A nins cu absenteism

Toate cele 311 secţii de votare din Sălaj s-au deschis, ieri, la ora 7, fără probleme, în ciuda ninsorii abundente care a căzut peste judeţ. În judeţul Sălaj, la alegerile parlamentare din 9 decembrie, au fost aşteptate la vot 200.986 de persoane. Judeţul a avut ieri deschise 311 secţii de votare, fiind împărţit în şase colegii: pentru Camera Deputaţilor – Colegiul nr.1 Şimleu Silvaniei, Colegiul nr.2 Cehu Silvaniei, Colegiul nr.3 Jibou şi Colegiul nr.4 Zalău, iar pentru Senat – Colegiul Şimleu – Cehu şi Colegiul Zalău – Jibou. Destul de probabil, ca şi la referendum, cifra persoanelor înscrise în listele electorale nu „bate” cu numărul real de alegători. Cine ştie, poate până la urmă se va reglementa situaţia. Măcar pentru alegerile din…2016.

2 milioane de lei pentru organizarea alegerilor

Judeţul Sălaj a primit de la Ministerul Administraţiei şi Internelor suma de 2,07 milioane de lei pentru organizarea alegerilor parlamentare, însă reprezentanţii Instituţiei Prefectului au estimat, bazându-se pe experienţa scrutinurilor precedente că, din acest total, 30 la sută nu va fi utilizat. „Sălajul a primit de la MAI suma de 2,07 milioane de lei pentru organizarea alegerilor parlamentare, din care 1,57 milioane de lei sunt pentru plata celor circa 3.000 de sălăjeni care vor face parte din birourile electorale ale secţiilor de votare, iar diferenţa de 500.000 de lei este pentru cheltuieli materiale. Totuşi, având în vedere situaţia scrutinurilor precedente, estimăm că ne va ajunge aproximativ 70 la sută din suma primită, iar restul se va vira înapoi la bugetul de stat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Sălaj, Oana Ciobanu. Partea de cheltuieli materiale include costul de imprimare a buletinelor de vot, deplasările în teren în perioada alegerilor şi organizarea secţiilor de votare. Potrivit Oanei Ciobanu, costul total al alegerilor va fi cunoscut, însă, abia după finalizarea procesului electoral, când vor fi centralizate toate plăţile efectuate.
Pe listele electorale permanente din Sălaj au fost înscrise aproximativ 201.000 de persoane, care au fost aşteptate, în 9 decembrie, la urne, la nivel de judeţ fiind tipărite 445.000 de buletine de vot. Pentru alegerile parlamentare, în Sălaj au fost 311 secţii de votare (52 fiind monitorizate pentru raportările statistice), din care aproape 150 au fost organizate în unităţi de învăţământ.

Declaraţii după vot

Preşedintele PSD Sălaj, Tiberiu Marc, la ieşirea de la urne: „România are nevoie de linişte, în primul rând, şi asta înseamnă o majoritate parlamentară puternică, care să poată susţine un guvern capabil să ia deciziile cele mai bune pentru viitorii patru ani. 2013 nu va fi un an simplu. (…) Un guvern care nu este capabil să ia cele mai bune decizii şi care nu se bucură de o susţinere suficientă ar fi cea mai mare problemă în acest moment. Eu cred că sălăjenii au înţeles lucrul acesta. Îndemnul meu este să meargă şi să voteze pentru că au ocazia să hotărască destinul lor pentru următorii patru ani. (…) Sălăjenii au găsit şi forţa fizică şi înţelepciunea să voteze aşa cum interesele lor le-au spus. Cred că o vor face şi astăzi, şi, începând de săptămâna viitoare, să existe deja prefigurată o majoritate care să poată da în cel mai scurt timp un guvern pentru viitorii patru ani”.
Preşedintele UDMR Sălaj, Seres Dénes, la ieşirea din secţia de votare: „Am votat în localitatea Crasna, una dintre comunele care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. De altfel, îmi doresc ca toate comunităţile din acest judeţ să ajungă la nivelul Crasnei. Astăzi am mai votat pentru ca Sălajul să rămână judeţ, să nu dispară de pe harta României”.
Preşedintele PDL Sălaj, Lucian Bode, după exercitarea votului: „În primul rând, am votat pentru un echilibru în politica românească şi pentru stabilitate economică. Am votat cu cei care au avut curajul să ia măsuri pentru a asigura stabilitatea economică a ţării, în cele mai grele momente din istoria post-decembristă. Nu în ultimul rând, am votat pentru fapte, nu pentru vorbe”.

