei functii publice.

Luciane, dar vila unde-i?

Zalauan pana in maduva oaselor (cel putin prin prisma locatiilor imobilelor detinute), proaspatul deputat PDL in colegiul Simleu Silvaniei, Lucian Bode, sustine in declaratia sa de avere ca, la ora actuala, are in posesie, in intravilanul municipiului Zalau, peste 6 ari de teren, obtinut in 2006 prin cumparare. Mai aflam, de asemenea, ca deputatul mai detine la capitolul cladiri, inca din 2001, un imobil cu o suprafata de 55,31 de metri patrati. Presupunem ca este vorba de un apartament si nu de o vila, imobil care practic exista in posesia deputatului, dar care nu apare in declaratia sa de avere, probabil din motive de… nefinisare a constructiei. Dar nu-i nimic, din leafa de parlamentar, asigurata din banii contribuabilului in urmatorii 4 ani, suntem siguri ca Lucian Bode va reusi sa taie panglica la inaugurarea viitoarei sale vile private. Din declaratia de avere a pedelistului mai aflam ca acesta conduce, desigur, in afara orelor de serviciu, un autoturism Volkswagen obtinut in 2001.

La capitolul datorii, deputatul sta destul de rau, si asta daca ne raportam la cei peste 66 de mii de franci elvetieni (aproape 1,8 miliarde de lei vechi). Trist, dar adevarat…

Seres Denes nu sta degeaba

Fata de Lucian Bode, colegul sau de Camera, deputatul Seres Denes, pare ca se desprinde din alta lume, cel putin in ceea ce priveste bunurile imobile. Si, pentru a exemplifica, aflati ca demnitarul UDMR, care reprezinta electoratul din colegiul Cehu Silvaniei, detine: 4,3 hectare de teren in Mesesenii de Jos si 5,4 ari de teren in Zalau. Si, pentru ca pseudo-latifundiarul trebuie sa isi viziteze domeniile, Seres Denes si-a cumparat, inca din 1996, un tractor. Pe aceasta cale, ii atragem atentia parlamentarului ca s-au inventat ATV-urile, care consuma si polueaza mai putin decat un motor U 650.

Pentru a demonstra ca Seres Denes nu a stat deloc cu mainile in san, in cei 16 ani de cand face naveta Zalau – Parlamentul Romaniei, va facem cunoscute activele financiare ale deputatului, mai precis sumele pe care le detine in diferite conturi: 20.000 RON – Cooperativa de Credit Aurul Crasna, 7.000 de euro – OTP Bank Zalau, 31.000 RON – Banc Post Zalau, 25.000 RON – Banca Transilvania Zalau si 5.000 RON – CEC Zalau. In total, parlamentarul a strans circa 110.000 RON. In schimb, datoriile lui Seres Denes, scadente in 2021, se ridica la 50.000 RON.

Iuliu Nosa, atins de febra pamantului

Un alt deputat care reprezinta un colegiu diferit fata de cel in care domiciliaza este liderul PSD, Iuliu Nosa, ales in Colegiul Jibou. Si totusi, parlamentarul are ceva tangente cu electoratul pe care il reprezinta in Parlament, in conditiile in care detine, la Creaca, atat o casa de locuit, cat si 5,6 hectare de teren, din care 2,8 hectare teren agricol, 1 hectar forestier si 1,6 hectare intravilan. Mai mult, deputatul a adunat pe langa el alti 10 ari de teren in intravilanul Zalaului, un apartament si o casa de locuit, in suprafata de doar 92 de metri patrati, imobile situate in acelasi unic municipiu in Salaj.

Din cate am constatat, si pe Iuliu Nosa l-a atins febra pamantului, astfel ca acesta trebuie lucrat. Deputatul detine un tractor Hart 200, precum si alte 4 utilaje agricole. De retinut faptul ca Iuliu Nosa nu are conturi in banci, ci doar o datorie de 35.000 de euro la Raiffeisen Bank (si nu Raiffaisen Bank, cum apare in declaratia sa de avere), scadenta in 2020.