Prezenţă scăzută la vot

Duminică, la ora 10, în Sălaj, conform datelor comunicate de judecătoarea Claudia Tomşa, preşedintele BEJ Sălaj, prezenţa la vot a fost de 3,19 la sută. În mediul rural au venit la vot 3,26 la sută dintre sălăjeni, iar în mediul urban 3,10 la sută. În comparaţie, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008, la aceeaşi oră, prezenţa la vot în Sălaj a fost de 3,39 la sută. Claudia Tomşa a declarat că nu au fost semnalate nereguli în procesul de votare şi nici nu există secţii închise.
Prezenţa la vot la ora 14 în judeţ a crescut la 16,6 la sută (13,89 la sută în mediul urban, 18,69 la sută în mediul rural), mai redusă decât la alegerile legislative precedente, la ora respectivă, când s-a înregistrat 19,39 la sută. La ora 14, Sălajul se situa la coada prezenţei la vot la nivel naţional, „înaintea” noastră fiind judeţele Sibiu, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Arad şi Timiş. În „topul urban” al prezenţei la scrutin, la ora menţionată, Sălajul s-a aflat pe penultimul loc.
■ Până la ora 18 s-au prezentat la secţiile de votare, conform datelor furnizate de BEJ Sălaj, 35,55 la sută dintre sălăjenii cu drept de vot (29,40 la sută în mediul urban, 40,31 la sută în mediul rural). În comparaţie, la alegerile din 2008, la aceeaşi oră, s-au prezentat la urne 37,88 la sută dintre conjudeţenii noştri. Nici la această oră, oficial, la BEJ Sălaj nu s-au semnalat incidente.
■ Conforrm datelor BEC, la ora 21 prezenţa la vot în judeţul Sălaj a fost de 41,77 %.

„Vin de la biserică şi nu pot minţi”

Cetăţenii municipiului sălăjean nu s-au înghesuit să ajungă la secţiile de votare. Motivele sunt diverse: fie din cauza ninsorii abundende, a străzilor acoperite de un strat gros de zăpadă, fie din pură comoditate sau din simplul fapt că nu au mai vrut să voteze.
Dintre cei care au ales să voteze pentru senatorii şi deputaţii care să le reprezinte interesele în următorii patru ani, o bună parte s-au prezentat la secţiile de votare după ce au ieşit de la slujba religioasă de duminică. Doar că şi o parte dintre cei care s-au prezentat la urne au votat din inerţie, arătându-se neîncrezători până şi în candidaţii pentru care au pus ştampila pe buletinele de vot.
„Vrem să avem parte în această ţară de dreptate, de corectitudine, însă nu mai cred în candidaţi, în politicieni, nici măcar în cei pe care i-am votat. Mi-am făcut doar datoria de alegător”, ne-a spus Megyesi Zoltán, de 42 de ani. Un alt domn care tocmai ieşea din secţia de votare nu a dorit să dea declaraţii, afirmând doar în timp ce se îndepărta: „vin de la biserică şi nu pot minţi!”.

Tânărul de 24 de ani Kovacs Ferenc a fost, de asemenea, scurt în declaraţii. Acesta locuieşte în Cluj, dar are încă domiciliul în Zalău. „Am venit să votez pentru mama mea”, a spus acesta, de altfel, fiul candidatului UDMR, Irina Kovacs, în Colegiul 4 pentru Camera Deputaţilor.
Carolina Ardelean, în vârstă de 66 de ani, a susţinut că vrea o schimbare. „Din câte îi cunosc pe cei pe care i-am votat, îi văd oameni serioşi, cinstiţi şi mai umani. Am votat pentru că îmi doresc mai multă curăţenie în oraş şi mai multă grijă pentru bătrâni”. Elisabeta Costea, în vârstă de 60 de ani, a declarat că a votat „pentru ceva mai bun pentru copii, pentru tineri, să aibă locuri de muncă, pentru pensionari”.
Zălăuanul Ioan Gurzău, în vârstă de 60 de ani, a pus ştampila de vot pentru că vrea „să fie mai bine decât până acum, decât minciunile lui Băsescu”. „La nivel local îmi doresc să se meargă pe principiul actual, însă ca deputatul Taloş şi senatorul Pop să fie sprijiniţi de această dată. Până acum, totul a intrat în conturile capilor reţelei de traficanţi, şi anume a celor care ne conduc ţara”, a spus Ioan Gurzău.
Paul Oprea, în vârstă de 54 de ani, a afirmat că îşi doreşte ca votul său să aducă la conducerea ţării oameni care să-şi dedice munca treburilor gospodăreşti ale ţării. „Vreau să avem oameni care să ne reprezinte interesele, care să ajute la dezvoltarea clasei de mijloc, să creeze locuri de muncă, să schimbe ceva în această ţară. Ar trebui să se implice mai mult pentru sprijinirea sectorului agricol, singurul rămas, singura şansă pentru dezvoltarea şi ieşirea din criză”, a precizat zălăuanul Paul Oprea.

Preşedintele PP-DD Sălaj, amendat pentru alertare falsă

Preşedintele PP-DD Sălaj, Alin Demle, a fost amendat în ziua alegerilor cu 500 de lei, după ce a sesizat oamenii legii cu privire la faptul că primarul din comuna Valcău de Jos a transportat persoane la secţiile de votare, folosind microbuzul şcolar.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, a declarat că oamenii legii au demarat imediat cercetările pentru a verifica dacă sesizarea de transport persoane la secţia de votare cu microbuzul şcolar se confirmă. „În data de 9 decembrie, la ora 9.14, preşedintele unei formaţiuni politice din judeţul Sălaj a sesizat Poliţia, prin apelul unic de urgenţă 112, despre faptul că primarul din comuna Valcău de Jos transportă persoane la secţiile de votare, folosind microbuzul şcolar”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Potrivit sursei citate, poliţiştii au audiat persoana care este angajată de primărie pentru a conduce microbuzul şcolar. „Şoferul a declarat că în această dimineaţă (duminică dimineaţa, n.r.), în jurul orei 9, a condus autovehiculul din faţa casei sale până la primărie, pentru a face loc utilajelor de deszăpezire, venite să cureţe drumul judeţean”, a precizat Tincuţa Dumuţa.
Edilul comunei Valcău de Jos, Ioan Roşan, a declarat că a fost anunţat de această sesizare la primele ore ale dimineţii, chiar înainte de a se deplasa la secţia de votare. „Microbuzul şcolar se află în curtea primăriei încă de la primele ore ale dimineţii. Este o maşină foarte mare pentru a putea fi scoasă în trafic în condiţiile actuale de drum acoperit cu zăpadă. Mai mult decât atât, în momentul în care am fost anunţat despre sesizarea cu pricina, eu eram încă acasă, nici nu ajunsesem la secţia de votare”, ne-a declarat, duminică, Ioan Roşan.
Întrucât fapta sesizată prin apelul unic de urgenţă nu s-a confirmat, apelantul a fost amendat de poliţişti cu 500 de lei, pentru alertare falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, faptă prevăzută de art. 32, alin. 1, lit. b din OUG 34/2008, privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă.
Preşedintele organizaţiei sălăjene a PP-DD a aflat de la redactorii Magazin Sălăjean despre faptul că a fost sancţionat de poliţişti cu amendă de 500 de lei. „Voi contesta această amendă. Eu am dovezi, am martori care au văzut microbuzul şcolar plecând din localitatea Valcău de Jos spre cătunele din zonă, pentru a-i duce pe oameni la secţiile de votare. Nu voi lăsa lucrurile aşa”, a spus Alin Demle.