Casa lui Mirel Talos, in imponderabilitate

Deputatul liberal Mirel Talos, reprezentant de seama al electoratului municipiului Zalau in Camera Deputatilor, nu a reusit, cel putin pana in prezent, sa isi dezvolte averea in colegiul in care a fost ales. Dar, in viitorii patru ani parlamentari, acesta va avea si timp, dar si grija, sa rezolve aceasta ecuatie. Insa, pana atunci, sa vedem care este averea demnitarului. In ceea ce priveste bunurile imobile, liberalul a cumparat, in 2006, doua suprafete de teren in judetul Ilfov, fiecare in suprafata de cate 10 ari. Insa, Mirel Talos isi construieste in Bucuresti, cu ajutorul creditelor, o casa de locuit in suprafata utila de doar 210 metri patrati. Pare sa fie vorba despre un imobil suspendat, in conditiile in care in declaratia sa de avere nu este specificat ca ar detine vreo suprafata de teren in Capitala.

Ajungem si la capitolul active financiare, unde, nu el, ci sotia sa (sa fim seriosi!), si-a deschis doua conturi la BCR, in care a reusit sa adune 5 mii de euro si 1.000 RON. Cam putin, spunem noi, pentru o sotie de fost sef de cabinet al ex-premierului Calin Popescu Tariceanu, functie care ii aducea lui Mirel Talos, anual, in conturi, aproape 430 de milioane de lei vechi. In schimb, datoriile sotilor Talos, inserate in declaratia de avere a parlamentarului, ajung la 55 de mii de euro. Bani, nu gluma! Cu toate acestea, familia Talos nu are de ce sa se planga, atata timp cat, la ora actuala, sunt membri in diverse consilii de administratie, ori detin dividende la anumite societati, surse de venit care cantaresc destul de greu in dreptul bugetului familiei.

Lui Gheorghe Pop ii plac spatiile stramte

La finele lui 2008, dupa alegerile parlamentare, Gheorghe Pop si-a vazut visul cu ochii, ajungand primul senator din istoria PSD Salaj. Si asta, dupa ce la alegerile din 2004, actualul senator a pierdut la mustata un loc in Parlament, astfel ca Petru Stan – care a cules infinit mai putine voturi – s-a lafait timp de patru ani in fotoliul de senator de Salaj. Oricum, dupa cum ne-au aratat rezultatele alegerilor parlamentare din 2008, pentru cel dintai peremist al Salajului, mandatul 2004-2008 a fost si ultima strigare…

Revenind la Gheorghe Pop, putem afirma ca acesta detine doua suprafete de teren. Un teren de 22 de ari in localitatea Stana, iar cealalalt in Zalau, cu o suprafata de 15 ari, ca deh, omului ii plac, deopotriva, vanatoarea si luxul. Desigur, terenurile pe care le detine nu au fost lasate in paragina, astfel ca demnitarul si-a ridicat din temelii doua case, in ambele localitati amintite. Atentie! Nici unul dintre imobile nu depaseste suprafata de 100 de metri patrati, astfel ca putem concluziona ca senatorul nu sufera de claustrofobie, asa cum sustin anumite guri rele…

Cum parlamentarului ii sta bine cu drumul, din declaratia sa de avere aflam ca Gheorghe Pop si-a asfaltat autostrada imaginara inca din 2005, cand si-a cumparat un autoturism Volkswagen, marca indragita si de deputatul Lucian Bode.

Senatorul nu are conturi in banci, dar sta destul de bine la capitolul datorii. Astfel, Gheorghe Pop este descoperit cu un credit de 40.000 de euro la Banca Transilvania. Cum imprumutul bancar a fost

contractat in 2008, apreciem ca banii obtinuti au fost risipiti numaidecat in campania electorala de la finele anului trecut. Speram ca efortul sa fi meritat, insa suntem curiosi sa aflam, nu cum, ci de unde… va rambursa senatorul aceasta valoare.

Fekete Andras, negru de saracie

Cel din urma parlamentar de pe lista noastra (fara nici o aluzie legata de faptul ca ar putea deveni si cel dintai), este senatorul UDMR, Fekete-Szabo Andras-Levente, zis si Fekete Andras. Parlamentarul, aflat la a doua legislatura din cariera sa de demnitar, detine in Simleu Silvaniei un hectar de teren forestier, dar si 0,75 hectare de pasune. Nu are in proprietate nici un teren intravilan, cu toate ca in declaratia sa de avere se mandreste cu o casa mostenita anul trecut si un apartament cumparat in 1991.

Chiar daca este senator din 2004, Fekete Andras nu s-a intins prea mult, decat ca prefera sa conduca mai mereu masina de serviciu, in detrimentul faptului ca Opelul Astra, cumparat in 2000 din bugetul familiei, ar putea sa rugineasca pana la expirarea mandatelor sale.

In fine, udemeristul nu are conturi in banci, si nici datorii, dar suntem convinsi ca nici usturoi nu a mancat…

Leave a Comment