„M-aş fi dus pe jos oricât, prin zăpadă şi frig,doar ca să se schimbe ceva în bine în ţara asta”

În Crişeni, Mirşid, Prodăneşti, Creaca şi în cartierul Ortelec, cei mai harnici alegători au fost cei trecuţi de 50 de ani, pe care nici măcar troienele şi ninsoarea abundentă nu i-au ţinut departe de urne.
„Vreau să se schimbe ceva pentru copiii şi nepoţii noştri, că noi nu mai avem multe. Tinerii noştri preferă să stea în şomaj, în Spania, decât să vină acasă”, ne-a spus Iuliana Chiş, o octogenară din Creaca. Femeia s-a deplasat cu ajutorul unui baston şi şi-a rugat o vecină ceva mai tânără să o însoţească la secţia de vot de la Şcoala Gimnazială „Marcus Aurelius”. Terezia Silaghi are 75 de ani şi a parcurs aproape doi kilometri prin zăpadă ca să-şi exercite dreptul la vot.
La secţiile 47, 48 şi 49 din Jibou, până la ora 13.30, s-au prezentat la urne circa 12 la sută dintre alegători. „Am venit la vot în speranţa că va fi mai bine, că oamenii pe care am pus ştampila se vor ţine de promisiuni”, a susţinut jibouanul Vasile Revnic, de 57 de ani, la ieşirea din secţia de la Casa de Cultură. Tot aici a votat şi Dorin Cordea, 28 de ani, care a afirmat că îşi doreşte ca aleşii săi să contribuie la crearea de locuri de muncă pentru tineri. Maria Mândraş, de 53 de ani, a votat „pentru salarii mai mari, ca să putem trăi decent şi locuri de muncă pentru copii, că sănătatea ne-o dă Dumnezeu”. Lucian Pop, de 26 de ani, a afirmat că s-a prezentat la urne de fiecare dată când au fost alegeri. S-a declarat sătul de oamenii politici care au condus ţara până acum şi îşi doreşte cu ardoare ceva mai bun pentru el şi concetăţenii săi: „Vreau o schimbare. M-am săturat să fim conduşi şi manipulaţi de nişte comunişti!”
La secţia de votare nr. 229 din Mirşid, în jurul orei 12.30 bătea vântul. Din cele 535 de persoane de pe lista electorală, votaseră doar 68.
Secţia de votare din Crişeni, amenajată în incinta şcolii din localitate, a fost luată cu asalt de votanţi imediat după încheierea slujbei religioase. „Să fie într-un ceas bun şi cu noroc”, a spus Maria Ciorba, de 63 de ani, în timp ce introducea în urne buletinele de vot. „Am votat pentru mai bine, pentru linişte în ţară, pentru pensii mai mari. Dintr-o pensie de 350 de lei, abia îmi plătesc facturile şi medicamentele”, ne-a zis femeia.
La cinci ore de la deschiderea secţiei de votare nr. 125 din localitatea Prodăneşti, un sfert dintre alegători îşi exprimaseră opţiunea de vot. Printre ei şi Letiţia Păuşan, o femeie de 67 de ani. Pentru că îşi doreşte o schimbare, locuri de muncă pentru cei tineri şi pensii mai bune pentru vârstnici a ieşit la vot în ciuda ninsorii abundente. „Cei care au fost până acum la conducere au mâncat banii europeni. Uitaţi-vă aici, în Prodăneşti! De trei ani, se tot lucrează pe drumul ăsta şi nu-l mai termină. Deputatul Iuliu Nosa e de atâţia ani în Parlament şi nu a făcut nimic pentru noi. Nu contează că ninge. M-aş fi dus pe jos oricât, prin zăpadă şi frig, doar ca să se schimbe ceva în bine în ţara asta”, a spus tanti Letiţia.

Vârşolţ: Alegeri sub zodia omătului

Deşi erau deja orele amiezii, puţini localnici din Vârşolţ au înfruntat ninsoarea până la secţia de votare din centrul de comună. Astfel, din cei 1.404 cetăţeni înscrişi pe liste, abia 110 îşi exprimaseră dreptul la vot, iar reprezentanţii Comisiei de votare au pus prezenţa slabă la urne pe seama condiţiilor meteo nefavorabile. Într-adevăr, întreg judeţul a stat ieri sub zodia iernii şi a omătului…

Şimleu Silvaniei: A înfruntat ninsoarea la 92 de ani

În Şimleu Silvaniei, la secţia de votare nr.57, abia 227 de votanţi, din 1.545 înscrişi pe liste, se încumetaseră să iasă din casă pentru a vota, majoritatea fiind vârstnici. „Dintre cei care s-au prezentat la urne, ne-a atras atenţia o bătrână în vârstă de 92 de ani, care a venit singură să voteze. Chiar am remarcat că e născută în 1920. În ciuda ninsorii, a venit până aici”, a spus preşedintele secţiei de votare nr.57, Mihaela Ortaş.
Pe o stradă din apropiere, „înarmată” cu un bătător de plastic verde, o pensionară este decisă să profite de prima ninsoare pentru a-şi curăţa covoarele, amânând votarea până spre seară. „Acum curăţ covoarele, că vin sărbătorile şi trebuie să fie curate. Mă duc la vot, dar spre seară, că doar este vreme destulă, e deschis până la ora 21”, a spus gospodina, care avea două covoare mari întinse pe zăpada din faţa blocului.

Pustă Vale: „Dacă trebuie, trebuie”

În localitatea Pustă Vale, oamenii stau şi discută pe la porţi, dar puţini din ei au ajuns la secţia de votare amenajată la şcoala din centrul satului. Potrivit estimărilor făcute de membrii Comisiei de votare, mai puţin de 15 la sută din alegătorii înscrişi pe liste îşi vor exprima dreptul la vot, până se vor închide urnele. În Pustă Vale se află una din cele mai mari comunităţi de etnie romă din judeţ. O bătrână cu fuste largi, colorate, se încălzeşte împreună cu doi nepoţei lângă soba de teracotă din holul secţiei de votare. La cei 70 de ani, femeia nu aude foarte bine, dar spune că votează la fiecare scrutin pentru că e dreptul ei şi „pentru că dacă trebuie, trebuie”. La ieşirea din sat, câţiva oameni se chinuie să tracteze înapoi pe drum un autoturism care, învins de omăt şi alunecuş, ieşise în decor.
Dincolo de sat, drumul se aşterne alb în faţă şi fiecare kilometru pare tot mai greu de străbătut. Se circulă lent, şoferii încercând să păstreze distanţa regulamentară între maşini. Pe stâlpii de pe marginea drumului atârnă, dezlipite şi ude de atâta ninsoare, afişe electorale. În localitatea Cehei, un panou electoral stă strâmb şi acoperit de omăt lângă un indicator pe care scrie cu majuscule negre: „Spre depozitul de fier vechi”. Tot mai mult, şoseaua se pierde în ninsoarea deasă, iar farurile maşinilor ce coboară pe lângă pădure, venind din sens opus, sticlesc printre fulgi, în peisajul ceţos de iarnă.

Măerişte: Şi-a adus soţia la vot trăgând-o în cărucior

În localitatea Măerişte, un bătrân şi-a adus soţia, bolnavă, cu dizabilităţi, într-un cărucior ca şi cele de butelie, până la secţia de votare. Cei doi soţi care au înfruntat ninsoarea deasă se numără printre cei o sută de oameni care au votat, până la orele după amiezii, dintr-un total de 680 de alegători aflaţi pe listele electorale. „Nu prea s-a înghesuit lumea la vot. Abia o sută de oameni au votat, din cei 680 trecuţi în liste. Mai devreme, un pensionar a venit cu soţia, a adus-o într-un cărucior, că e cu dizabilităţi şi nu poate umbla”, a spus preşedintele secţiei de votare din localitatea Măerişte, Marin Gorgan. Tot aici, o bătrână de 85 de ani a venit să voteze cu cartea de alegător. „Nu a ştiut că se votează cu buletinul, aşa că am lăsat-o să stea la căldură, lângă sobă, până fiica ei s-a dus să-i aducă buletinul de acasă”, a spus Marin Gorgan.
Potrivit acestuia, populaţia tânără din sat va veni la vot, probabil, spre seară, „că aşa s-a întâmplat şi la alegerile din iunie”. Pe la unele porţi, lumea ieşită cu măturoaie şi lopeţi curăţă stratul gros de omăt. În faţa secţiei de votare „trage” la repaos şi o săniuţă, pe care stă înfofolită bine o fetiţă. Deşi ar avea ocazia să îşi exprime dreptul la vot, tatăl acesteia a spus că abia spre seară va trece să ştampileze buletinele de vot, plimbarea cu săniuţa fiind dedicată fetiţei.

Sărmăşag: Alegeri amorţite din cauza iernii

La câţiva kilometri depărtare, localitatea Sărmăşag este amorţită sub ninsoare. Fiecare casă respiră doar prin coşul de fum, deşi pe străzi lumea nu e defel puţină. Fie că se îndreaptă spre secţia de votare ori spre magazinul alimentar, oamenii sunt săritori cu informaţiile şi ne indică rapid drumul spre şcoala unde se votează. Este vorba de secţia nr.238 din cele 311 secţii organizate la nivel de judeţ. Nici aici, însă, procentul celor prezenţi la scrutin nu este mare, abia 15 la sută, şi asta aproape de ora 16.

Viceprimarul din Valcău de Jos, amendat pentru continuarea campaniei electorale

Viceprimarul comunei Valcău de Jos, Gheorghe Chiş, a fost amendat cu 1.000 de lei pentru continuarea propagandei electorale după încheierea perioadei de campanie. Viceprimarul a fost surprins de poliţişti, în ziua precedentă alegerilor parlamentare din 9 decembrie, în timp ce împărţea buletine de vot anulate localnicilor, într-un magazin din localitate. Probabil că reprezentantul administraţiei locale şi-a propus să informeze astfel sătenii care este poziţia ocupată de unul din candidaţii pentru Camera Deputaţilor în Colegiul Şimleu Silvaniei.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, a declarat că sâmbătă după-amiază a fost făcută o sesizare la Poliţie de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei. „Poliţia a fost sesizată, în data de 8 decembrie, despre faptul că, în localitatea Valcău de Jos, viceprimarul Gheorghe Chiş împarte localnicilor buletine de vot anulate. În cauză, Gheorghe Chiş a fost sancţionat cu amendă de 1.000 de lei la Legea 35/2008, art.50 lit.o, pentru continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Primarul comunei Valcău de Jos, Ioan Roşan, a afirmat că viceprimarul împărţea buletinele de vot într-un magazinul din sat pentru a face campanie electorală candidatului PP-DD pentru Camera Deputaţilor în Colegiul Şimleu Silvaniei. „Viceprimarul Gheorghe Chiş a împărţit oamenilor din localitate buletine de vot anulate, pentru a le arăta oamenilor pe ce poziţie se află candidatul PP-DD Ioan Mocan şi pentru ca oamenii să ştie unde să-l voteze”, ne-a spus edilul Roşan.

Ştampilă dispărută, la Pericei

O ştampilă de vot, cu inscripţia „Votat”, a dispărut din secţia de votare din localitatea Pericei, poliţiştii întocmind în acest caz acte premergătoare începerii urmăririi penale pentru furt de documente electorale. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, Tincuţa Dumuţa, a declarat că dispariţia ştampilei a fost anunţată de preşedintele secţiei de votare. „Echipa operativă din cadrul Poliţiei Şimleu Silvaniei s-a deplasat la faţa locului, pentru cercetarea împrejurărilor în care a dispărut ştampila. Aceasta nu a fost găsită, motiv pentru care s-au întocmit acte premergătoare începerii urmăririi penale pentru furt de documente electorale, conform art. 58 din Legea nr. 35/2008”, a declarat Tincuţa Dumuţa. Potrivit sursei citate, pe timpul efectuării cercetărilor, procesul de votare nu a fost întrerupt. În Sălaj au fost primite 1. 555 ştampile cu inscripţia „Votat” (câte cinci pentru fiecare secţie) şi 311 ştampile de control (câte una pentru fiecare secţie).
Urmăriţi pe site-ul www.magazinsalajean.ro rezultatele parţiale alea alegerilor din Sălaj. Vom reveni în ediţia de mâine a ziarului nostru cu informaţii legate de scrutinul din 9 decembrie 2012.

Redacţia

One Thought to “A nins cu absenteism”

  1. Anonim

    Da-ti niste rezultate partiale.Cred ca s-au numarat aprope toate buletinele de vot in Salaj.

Leave a Comment